Sari direct la conținut

VIDEO Protest RCA al transportatorilor pe drumul national intre Sebes si Alba Iulia: Peste 100 de camioane au circulat cu viteza redusa blocand pentru o ora drumul

HotNews.ro
Protest RCA intre Sebes si Alba, Foto: ASSAI
Protest RCA intre Sebes si Alba, Foto: ASSAI

Asociatia Transportatorilor din Judetul Alba, Apullum, a organizat vineri in jurul orei 12 un protest spontan impotriva scumpirii excesive a RCA-ului, pe drumul national intre Sebes si Alba-Iulia, au transmis vineri pentru HotNews.ro reprezentantii ASSAI (asociatia service-urilor auto independente), parteneri in acest protest. Peste 100 de camioane au circulat cu viteza redusa si timp de o ora acest tronson a fost practic blocat, a precizat Cristian Opincariu, membru ASSAI. De cealalta parte, asiguratorii se plang ca 1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident, in randul acestui tip de vehicule inregistrandu-se si cea mai ridicata valoare a daunei medii, de aproape 18.500 lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decat dauna medie la nivelul pietei.

VIDEO Protest RCA intre Sebes si Alba Iulia (sursa ASSAI):

„Transportatorii au protestat impotriva cresterilor abuzive ale poltelor RCA. Avem cazuri in care pe camioane care nu au avut daune, pretul politelor RCA a crescut cu 30-50%. S-a ajuns la o suma de 22.000 de lei plata pe un an de zile. 5000 de euro sa plateasca o firma pentru un singur camion, este deja chinuitor, nu se mai poate. Ei nu-si mai pot desfasura activitatea in aceste conditii. Noi (n.a ASSAI) am fost parteneri in acest protest. Noi ca service-uri nu ne incasam daunele. Termenul mediu de plata este undeva intre 3-4 luni de zile. Pe de o parte se platesc sume mari pe asigurari, dar pe cealalta parte nu se platesc daunele”, a precizat vineri pentru HotNews.ro Cristian Opincariu, membru ASSAI.

  • Asiguratorii UNSAR: 1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident si valoarea daunei medii este de aproximativ trei ori mai mare decat dauna medie la nivelul pietei RCA

De cealalta parte, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a transmis chiar in urma cu o zi un comunicat de presa in care s-a aratat ‘ingrijorata de frecventa mare cu care se produc, pe soselele din Romania, accidente grave in care sunt implicate vehicule ale companiilor de transport rutier. Doar in ultima luna, mass-media a prezentat o serie de evenimente nedorite, care au lasat in urma 5 victime si aproape 50 de raniti, printre care si copii, accidente rutiere in care au fost implicate autocamioane, microbuze si autobuze supraincarcate”.

  • „Accidentele din ultima perioada confirma cifrele furnizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara in urma analizei independente realizate de catre compania de consultanta Milliman pentru perioada 2013 – 2015. Acest raport a aratat ca cea mai mare frecventa medie a daunei, de 15,87% (1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident), este inregistrata la nivelul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) detinute de persoane juridice. In randul acestui tip de vehicule se inregistreaza si cea mai ridicata valoare a daunei medii, de aproape 18.500 lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decat dauna medie la nivelul pietei, de circa 6700 lei, inregistrata pentru aceeasi perioada. Pe locurile doi si trei ca numar de accidente produse se afla autoutilitarele (1 din 7 autoutilitare, cu o frecventa a daunei de 13,46%) respectiv autobuzele (1 din 9 autobuze, cu o frecventa a daunei de 11,58%) detinute de catre firme. In ambele cazuri, dauna medie produsa este cu mult peste valoarea daunei medii la nivelul pietei pentru aceeasi perioada (aproximativ 6700 lei), mai precis circa 9400 de lei in cazul autoutilitarelor si 7500 de lei in cazul autobuzelor”, se arata in comunicatul de presa transmis joi de UNSAR.

Pentru a gasi solutii pentru acest fenomen, UNSAR a anuntat ca va continua sa participe la dialogul cu institutiile abilitate, autoritatea reglementatoare si reprezentanti ai asiguratilor, contribuind activ la imbunatatirea legislatiei in materia asigurarilor, in general, si a formei finale a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor, in special.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro