VIDEO Omul care a impacat arabii si evreii
Nominalizat la Grammy, premiat de BBC si numit „cel mai bun muzician din Orientul Mijlociu”, Yair Dalal este violinist, cantaret la oud si compozitor israelian, cu origini irakiene. Este unul dintre cei mai prolifici muzicieni din Israel, cu 11 albume lansate pe parcursul ultimului deceniu. Creatiile lui Yair Dalal reflecta atat abilitatile sale muzicale in muzica clasica si cea araba, cat si afinitatea sa pentru tot ce tine de desert si de locuitorii sai. In 1994 a cantat la gala de decernare a Premiului Nobel pentru Pace (acordat lui Yitzhak Rabin, lui Shimon Peres si lui Yasser Arafat), iar anul acesta a cantat si in Bucuresti, alaturi de percutionistul Erez Monk si de formatia de muzica veche romaneasca Trei Parale, cu prilejul Green Jazz Fest.
- Parerea lui Yair Dalal despre Romania: „Nu am vazut o tara unde sa se fumeze atat! Suntem complet socati…”
- Afla cum au ajuns sa cante romanii la cobza
Asculta mai jos cateva piese prezentate la Green Hours, in programul „A Fusion Project”:
- despre anumite vanturi ale desertului
- despre „Drumul Parfumului” (pe aceasta ruta erau aduse, acum 2000 de ani, parfumuri din India catre femeile bogate din Roma)
- o hora romaneasca
- „probabil singura melodie din lume cantata in ebraica si romana”
Yair Dalal este unul dintre cei mai cunoscuti si talentati muzicieni din Israel, invitat in proiecte de anvergura internationala pe toate marile scene ale lumii. Principalele instrumente la care cinta sint oud-ul si vioara, acompaniindu-se, de multe ori, cu vocea. Muzicianul de origine irakiana isi compune singur muzica, facind paralele si legind traditiile islamice de cele iudaice, trecind de altfel si prin muzica clasica europeana sau muzica indiana. Yair Dalal este un activist al pacii si incearca, prin muzica sa, sa creeze punti de comunicare intre culturi si traditii diferite.
Instrumentul muzical oud este cel mai frumos si mai important instrument din Orientul Mijlociu. Este cel mai iubit instrument la arabi si evrei. Cu ajutorul oud-ului, atunci cand te afli in desert, timul rezoneaza in forma sa unica, fara granite, un fel de Taqsim.
Yair Dalal
Nascut in 1955, Yair Dalal este compozitor, violinist, cantaret la oud. Este unul dintre cei mai prolifici muzicieni din Israel, cu 11 albume lansate pe parcursul ultimului deceniu.
Creatiile lui Yair Dalal reflecta atat abilitatile sale muzicale in muzica clasica si cea araba, cat si afinitatea sa pentru tot ce tine de desert si de locuitorii sai. Familia lui Dalal s-a mutat din Bagdad in Israel, amanunt vizibil chiar prin includerea radacinilor irakiene in munca sa. Compozitiile lui Yair Dalal combina traditiile irakiene si muzica evreiasca, peste care au fost adaugate influente din zone ca Balcanii sau India.
Pe langa activitatea sa de compozitor, Dalal lupta pentru prezervarea mostenirilor culturale aflate pe cale de disparitie: muzica babiloniana si muzica beduinilor (nomazii desertului Sinai).
Taksim = (din lb. araba – taqsim – divizare, distribuire) improvizatie instrumentala realizata de o structura makamica data.
Dalal sustine prelegeri in institute muzicale din Israel si de pe glob. Dincolo de implicarea totala in domeniul muzical, Yair Dalal este si activist al pacii. El isi dedica timpul si energiile pentru a inlatura barierele culturale dintre culturi, in special dintre evrei si arabi. In 1994, Dalal a cantat la gala de decernare a Premiului Nobel pentru Pace (premiu acordat primului ministru Yitzhak Rabin, ministrului de externe Shimon Peres si palestinianului Yasser Arafat, „pentru incercarile lor de a aduce pace in Orientul Mijlociu”).
Dalal a castigat mai multe premii in Israel si a fost nominalizat la Premiile Grammy in 2000, ca parte a ansamblului condus de Jordi Savall. In 2003 a primit din partea BBC un premiu, fiind numit cel mai bun muzician din Orientul Mijlociu. Mai multe despre Yair Dalal gasiti pe site-ul oficial al artistului.
Trei Parale grupeaza tineri oraseni atrasi de muzicile vechi specifice spatiului carpatic, alaturand muzicilor traditionale romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc aici (evrei, tigani etc.). In demersul de reconstituirea a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijina in primul rand pe transcriptiile de epoca pe care Anton Pann – psalt si teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat in cateva volume numite „Spitalul Amorului”. Se adauga apoi: expeditii prin sate si lucrul cu diversi muzicanti batrani, audierea unor inregistrari vechi de teren realizate de Constantin Brailoiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical.
In luna mai, Trei Parale si-a lansat cel de-al doilea album, intitulat Bazar II. Trupa a concertat alaturi de Yair Dalal si de percutionistul Erez Monk in cadrul primului warm-up organizat cu prilejul Green Jazz Fest 2012. Green Jazz Fest 2012 se desfasoara in perioada 1-4 iunie, la Green Hours, beneficiind in luna mai de doua „warm-up-uri”.
Vezi mai jos cateva dintre piesele prezentate de Yair Dalal, Erez Monk si Trei Parale la Green Hours, ca parte a programului „A Fusion Project”:
Al Ol este numele pus de beduini unui anumit vant din desert, o tornada de dimensiuni reduse.
Yair Dalal: „Al Ol este un cantec compus in desert. Este si un vant al desertului, care obisnuieste sa se roteasca in jurul lui insusi. Si in fiecare astfel de vant exista un mic „duh”, un mic diavol izgonit de Dumnezeu si pedepsit sa se roteasca in jurul lui insusi, pentru ca nu se comporta cum trebuie. Cred ca in Romania se spune „fuma prea mult”. Trebuie sa va marturisesc: nu am vazut o tara unde sa se fumeze atat! Suntem complet socati…”
Yair Dalal: „Oud-ul exista de 1500 de ani. Isi are originea in Irak. De-a lungul anilor, probabil un barbat din Bagdad a venit in Romania si s-a casatorit cu cineva aici si asa s-a nascut cobza. Un cantec despre Drumul Parfumului. Exista un drum care merge din India pana la Marea Mediteraneeana, de-a lungul desertului, Arabia Saudita, Iordan, apoi sudul Israelului, pana in vechiul port Jaffa. De acolo, pe mare, catre Europa. Obisnuiau sa aduca parfumuri pe acest drum, acum 2000 de ani, din India, catre femeile bogate ale Romei”.
The Perfume Road – Love Song, urmat de Shalomediterranne – „adica Pace in Mediterana, ceea ce ne dorim cu totii”.
O piesa cantata de Yair Dalal si formatia Trei Parale, „probabil singura melodie din lume cantata in ebraica si romana”.
From The Orient To The Blues
Acco Malca
Trei Parale si Yair Dalal – Hora romaneasca