Sari direct la conținut

VIDEO Proteste împotriva violenței poliției în Franța. Marș, marcat de „doliu și mânie” la Paris, în ciuda faptului că protestele au fost interzise

HotNews.ro
Assa Traore, al cărui frate Adama a murit în custodia poliției franceze in 2016, Foto: Thomas Padilla / AP / Profimedia
Assa Traore, al cărui frate Adama a murit în custodia poliției franceze in 2016, Foto: Thomas Padilla / AP / Profimedia

Sute de protestatari au sfidat sâmbătă interdicția de a mărșălui în centrul Parisului împotriva violenței poliției, la o săptămână după revoltele declanșate de uciderea unui adolescent de către un ofițer de poliție într-o suburbie pariziană, relatează Reuters.

„Marșuri cetățenești” marcate de „doliu și mânie” împotriva violenței poliției au loc sâmbătă în Franța, inclusiv la Paris.

Potrivit AFP, la Paris, peste 1.000 de persoane s-au adunat după-amiaza în memoria lui Adama Traoré, un tânăr care a murit la scurt timp după arestarea sa de către jandarmi în iulie 2016.

Assa Traoré, sora lui Adama, care a devenit o figură în lupta împotriva violenței polițienești de la moartea acestuia, a vorbit pe o bancă din Place de la République în fața mai multor aleși ai partidului opoziție Franța Nesupusă (stânga radicală) și înconjurată de o mare forță de aplicare a legii.

Poliția a dispersat mulțimea de pe uriașa Place de la Republique din Paris, trimițând câteva sute de oameni spre largul Bulevard Magenta, unde au fost văzuți defilând pașnic.

„Marșăluim pentru tineri, pentru a denunța violența poliției. Vor să ne ascundă morții. Permitem marșul neonaziștilor, dar noi nu avem voie să marșăluim”, a spus ea cu referire la o paradă a sute de activiști de extremă dreapta la Paris care a stârnit controverse pentru că a fost autorizat de autorități.

Interzicerea manifestației, „șocantă”

Departamentul de poliție din Paris a declarat într-o decizie publicată pe site-ul său că a interzis demonstrația planificată, invocând un „context de tensiuni”.

„Ne bucurăm în continuare de libertatea de exprimare în Franța, dar libertatea de întrunire, în special, este amenințată”, a spus Felix Bouvarel, un lucrător sanitar care a venit la miting în ciuda interdicției pe care a numit-o „șocantă”.

Autoritățile au interzis sâmbătă o demonstrație în orașul nordic Lille, în timp ce un marș la Marsilia a avut loc cu o traiectorie schimbată, în afara centrului orașului.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a declarat săptămâna aceasta că peste 3.000 de persoane, majoritatea adolescenți, au fost arestate în șase nopți de revolte care s-au încheiat cu o săptămână în urmă. Aproximativ 2.500 de clădiri au fost avariate.

Revoltele au fost declanșate de împușcarea mortală din 27 iunie a adolescentului Nahel M, în vârstă de 17 ani, de către un ofițer de poliție la o oprire în trafic. Polițistul este cercetat pentru ucidere voluntară; în timp ce avocatul său spune că nu a intenționat să-l ucidă pe adolescent.

Manifestația de sâmbătă a fost convocată de familia lui Adama Traore, un francez de culoare a cărui moarte în custodia poliției în 2016 a fost marcată de atunci prin proteste anuale. Organizatorii au încercat să mute protestul în centrul Parisului, după ce a fost interzis în Beaumont-sur-Oise, suburbia pariziană în care a murit Traore.

Franța respinge orice „acuzație de rasism sistemic” ca fiind nefondată

Autoritățile și politicienii francezi, inclusiv președintele Emmanuel Macron, au negat rasismul instituțional din cadrul agențiilor de aplicare a legii din țară.

Ministerul francez de externe a negat sâmbătă că sistemul juridic al țării este rasist, la o zi după ce Comitetul Națiunilor Unite pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CERD) a cerut Franței să abordeze „cauzele structurale și sistemice ale discriminării rasiale, inclusiv în aplicarea legii”.

„Orice acuzație de rasism sistemic sau discriminare din partea forțelor de ordine din Franța este nefondată”, a spus Ministerul de Externe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro