VIDEO Sase tom-tom-uri si o toba mare
Greetings to Herman este scrisa de un compozitor german, Hans Gunter Brodmann, artist pasionat de percutie. Este este cantec pentru patru percutionisti care manuiesc sase tom-tom-uri si o toba mare. Spre deosebire de accentele ce apar in timpul „tocatului” (si care simbolizeaza ceva), accentele din Greetings to Herman au mai degraba un rol de „sare si piper” pe un ostinato binar sau ternar. Aceste accente creeaza practic o linie melodica intre cele sapte instrumente de membrana.
Piesa Greetings to Herman a fost interpretata saptamana aceasta, la Sala Galateca, in cadrul unui concert de percutie desfasurat cu ocazia festivalului „5 (arte) in cinci (zile) – ICR la BCU”.
Ansamblul GAME este compus din Alexandru Matei, Sorin Rotaru, Lucian Simon, Alexandru Dan.
Folosite pentru interpretarea melodiei Greetings to Herman, „tom-tom”-urile sunt un tip de toba cilindrica (marime standard). La englezi, termenul se refera la toba de jucarie a copiilor.
Despre Hans Gunter Brodmann
In anii ’70, sub influenta Pink Floyd, Led Zeppelin si Crimson King, s-a apucat de cantat la tobe (autodidact). Cativa ani mai tarziu a auzit discul „Timeless” al lui John Abercrombie, fiind iremediabil infectat cu „virusul” jazz. A inceput sa asculte Miles Davis si John Coltrane, Eric Dolphy si Thelonious Monk, avand de asemenea o pasiune pentru muzica de camera contemporana (John Cage) si pentru muzica clasica moderna (Stravinski).
Din 1978 pina in 1984, a studiat percutie clasica la Nurenberg. In 1986 a inceput sa predea la Conservatorul din Nurenberg si a fondat, in anii urmatori, un departament de jazz.
Cu Ansamblul de Percutie Cabaza, co-fondat de Brodmann in 1984, a intreprins turnee de concerte in Germania, Austria, Ungaria, Polonia si Japonia. In cadrul Cabaza, a primit mai multe premii si a lansat mai multe CD-uri apreciate pe plan international.
A participat la multe productii, ca solist in orchestre simfonice si ansambluri de muzica de camera. De asemenea, este autorul a diverse piese de percutie si a creat muzica de film pentru BBC Londra. A aparut in „New York Soundcheck”, film in care merge, alaturi de Yogo Pausch, intr-o „incursiune ritmica” pe strazile Manhattan-ului.
Se poate lauda cu o discografie ce cuprinde 15 materiale lansate intre 1985 si 2005.