Sari direct la conținut

VIDEO Pe firul retelei NetCity: De ce mai atarna cablurile pe stalpii din Bucuresti acolo unde lucrarile au fost terminate

Infrastructura subterana NetCity, care ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor de comunicatii, astfel incat sa scapam de stalpii incarcati de cabluri, acopera in prezent circa 200 de bulevarde si strazi. Problema este ca in zone precum Magheru, Lascar Catargiu sau Piata Victoriei, unde lucrarile s-au finalizat demult, cablurile nu au disparut sau au ramas asa cum au fost taiate, iar unii stalpi sunt incarcati de elementele de sustinere ale „vechilor chiriasi”.

  • Vezi un reportaj HotNews.ro cu situatia din teren, precum si cu explicatiile oferite de Primaria Bucuresti, cea care este responsabila de curatarea acestor zone.

Daca ii intrebi pe oficialii UTI Systems, firma care a incheiat in luna iunie 2008 contractul de concesiune cu Primaria Municipiului Bucuresti pentru realizarea infrastructuri subterane NetCity, despre stadiul lucrarilor, afli ca pana in prezent au fost acoperite:

  • Centrul Istoric
  • Cca. 200 de bulevarde/strazi complet acoperite (canalizatie pe ambele parti), cca. 900 de strazi acoperite partial
  • Arterele principale din centrul capitalei – acoperite integral, inclusiv Axa Nord-Sud (Piata Presei Libere – Piata Sudului) si Traseul Turistic.

„Netcity dezvolta reteaua sub forma de bucle, si nu la nivel de strada sau bulevard. O data ce bucla este finalizata, ea trece printr-un proces de receptie cu partenerul nostru – Primaria Municipiului Bucuresti. De la data receptiei, pentru bucla a carei canalizatie subterana este finalizata, operatorii au la dispozitie 4 luni pentru a transfera cablurile in canalizatie, apoi cablurile aeriene sunt dezafectate, operatiune care este in responsabilitatea Primariei Municipiului Bucuresti”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Florea, directorul general al NetCity Telecom, companie membra a UTI Systems, care gestioneaza acest proiect.

Cabluri pe stalpii de pe Str. Ion Brezoianu – Bucuresti

Strada Brezoianu – infrastructura exista de luni bune, cablurile inca atarna pe stalpi

Si totusi, pe strada Ion Brezoianu, chiar langa Cismigiu, de mai mult de 4 luni este urmatoarea situatie: pe o parte a strazii vezi canalizatia NetCity, totul este curat, insa pe partea cealalta stalpii stau sa cada sub greutatea cablurilor (vezi in video relatarea unui paznic din zona).

Reporterii HotNews.ro au intalnit situatii similare si in zone precum: Jules Michelet (colt cu BD. Magheru), in fata la Academia de Studii Economice (ASE) strada Caderea Bastiliei, Piata Charles De Gaulle si Calea Dorobantilor.

Cabluri langa un magazin pe Calea Victoriei

Cum arata bulevardele mari din Capitala, dezafectate de mai bine de un an de cabluri

O alta situatie intalnita in teren de reporteri este cea a unor zone in care lucrarile de dezafectare a cablurilor au fost finalizate din 2011 dar in care stalpii sustin in continuare cabluri ori sunt incarcati cu cele taiate sau cu elemente care anterior au sustinut acele cabluri.

Vorbim despre: Calea Victoriei, Bulevardul Magheru, Bulevardul Lascar Catagiu, Piata Victoriei.

Nu in cele din urma, o alta situatie bizara intalnita in teren este ca vis-a vis de sediul UTI Systems – NetCity Telecom stalpii sunt plini de cabluri iar pe trotuarul din fata cladirii exista deja infrastructura NetCity creata. Mai mult, pe strada Batistei, chiar langa Hotel Intercontinental, poate fi admirat un spectaculos stalp impodobit cu cabluri.

Primaria Municipiului Bucuresti are scuze pentru fiecare caz in parte

HotNews.ro a solicitat un interviu video cu unul dintre reprezentantii Primariei Capitalei dar a obtinut numai precizari scrise in care Municipalitatea ofera scuze si explicatii pentru fiecare caz in parte.

„Cablurile nedezafectate de pe arterele: Bd. Magheru, Lascar Catargiu si P-ta Victoriei sunt cabluri electrice ce asigura conditiile necesare functionarii iluminatului public, transportului in comun, precum si alimentarii cu energie electrica a diverselor chioscuri si panouri luminoase. Aceste cabluri vor fi amplasate in subteran odata cu lucrarile de modernizare a retelelor de distributie a energiei electrice, iluminat public si transport in comun, dar nu fac obiectul proiectului Netcity care este amplasarea in subteran exclusiv a retelelor de comunicatii electronice.

In general, odata cu dezafectarea cablurilor aeriene de comunicatii electronice sunt curatati stalpii si de elementele de sustinere a acestora. Primaria Municipiului Bucuresti va reveni pe arterele dezafectate pentru a curata eventualele cabluri montate ilegal dupa operatiunea de dezafectare si pentru a definitiva operatiunea de curatare a stalpilor”, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti.

Cum explica atunci cazurile in care canalizatia NetCity exista de luni bune insa cablurile inca atarna pe stalpi?

„In ceea ce priveste comentariul dumneavoastra referitor la tronsoanele finalizate de mai mult de 4-5 luni pe care cablurile nu au fost dezafectate, va informam ca: pe str. Ion Brezoianu si Calea Dorobantilor nu au fost receptionate canalizatiile Netcity de catre PMB”, au precizat reprezentantii PMB.

Cu toate acestea, dupa cum am scris mai sus reporterii HotNews.ro au constatat urmatoarea situatie: pe o parte a strazii Brezoianu canalizatia exista si cablurile erau introduse in tubulatura NetCity, pe cealalta parte desi la cladiri existau elementele infrastructurii NetCity, cablurile continuau sa atarne pe stalpi.

In plus, potrivit declaratiilor cuilese de la oamenii din zona, situatia aceasta dureaza de mai bine de 5 luni.

Cabluri pe stalpii de langa hotelul Intercontinental

Cat priveste situatia „paienjenisului” care inconjoara chiar sediul firmei NetCity Telecom si a stalpului de langa Intercontinental reprezentantii Primariei Bucuresti au declarat ca „langa hotelul Intercontinental si sediul UTI pe artera str. Batistei nu a fost construita inca canalizatia Netcity”.

In plus, oficialii NetCity spun ca”pentru zonele unde nu exista canalizatie Netcity, in lipsa unui cadru legal adecvat in privinta retelelor existente sau in dezvoltare – de exemplu autorizare de instalare, taxe de ocupare domeniu public, obligatii de intretinere, etc., cablurile vor continua sa atarne pe stalpi”.

Nota: Pentru a constata situatia din teren, reporterii HotNews.ro au ales doar cateva dintre principalele artere ale Capitalei, precum si cateva strazi secundare.

Despre proiectul NetCity:

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate (Primaria Bucuresti – PMB) si UTI Systems in luna iunie 2008 si prevede realizarea unei infrastructuri subterane de suport pentru sistemele de comunicatii electronice, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. NetCity Telecom este o societate de tip SPV (societate vehicul) infiintata special de UTI Systems pentru a gestiona acest proiect.

Reteaua ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor (in conducte vor putea fi instalate cabluri (fibra optica sau cupru) pentru coborarea in subteran a celor montate, in prezent, aerian), precum si fibra optica neoperata (dark-fiber), pusa la dispozitia operatorilor pe traseele solicitate de acestia.

UTI trebuie sa investeasca peste 300 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

​Lungimea retelei de canalizatie: 585 km

Lungimea preconizata la finalul anului: 850 km

Bucle acoperite in prezent: 18

Bucle preconizate ca vor fi acoperite la finalul anului: 27

Stadiul actual al proiectului NetCity

Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane NetCity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia NetCity vor fi dezafectate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro