VIDEO Proteste uriașe în Sri Lanka. Președintele a fugit de teama mulțimii care i-a luat cu asalt reședința
Mii de protestatari din capitala comercială a Sri Lankăi, Colombo, au luat cu asalt reședința oficială a președintelui sâmbătă, pe fondul a luni întregi de furie publică din ce în ce mai mare față de cea mai gravă criză economică a țării din ultimele șapte decenii, relatează Reuters.
NOW – Protesters storm the presidential palace in Sri Lanka’s capital.pic.twitter.com/Wv6oQ10kBQ
— Disclose.tv (@disclosetv) July 9, 2022
Unii protestatari au pătruns în reședința președintelui, potrivit imaginilor video de la postul local de știri TV NewsFirst.
Mii de protestatari au spart, de asemenea, porțile secretariatului prezidențial de la malul mării, care a fost locul unui protest de luni de zile, și au intrat în incintă, au arătat imaginile TV.
WATCH: Protesters storm presidential palace in Sri Lanka as economic crisis worsens pic.twitter.com/diIVaXx8Cd
— BNO News (@BNONews) July 9, 2022
Personalul militar și poliția din ambele locații nu au reușit să rețină mulțimea, în timp ce scandau sloganuri în care cereau președintelui Gotabaya Rajapaksa să demisioneze.
Două surse din ministerul apărării au declarat că președintele Rajapaksa a plecat vineri de la reședința oficială pentru siguranța sa înainte de mitingul planificat pentru weekend.
Prim-ministrul Sri Lankăi Ranil Wickremesinghe a convocat o reuniune de urgență a cabinetului pentru a discuta o „rezolvare rapidă” a crizei politice în curs de desfășurare, după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit sâmbătă de la reședința sa oficială asaltată de protestatari, potrivit AFP.
Wickremesinghe, care este următorul în linie în cazul în care Rajapaksa demisionează, a invitat liderii partidelor politice să se alăture întâlnirii și a cerut, de asemenea, convocarea de urgență a Parlamentului pentru a discuta despre criză, a declarat biroul său într-un comunicat.
Cel puțin 21 de persoane, inclusiv doi polițiști, au fost rănite și internate în spital în timpul protestelor în curs, au declarat surse din spital pentru Reuters.
Națiunea insulară suferă de o penurie fără precedent de produse de bază, iar cei 22 de milioane de locuitori ai săi au suferit o inflație fulgerătoare și pene de curent prelungite de la începutul anului.
Criza vine după ce COVID-19 a lovit economia dependentă de turism și a fost agravată de acumularea unei datorii guvernamentale uriașe, creșterea prețului petrolului și interzicerea importului de îngrășăminte chimice anul trecut, care a devastat agricultura.
Mulți dau vina pe președintele Rajapaksa pentru declinul țării. Protestele, în mare parte pașnice din martie, i-au cerut demisia.