Sari direct la conținut

VIDEO Petru Peloponesiu (zis si "Hotul") si cantecele sale fanariote

HotNews.ro
Petru Peloponesiu, Foto: analogion.com
Petru Peloponesiu, Foto: analogion.com

Ti sklirotis einai phos mou (Cat de greu este, lumina vietii mele), Eis ena kalos thaumaston (Frumusetea ta este o minune) si Sto taxidi tis zois mou (In calatoria vietii mele) sunt trei cantece fanariote create de Petru Peloponesiu (Petros Peloponnesios) in secolul al XVIII-lea. Cantaret al patriarhiei ecumenice si, in acelasi timp, cantaret de serai, Petru Peloponesiu a fost supranumit „Hotul” dupa ce si-a insusit piesa unei delegatii din Armenia: l-a mituit pe eunucul camerei in care se facea repetitia, s-a ascuns dupa perdea si a ascultat acea piesa, retinand fiecare nota.

Petru Peloponesiu era cantaret al patriarhiei ecumenice si, in acelasi timp, cantaret de serai, intr-o vreme in care acestia cu greu isi mentineau aceasta functie pe langa sultan.

In momentul in care aparea un nou cantaret, mai bun, cel vechi era dat la o parte sau putea chiar sa fie decapitat. Drept pentru care trebuiau sa isi apere aceasta pozitie prin orice mijloace.

La fel a facut si Petru Polonesiu cand o delegatie din Armenia a venit la sultan si i-a spus ca are o piesa deosebita, nemaiauzita, pe care ar vrea sa i-o dedice. Privind-o ca pe o amenintare la pozitia pe care o detinea, Petru l-a mituit pe eunucul camerei in care armenii faceau repetitia. S-a ascuns dupa perdea, a ascultat noua melodie, a invatat-o si in aceeasi seara s-a dus la sultan si a spus: „vreau sa-ti cant o piesa in prima auditie!”

I-a cantat-o si a doua zi, cand delegatia armeana a venit pentru a dedica acea piesa, sultanul s-a suparat, considerand-o o jignire: „pai aceasta piesa mi-a cantat-o Petrica al meu. Va pierdeti capul!”. Cei din delegatie au vrut sa se razbune si sa-l omoare pe Petru. Neputand sa-si duca fapta pana la capat, l-au numit „Hotul”.

Asculta mai jos trei melodii fanariote compuse de Petru Peloponesiu si interpretate de ansamblul En Chordais in cadrul serii „Bizantul de dupa Bizant”, din seria de evenimente „Cand Bizantul eram noi”, de la Institutul Cultural Roman, mai 2011.

Ti sklirotis einai phos mou (Cat de greu este, lumina vietii mele) – cantec fanariot, compus de Petros Peloponnesios (Sparta 1740 – Constantinopole 1778).

Din ms. Biblioteca Academiei Romane 927, Centrul de studii pentru Asia Mica P2, manastirea Vatopediou 1428.

Eis ena kalos thaumaston (Frumusetea ta este o minune) – cantec fanariot, compus de Petros Peloponnesios (Sparta 1740 – Constantinopole 1778).

Din ms. Biblioteca Academiei Romane 927, Metropolis din Iasi 129, manastirea Vatepodiou 1428, Arhivele de istorie si literatura elene.

Sto taxidi tis zois mou (In calatoria vietii mele) – cantec fanariot, compus de Petros Peloponnesios (Sparta 1740 – Constantinopole 1778).

Din ms. Biblioteca Academiei Romane 653, manastirea Vatepodiou 1428, Arhivele de istorie si literatura elene, Centrul de studii pentru Asia Mica, P2.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro