VIDEO Paul Balogh, directorul Humanitas Digital: "Nu exista inca nicaieri un model clar de afaceri pentru producerea si distribuirea de ebookuri"
Au viitor cartile electronice in Romania? Acum, piata ereader-elor si a tabletelor PC este cea mai dinamica din lume. Au aparut si primele produse romanesti, in materie. Dar va prinde acest gen de carte si aici? Ati accepta sa abandonati hartia pentru ecranul rece al noilor dispozitive? Se schimba obiceiurile de lectura?
Despre toate acestea am discutat cu Paul Balogh, directorul Humanitas Digital, firma ce va lansa pe piata vineri 10 decembrie, primele 20 de volume electronice ale grupului Humanitas.
Paul Balogh conduce aceasta firma din grupul Humanitas: Humanitas Digital, din luna decembrie. Isi propune ca in curand sa dezvolte de aplicatii pentru platformele iOS (iPhone & iPad) si Android cu continut digital cultural romanesc. A absolvit Facultatea de Filozofie la Universitatea Bucuresti in 2002 si actualmente este doctorand cu o teza de fenomenologie.
Interviu cu Paul Balogh
- Editurile vor intampina doua mari dificultati in trecerea pe format digital, una tehnica si una care tine de modelul de afaceri. Inca nu exista nicaieri in lume un model clar, sunt discutii nesfarsite despre suportul de stocare, formatul de distributie, nivelul de stabilirea a preturilor sau nivelul dreptului de autor, crede Paul Balogh, directorul Humanitas Digital.
- Sansa industriei de carte electonica depinde de trei factori. Editurile sa aiba incredere in formatul electronic si sa publice carti foarte bune. Una dintre ispitele de inceput este sa scoti carti mai putin rentabile, mai putin interesante. Al doilea factor tine de mentinerea jos a nivelului pirateriei. Pna acum ea nu este alarmanta, in ceea ce priveste cartile. Si, in al treilea rand, librariile sa functioneze bine in distribuirea de „cititoare” electronice. Fara ele, avantajele cartilor electronice nu sunt foarte vizibile.
Cum se citeste o carte electornica