VIDEO Povesti dintr-o lume apusa. Plus: Intalnirea sasilor de la Sibiu
Traditionala intalnire anuala a sasilor se tine in acest an la Sibiu, unde se estimeaza ca va fi cel mai mare eveniment de acest gen. Potrivit organizatorilor, sunt asteptati sa participe cel putin 10.000 de sasi, care se vor reuni sub motto-ul „Acasa in lume, cu inima in Transilvania”.
Intalnirea de la Sibiu se va intinde pe trei zile, intre 4-6 august, insa va fi doar punctul culminant al unui sir de intalniri mai restranse, organizate pe parcursul a doua saptamani, intre 29 iulie si 13 august, in numeroase localitati natale in care sasii se vor intoarce pentru a sarbatori impreuna.
Ce spune Bernd Fabritius, presedintele Asociatiei Sasilor Transilvaneni din Germania despre intalnirea sasilor de la Sibiu
Pana la evenimentul din august, HotNews.ro si Deutsche Welle vor publica zilnic o serie de reportaje video, cu cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania filmate cu drona: Prejmer, Viscri, Saschiz, Biertan, Valea Viilor si Calinic, plus altele mai putin cunoscute. Vom prezenta traditiile si obiceiurile sasilor, personaje si destine dintr-o comunitate care a parasit in masa Romania la inceputul anilor 90 dupa 800 de ani de la asezarea lor in Transilvania.
Vezi aici o galerie foto realizata de Deutche Welle
In cadrul unui proiect comun, HotNews.ro si Deutsche Welle isi propun sa reflecteze pe larg intalnirea sasilor din 4 – 6 august, pentru a oferi publicului romanesc si european o imagine cat mai detaliata a unei mosterniri culturale unice.
- Vezi aici pe pe larg programul celor trei zile de evenimente de la Sibiu
Evenimentul va fi prezentat pe site-ul HotNews.ro in cadrul unei sectiuni speciale trilingve si in emisiunile Deutsche Welle. Toate articolele din sectiunea speciala vor fi traduse in germana si engleza, pentru a oferi acces la informatie unui public cat mai larg.
Scopul proiectului este recuperarea si popularizarea valorilor, traditiilor si memoriei unei comunitati care a influentat istoria Transilvaniei. Acest eveniment reflecta divesitatea Europei, oferind generatiilor de azi un model exemplar de integrare si convietuire etnica.
Ambasada Germaniei la Bucuresti si Ambasada Romaniei la Berlin sunt parteneri ai proiectului.