Sari direct la conținut

VIDEO Proprietarii de caini din Bucuresti – obligati sa-si sterilizeze animalul sau sa plateasca o taxa anuala de 150 de lei. Amenzi de 3000 de lei pentru cine nu isi inregistreaza cainele

HotNews.ro
Caini comunitari in adapost, Foto: Agerpres
Caini comunitari in adapost, Foto: Agerpres

Detinatorii de caini din Bucuresti vor avea obligatia de a-l steriliza si de a-si inregistra animalul in baza de date a Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), potrivit unei hotarari adopte vineri de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare, inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, cainii de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor, cei cu drept de monta si vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica si cainii a caror stare de sanatate nu le permite sterilizarea. Cine nu doreste sa castreze patrupedul poate plati o taxa anuala de 150 lei.Persoanele care nu isi declara cainele la ASPA risca o amenda de pana la 3.000 lei. Cainii vor putea fi castrati gratuit la cabinetele veterinare care au parteneriat cu ASPA, urmand ca institutia sa deconteze aceste servicii.

Cristinel Deaconescu, consilier general, despre amenzile pe care le primesc cetatenii care nu isi inregistreaza cainii la ASPA

In plus, ASPA are obligatia sa faca o baza de date unica unde sa inregistreze toate datele de identificare a acestor patrupede. ONG-urile care doresc sa adopte mai mult de 100 de caini pe an vor trebui sa plateasca o taxa de 150 lei pe caine. Aceasta taxa se aplica si cetatenilor care doresc sa adopte mai mult de un caine pe an.

Hotararea mai prevede si amenzi de 3000 de lei pentru persoanele fizice si juridice si ong-uri care nu inregistreaza cainii. Aceeasi amenda este prevazuta si pentru ONG-urile si firmele care nu raporteaza cainii capturati si sterilizarile facute.

Consilierii voiai sa interzica si hranirea maidanezilor pe domeniul public, sanctiunea urmand a fi de 1.000 de lei, insa in urma protestelor societatii civile acest amendament nu a mai fost aprobat.

Ce prevede Hotarare pentru modificarea si completarea HCGMB 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti adoptata vineri de CGMB:

– medicii veterinari care au contract de sterilizare a cainilor cu ASPA vor transmite in scris, catre aceasta institutie, situatia cainilor sterilizati, vaccinati, deparazitati si identificati pentru introducerea in baza unica de date.

– ONG-urile care doresc sa adopte mai mult de 100 de caini pe an vor trebui sa plateasca o taxa de 150 lei pe caine. La fel si cetatenii care doresc sa adopte mai mult de un aine. Adoptiile se pot face doar daca persoanele fizice si juridice fac dovada conditiilor de cazare, hrana si asistenta medical, iar in cazul ONG-rilor in urma unui protocol cu ASPA.

– persoanele care abandoneaza caini nu mai au voie sa adopte altii timp de 1 an. Abandonul se constata prin consultarea bazei unice de date.

– reteritorializarea cainilor se face in acelasi loc de unde au fost ridicati. Este interzisa reteritorializarea in parcuri, piete, institutii de invatamant, spitale, obiective de interes turistic, centre comerciale si ale institutii de interes public.

– caini agresivi nu vor fi reteritorializati.

– persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 4 luni, pe raza municipiului Bucuresti, sunt obligate sa-i inregistreze la ASPA in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, prin microciparea lor si completarea formularului declaratie. Fac exceptie cainii utilitari, cu drept de monta si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor.

– persoanele si ONG-urile care detin caini in varsta de peste 6 luni sunt obligate sa-i sterilizeze in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Fac exceptie cainii utilitari si de vanatoare inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, caini de serviciu ai Ministerului Aparatii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor si caini a caror stare de sanatate nu le permite acest lucru.

– microciparea cainilor se face de catre ASPA, iar numarul de microcip va fi inscris in baza de date. Persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care desfasoara activitati de capturare, adapostire, transport, sterilizare, identificare si adoptie sunt obligate sa comunice catre ASPA toate informatiile aferente acestor activitati. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda 2.000 lei.

– ONG-urile care au protocol de colaborare cu ASPA, care prezinta caini pentru vaccinare, deparazitare, sterilizare, identificare si inregistrare in baza de date vor fi scutite de plata serviciilor prestate de ASPA in adaposturile sale.

Hotararea va intra in vigoare in 30 de zile.

De asemenea, Consiliul General a Municipiului Bucuresti a adoptat un proiect prin care Primaria Capitalei poate incheia cu firme private contracte pentru prinderea si transportul cainilor in vederea castrarii, precum si readucerea lor in teritoriu.

Primaria Capitalei vrea sa angajeze firme private de hingheri ca sa prinda maidanezii din Bucuresti, dat fiind ca angajatii Primariei au capturat pana acum doar 17 caini zilnic – o medie prea mica. Cainii prinsi ar urma sa fie inregistrati, castrati, dupa care – daca este cazul – vor fi adusi inapoi in teritoriu de aceleasi firme. Contractele vor fi incheiate pe o perioada de doi ani, in urma unei licitatii unde criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mic. Firmele desemnate vor fi platite in functie de cati caini vor prinde.

ONG-urile si iubitorii de animale sunt impotriva externalizarii acestui serviciu si sustin ca aceste contracte vor fi atribuite unor firme „de casa” care vor primi sume foarte mari pentru aceasta operatiune. De asemenea, iubitorii de animale se tem ca aceste firme vor „macelari cainii” si nu vor da socoteala nimanui. La dezbaterea publica organizata de municipalitate pentru acest proiect, ONG-urile au mai cerut ca hingherii sa aiba 12 clase si masinile in care vor fi transportati cainii sa fie silentioase.

Potrivit expunerii de motive aferenta hotarararii, Primaria vrea sa angajeze hingheri deoarece angajatii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (aflata in subordinea municipalitatii) nu mai fac fata.

„Din analiza activitatii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor pe perioada 2010-2012 s-a constatat ca ritmul de ccapturari – sterilizari – reteritorializari a fost mult sub minimul impus de situatia reala. Conform analizei pentru anul 2012, s-au capturat, sterilizat si identificat in medie 17 caini per zi lucratoare. Acest volum este mult sub necesarul impus de situatia din Municipiul Bucuresti”, se arata in expunerea de motive.

Potrivit informatiilor furnizate de ASPA la solicitarea HotNews.ro, in Bucuresti de prinderea cainilor se ocupa 4 echipe de interventie a cate 3 oameni/echipa – respectiv 12 persoane. Potrivit unui inventar facut de Primaria Capitalei, in Capitala sunt circa 65.000 de caini comunitari, iar in 2012 au fost sterilizati 6.512 maidanezi.

In plus, ASPA va avea posibilitatea sa incheie contracte cu cabinetele veterinare care sa sterilizeze gratuit cainii pentru cetateni, urmand sa deconteze aceste servicii. De asemenea, ASPA va putea sa incheie contracte cu medicii veterinari care vor steriliza cainii in centrele ASPA.

Declaratii Primar general, Sorin Oprescu, despre proiectele de hotarare care vizeaza cainii:

„Este al cincilea an cand ma confrunt cu aceasta chestiune. Am petrecut nenumarate ore in discutii cu organizatiile pentru protectia animalelor. Majoritatea sunt oameni normali care doresc binele. Intotdeauna a existat insa implicatia politica, cu cat se apropiau de alegeri, erau polarizate doua tabere, unii incercand sa devina simpatici. Este pentru prima data cand ne aflam intr-o intelegere normala cu consilierii generali si bucuresteni. As vrea sa intelegeti ca cainii nu i-au adus in Bucuresti nici Basescu nici Oprescu. Vin de pe vremea fanariotilor. 95 la suta dintre oameni nu-i vor pe strada. Oamenilor le este frica sa mearga la cuparaturi, sa-si duca copilul la scoala sa alerge. Nu am pledat niciodata pentru eutanasie. Faptul ca Vrem sa-i omoram sunt prostii. Vrem sa oferim bucurestenilor un oras linistit, fara caini”.

„Sa nu dam de mancare, sa ne scuze domnul director, dar este excesiv. S-a gandit la faptul ca si pe cusca de la zoo scrie sa nu dam mancare la animale. Din experienta voastra de viata la cati ati dat de mancare si v-au mancat dupa aia pe voi? Aici trebuie sa intervenim printr-un amendament si vorbim de faptul ca recomandam sa nu se hraneasca cainii. Facem parte din acelasi neam toti. Se duce unul mic si da de mancare la un caine, o sa ziceti ca scriu nuvele, si tatal striga la el, bre, vrei sa ne ia astia mobila din casa? Vreau sa ganditi ce intelege copilul ala cand vede ca nu poate sa dea de mancare. Eu m-am lamurit citind carti europene despre caini. S-a mai zis sa nu externalizam serviciul de prindere a cainilor. Cu ce domnule sa prind cainii, cu o cascarabeta si doi tristi care alearga cainii prin Bucuresti? vu asta vom prinde 65.000 de caini? Anultrecut am steilizat 3500 de caini. Nu vreau sa se rezolve problema in 15-20 de ani”.

„Unde sunt milioanele care intra la ONG-uri? Vorbim de adaposturi? ii admir pe oamenii astia care tin doi caini in casa. Dar daca sunt mai multi unde ii tin? Veniti sa va arat adaposturi ilegale, cum se face trafic in Germania si Austria cu acesti cani. Asa nu o sa terminam niciodata. S-a spus ca este o gaura neagra unde se duc cainii ridicati de noi. Asta este o minciuna. Poti sa intrii pe internet sa vezi unde sunt cainii”.

Info plus

Program Audiente ASPA:

Luni-Vineri: 9:30-11:30

Str. Selari nr. 2-4,

Sector 3, Bucuresti

Tel.:+40(21)312.95.55

Program de vizite in adaposturi

Luni, Miercuri si Vineri: 11:00 – 13:00

TELVERDE: 0800827722

Consulta aici lista cabinetelor care fac sterilizari gratuite.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/83277cda8c31e98776dbfdfe16ad3b00/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro