VIDEO Propunere Ministerul Justitiei: Standarde de integritate pentru companiile romanesti care participa la achizitiile publice, dupa modelul altor state
La Ministerul Justitiei se analizeaza ideea de a introduce standarde de integritate pentru mediul de afaceri din Romania, urmarindu-se incurajarea companiilor corecte sa participe la licitatii, in acelasi timp cu descurajarea fraudatorilor. Companiile consultate au optat pentru o lege in acest sens si nu pentru autoreglementare. Vezi in articol interviuri VIDEO pe acest subiect cu reprezentantii Ministerului Justitiei, Ambasadei Marii Britanii si Fundatiei Konrad Adenauer.
Cornel Calinescu, de la Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni de la Ministerul Justitiei, a vorbit despre „impunerea in mediul de afaceri a unor standarde de integritate, in sensul incurajarii companiilor care au o conduita loiala de a participa la achizitiile publice si de limitarea accesului acelor companii care au un istoric de implicare in fapte de coruptie sau in fapte care au provocat constatarea unor conflicte de interese sau incompatibilitati.”
„Ceea ce se intampla in practica este ca sanctioneaza persoana fizica, de obicei angajatul institutiei publice, insa nu se intampla nimic cu compania care a determinat acea stare. Cel putin in achizitiile publice,” a spus Calinescu la conferinta „Achizitiile publice. O abordare operationala”, desfasurata pe 20 martie.
El a mai spus ca proiectul se afla in faza de consultare publica si ca este luata in considerare si practica internationala in acest sens.
Esther Blythe, sef adjunct al misiunii la ambasada britanica, a spus ca in Marea Britanie despre un mecanism prin care companiile sunt determinate sa descurajeze oferirea de mita.
„Le cunoastem toate trucurile”
Thorsten Geissler, directorul programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer, se arata incurajat de faptul ca in Romania coruptia este perceputa ca problema de tot mai multa lume (ea nu mai pare un lucru normal), legislatia se imbunatateste si apar institutii specializate in lupta anticoruptie.
Venit din Germania, o tara pe care nu este nici ea lipsita de fenomenul coruptiei, Geissler a spus ca impartasirea de experiente de lupta impotriva coruptiei este benefica. El a mai aratat ca specialistii cunosc toate trucurile celor care comit fraude si trebuie doar sa se faca shimb de informatii si bune practici.
Vezi principalele declaratii ale speakerilor de la conferinta „Achizitiile publice. O abordare operationala” aici
––
Articolul este realizat in cadrul proiectului „Fighting Public Procurement Criminality. An Operational Approach” derulat de Organizatia Freedom House Romania cu finantare din programul „Prevention of and Fight against Crime” (ISEC) al Comisiei Europene – DG Home Affairs. Proiectul este unul transnational, dedicat combaterii fraudei in achizitiile publice.
With the financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union European Commission – Directorate-General Home Affairs. This publication reflects the views only of the author, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
[EurActiv.ro]