VIDEO Proiect de hotarare: Bucurestenii care detin caini ar putea fi obligati sa ii sterilizeze. Persoanele care doresc sa adopte un caine trebuie sa plateasca 170 lei. Pentru ONG-uri este gratuit
Detinatorii de caini din Bucuresti vor avea obligatia de a-si inregisistra animalul in baza de date a Autoritatatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) si de a-l steriliza, potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu General, aflat in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare, inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor si caini a caror stare de sanatate nu le permite acest lucru. ASPA are obligatia sa faca o baza de date unica unde sa inregistreze toate datele de identificare a acestor patrupede. Persoanele fizice si juridice care doresc sa adopte un caine trebuie sa plateasca 170 lei. Pentru ONG-uri este gratuit. Aceste prevederi se vor aplica dupa ce Consiliul general va adopta proiectul de hotarare.
Ce prevede Proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea HCGMB 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti, suspus dezbaterii publice:
– medicii veterinari care au contract de sterilizare a cainilor cu ASPA vor transmite in scris, catre aceasta institutie, situatia cainilor sterilizati, vaccinati, deparazitati si identificati pentru introducerea in baza unica de date.
– adoptia cainilor din adaposturile ASPA este gratuita pentru ONG-uri, iar pentru persoanele fizice si juridice se percepe taxa de 170 lei/caine. Adoptiile se pot face doar daca persoanele fizice si juridice fac dovada conditiilor de cazare, hrana si asistenta medicalq, iar in cazul ONG-rilor in urma unui protocol cu ASPA.
– persoanele care abandoneaza caini nu mai au voie sa adopte altii timp de 1 an. Abandonul se constata prin consultarea bazei unice de date.
– reteritorializarea cainilor se face in acelasi loc de unde au fost ridicati. Este interzisa reteritorializarea in parcuri, piete, institutii de invatamant, spitale, obiective de interes turistic, centre comerciale si ale institutii de interes public.
– caini agresivi nu vor fi reteritorializati.
– persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 4 luni, pe raza municipiului Bucuresti, sunt obligate sa-i inregistreze la ASPA in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, prin microciparea lor si completarea formularului declaratie. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor.
– persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 6 luni sunt obligate sa-i sterilizeze in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor si caini a caror stare de sanatate nu le permite acest lucru.
– microciparea cainilor se face de catre ASPA, iar numarul de microcip va fi inscris in baza de date. Persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care desfasoara activitati de capturare, adapostire, transport, sterilizare, identificare si adoptie sunt obligate sa comunice catre ASPA toate informatiile aferente acestor activitati. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda 2.000 lei.
– ONG-urile care au protocol de colaborare cu ASPA, care prezinta caini pentru vaccinare, deparazitare, sterilizare, identificare si inregistrare in baza de date vor fi scutite de plata serviciilor prestate de ASPA in adaposturile sale.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/388dc35ecc28b53d9e95f75e7ba5c7fe/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Agentii economici care solicita servicii ASPA trebuie sa plateasca: 70 de lei pentru capturarea cainilor, 70 de lei pentru sterilizare, 20 de lei pentru identificare si inregistrare si 10 lei pentru vaccinare antirabica.
„Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) a constatat ca la nivelul Municipiului Bucuresti nu exista nicio evidenta centralizata a efectivului canin. De asemenea, nu exista obligativitatea declararii activitatilor legate de cainii fara detinator. Aici vorbim de activitatile de capturare, transport, adapostire (detinere), sterilizare, adoptii, tratament si vaccinare, identificare sau, dupa caz, reteritorializare”, se arata intr-un comunicat emis de primaria Capitalei.
Conform studiilor din teren, cca 30% din cainii fara detinator din Municipiul Bucuresti provin din abandon privat, mai sustin reprezentantii municipalitatii. „Sunt pui proveniti din monte accidentale sau caini ai caror detinatori nu-I mai doresc. De asemenea, sunt cca 15 „adaposturi” private, a caror activitate nu este monitorizata. Aceste adaposturi au peste 2000 de caini, neinscrisi in evidente. Nu se cunoaste daca sunt sterilizati, daca sunt vaccinati antirabic si deparazitati. Adaposturile sunt insalubre, nu stim de unde provin cainii respectivi si ce se intampla cu ei. Prin programul multianual de sterilizare a cainilor fara detinator, ASPA – PMB isi asuma reducerea efectivului canin, dar concomitent trebuie eliminate si sursele care pun in pericol reusita acestui program pe termen mediu si lung”, se mai arata in comunicatul Primariei Capitalei.
Beneficiile adoptarii acestui proiect de hotarare sunt urmatoarele, potrivit municipalitatii:
1. Reducerea efectivului canin de pe raza Municipiului Bucuresti.
2. Evidenta reala a efectivului canin din Municipiul Bucuresti.
3. Limitarea raspandirii bolilor cu transmitere la om.
4. Inlesnirea identificarii detinatorilor in cazul incidentelor si a abandonului.