VIDEO Prima confirmare vizuală că armata ucraineană folosește muniție Excalibur / Precizia devastatoare a obuzelor, explicată de un analist militar
O înregistrare video nou apărută pe rețelele de socializare reprezintă prima confirmare că soldații ucraineni au început să folosească obuze Excalibur, o muniție cu o precizie devastatoare.
Analistul militar și jurnalistul independent Chris Owen amintește că o donație de obuze Excalibur a fost raportată de Canada în luna aprilie în timp ce presa americană a scris despre intențiile administrației de la Washington să furnizeze astfel de muniție forțelor armate ucrainene în lunile iulie/august.
Însă noua înregistrare pare a fi prima dovadă vizuală că astfel de obuze de 155 de milimetri fabricate în Suedia și care pot fi trase de o serie de sisteme de artilerie NATO sunt folosite de forțele armate ucrainene.
2/ This video shows a Ukrainian soldier using an Enhanced Portable Inductive Artillery Fuze Setter (EPIAFS) to program Excalibur rounds with target coordinates (h/t to the eagle eye of @noclador for spotting it). pic.twitter.com/a9GajmmnV2
— ChrisO (@ChrisO_wiki) September 7, 2022
Owen explică faptul că obuzele Excalibur sunt ghidate prin GPS, coordonatele țintei fiind introduse înainte de tragere în sistemul EPIAFS (Enhanced Portable Inductive Artillery Fuze Setter) folosit de această muniție.
Precizia devastatoare a muniției Excalibur
„[Obuzele] Excalibur sunt extraordinar de precise, cu o eroare circulară probabilă (CEP) de doar 5 metri”, explică analistul militar, adăugând că în testări a fost atinsă o eroare de doar 1,6 metri.
Owen spune că această capacitate transformă practic obuzierele de 155 de milimetri în „puși cu lunetă” uriașe care pot lovi ținte individuale de la distanțe de zeci de kilometri.
El arată că, în teorie, în cazul obuzelor Excalibur eroarea circulară probabilă de doar 5 metri înseamnă că 50% din obuze vor lovi țintele în raza respectivă, alte 43,7% vor ateriza la o distanță de până în 10 metri, 6,1% de doar 15 metri și doar 0,2% din obuze vor cădea la o distanță mai mare de ținta desemnată prin GSP.
7/ So in the case of Excalibur, if CEP is 5m, 50% of shots will land within that distance of the target, 43.7% will land within 10m and 6.1% will land within 15m. Only 0.2% will land further away. pic.twitter.com/o0rdSX4a42
— ChrisO (@ChrisO_wiki) September 7, 2022
Însă în realitate artileriștii ce folosesc această muniție au nevoie de mai puține obuze Excalibur pentru a obține efectul dorit. Raytheon, compania de armament americană care produce obuzele, afirmă că „10 muniții convenționale ar putea fi necesare pentru a realiza ce poate o singură armă Excalibur”.
Owen explică apoi ce înseamnă toate aceste date concret, pe câmpul de bătălie, în cazul tancurilor T-72 folosite de armata rusă. Acestea au o lungime de 6,95 metri și o lățime de 3,59, asta însemnând că 93,7% din obuzele Excalibur trase asupra lor fie le vor lovi direct, fie vor ateriza la o distanță de maxim 8 metri.
9/ Let’s consider the real-world impact of this using the T-72 tank. A T-72 hull is 6.95 m long by 3.59 m wide. Here’s what it looks like (roughly) superimposed on the 5m CEP of an Excalibur round. 93.7% of shots are either going to hit it directly or impact within 8m at most. pic.twitter.com/LtI7y7IGmu
— ChrisO (@ChrisO_wiki) September 7, 2022
Tancurile rusești, o victimă sigură pentru noile obuze folosite de ucraineni
„Este game over pentru T-72-ul nostru dacă este lovit direct de deasupra de un obuz de 155 de milimetri. 22 de kilograme de exploziv aterizând cu o viteză de sute de metri pe secundă și explodând deasupra poate face vraiște o mulțime de lucruri, inclusiv blindajul superior al tancului și echipajul din interior”, afirmă analistul militar.
10/ It’s game over for our T-72 if it’s hit directly from above by a 155mm round. 22kg of high explosive landing at hundreds of metres per second or bursting overhead can make a mess of a lot of things, including a tank’s top armour and the crew inside. pic.twitter.com/tsDj1wdkyN
— ChrisO (@ChrisO_wiki) September 7, 2022
Acesta spune însă că și ratarea țintei poate duce la scoaterea din acțiune a tancului și rănirea sau uciderea echipajului său, dacă obuzul aterizează în apropiere, amintind că testări efectuate de armata americană în anii 1980 au arătat că obuzele de 155 de milimetri pot provoca daune severe tancurilor și dacă explodează la o distanță de 30 de metri de ele.
12/ 50% of the targeted vehicles were disabled and 50% of the simulated personnel were wounded or killed. Tank wheels and tracks were wrecked, immobilising them; guns were made inoperable; engines and gears were damaged; crew compartments were pierced by fragments. pic.twitter.com/dc9V8ffVop
— ChrisO (@ChrisO_wiki) September 7, 2022
Owen explică apoi că precizia muniției Excalibur le permite trupelor ucrainene să treacă de la țintirea zonei aproximative în care se află tancurile rusești la bombardarea directă a lor de la distanță. „Sau ei ar putea trece de la țintirea unor clădiri la țintirea unor camere individuale din acele clădiri”, adaugă el.
14/ Excalibur’s accuracy enables the Ukrainians to go from targeting the general vicinity of Russian tanks to dropping shells directly on the tanks themselves. Or they could go from targeting buildings to targeting the individual rooms of those buildings. pic.twitter.com/pUVo1ioe33
— ChrisO (@ChrisO_wiki) September 7, 2022
Însă acest nivel ridicat de precizie deschide și alte posibilități utile. El permite ca artileria ucraineană să ofere sprijin de aproape infanteriștilor până la distanțe de 75-150 de metri de ei, lucru care în mod normal nu ar fi posibil fără periclitarea severă a lor.
Noua muniție oferă și alte posibilități armatei ucrainene
O altă posibilă utilizare este legată de țintirea precisă a unor ținte aflate în zone civile, dat fiind faptul că rușii adesea își instalează bazele de operațiuni în zone rezidențiale.
În plus, muniția Excalibur are o rază de acțiune mai mare decât proiectilele convenționale folosite de artilerie, putând lovi ținte aflate la distanțe de 40-70 de kilometri, în funcție de armamentul folosit pentru tragerea lor.
De exemplu, dacă sunt folosite de obuziere M777 furnizate ucrainenilor de SUA și alte țări, ele pot lovi ținte aflate la distanțe de până la 40 de kilometri. Obuzierele Caesar și Krab, primite de Ucraina din Franța, respectiv Polonia, pot lovi obiective aflate la o distanță de până la 50 de kilometri.
15/ The other crucial point about Excalibur is that its range is longer than conventional artillery rounds. Depending on the barrel length (caliber), Excalibur’s range varies from 40 to 70km. M777 howitzers can fire it up to 40km, CAESAR and Krab can fire it up to 50km. pic.twitter.com/IsyE3jj3v7
— ChrisO (@ChrisO_wiki) September 7, 2022
Owen amintește că armata ucraineană are un număr incomparabil mai mare de sisteme de artilerie de 155 de milimetri decât cel al lansatoarelor multiple de rachete HIMARS și M270 primite din partea Statelor Unite și Marii Britanii.
Asta înseamnă că artileriștii ucraineni au mult mai multe opțiuni de tragere cu munițiile Excalibur în contextul în care linia frontului se întinde pe o lungime de 2.400 de kilometri.
În plus, în timp ce rachetele HIMARS pot fi teoretic interceptate, proiectilele de artilerie sunt ținte mult mai greu de lovit iar armata rusă nu pare oricum să aibă astfel de capabilități.
„Pe scurt, cu [muniția ]Excalibur confirmată în joc, forțele rusești din Ucraina se pot aștepta la mult mai multe ‘accidente legate de fumat’ și ‘sosiri neașteptate’”, concluzionează Chris Owen.
Urmărește ultimele evoluții din a 197-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.