Sari direct la conținut

VIDEO Scandalul facturilor necompensate la energie și gaze: Furnizorii trebuie să returneze din oficiu banii oamenilor / ANPC e de o săptămână în control – spune ministrul Energiei

HotNews.ro
VIDEO Scandalul facturilor necompensate la energie și gaze: Furnizorii trebuie să returneze din oficiu banii oamenilor  / ANPC e de o săptămână în control – spune ministrul Energiei

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale care au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi ar trebui să returneze din oficiu banii încasați, nu să-i rețină din facturile următoare, pentru ca au beneficiat de acești bani încălcând legea, a spus marți ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a spus că ANPC e de o săptămână în control la toți furnizorii și că săptămâna viitoare se va adopta o ordonanță care va obliga furnizorii la corectarea facturilor.

‘Neaplicarea legii a fost o hoție și cei care au făcut acest lucru trebuie penalizați. facturile trebuie stornate. Oamenii nu trebuie să platească penalități si facturile trebuie refăcute.”, a declarat marți Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, pentru furnizorii care nu vor să aplice legea se poate merge până la retragerea licenței acelui furnizor.

  • Cum se vor returna mai exact banii oamenilor care au primit facturi greșite?

„Furnizorii trebuie să facă din oficiu acest lucru. Un mare furnizor care a recunoscut că a făcut acest lucru, nu vreau să dau niciun nume, începând de ieri, a recalculat facturile și a retrimis facturile către clienți.”, a spus ministrul Energiei.

  • Există un termen limită până la care furnizorii trebuie să facă această refacere a facturilor?

„Luăm în calcul să facem modificare legislativă în această lege a compensarii ca să-i obligăm prin lege să facă acest lucru.”, a spus ministrul.

Acesta a recomandat consumatorilor să se adreseze furnizorilor și dacă nu se înțeleg cu aceștia să facă reclamații la ANPC și ANRE. Virgil Popescu a spus că a discutat cu ANPC sa facă un call center care să preia reclamațiile.

  • Ce se întâmplă cu românii care nu se descurcă să urmeze o astfel de procedură?

„ANPC este de o săptămână în control la toți furnizorii de energie electrica si gaze naturale să preîntâmpinăm astfel de situații. Aștept rezultatul controlului la toți furnizorii, iar sancțiunea complementară este clară: refacerea facturilor din oficiu.”, a mai spus Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare se va adopta o ordonanță care va obliga furnizorii la corectarea facturilor.

  • Cum se vor asigura autoritățile că furnizorii vor reface toate facturile care nu au fost întocmite corect? Ce sanctiuni vor fi?

‘Asta vom stabili săptămâna viitoare printr-o modificare legislativa. (..) Lăsați-ne să finalizăm ordonanța de modificare și veți vedea textul legal. Astăzi am stabilit acest lucru că trebuie făcut acest lucru, că trebuie împinși de la spate, pentru că avem exemple. Poate nu marii furnizori care au 80-90% din piață, dar restul de 10% profită și atunci trebuie să gândim un sistem prin care să-i obligăm să facă acest lucru. Și dacă nu vor face să fie foarte drastic penalizați.”, a mai spus marți Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, modificarea legislativă vizează ca furnizorii care nu au emis facturile să fie obligați să le refacă și să fie obligați să nu perceapă penalități pentru oamenii care nu le-au plătit în teren, pentru că vina este exclusiv a furnizorilor.

Soluții la facturile mari la energie și gaze: Schemă de compensare pentru firmele din agricultură și industria alimentară / Compensarea facturilor pentru consumatorii casnici și după 1 aprilie

Ministrul a prezentat marți și soluțiile discutate la Guvern pe tema facturilor mari la energie și gaze.

  • „Am discutat astăzi la Guvern ca pentru zona de agricultură, pentru industria alimentară, ținând cont că securitatea alimentară este o componentă foarte importantă a securității noastre naționale, să avem o schemă de compensare nu numai pentru întreprinderi mici și mijlocii, ci și pentru procesatorii mari, pentru producătorii de carne de pui, pentru absolut toți cei care sunt în această zonă și începând cu data de 1 februarie vrem să o avem în funcțiune.
  • Discut împreună cu domnul ministru Chesnoiu și vom merge în Guvern cu un proiect legislativ în așa fel încât să avem o schemă de ajutor de stat pentru cei care lucrează în această industrie. Practic din prețul la energie electrică, din prețul la gaze naturale să îi ajutăm compensând factura în așa fel încât să fie competitivi pe piață și prețul alimentelor să nu crească.
  • Gândim continuarea unei scheme de ajutor de stat pentru consumatori, o schema de compensare pentru consumatorii casnici în așa fel încât după data de 1 aprilie să avem o posibilitate să reducem TVA de la 19% la 5% în paralel cu o scoatere din prețul energiei electrice a bonusului de cogenerare și a tarifului de certificat verde, evident la fel pentru cei care au un plafon de consum de 300 kw la energie electrică plus o marjă de 10%.
  • De asemenea, gândim, să vedem și în funcție de prețul la gaze naturale, să vedem ce putem face pentru gazele naturale. Din estimările mele consumul la gaze naturale va scădea din aprilie și credem că va scădea și prețul la gaze naturale.
  • Mai mult, pentru IMM-uri gândim o schemă de ajutor după data de 1 aprilie în așa fel încât IMM-urile să poată beneficia în continuare până la data de 1 iulie de acest ajutor. (..) Vom urmări ca acest ajutor de stat să se ducă țintit către ei, dar să își asume şi ei anumite responsabilități cum ar fi păstrarea locurilor de muncă. Dorim să îi ajutăm, sigur, dar dorim și din partea mediului de afaceri să păstreze locurile de muncă. Asta lucrăm si în cel mai scurt timp împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Ministerul de Finanțe vom redacta proiectul de Ordonanța de Urgenţă şi vom veni în Guvern cu el”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a declarat luni că unii furnizori au greşit că au emis facturi către oameni fără compensare, fără plafonare

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat luni, 10 ianuarie, la Realitatea TV că există numeroşi furnizori de energie care au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi, el susţinând că s-a aflat personal în situaţia de a primi o factură cu tarif necompensat şi neplafonat. Ministrul le recomandă celor care constată că au astfel de facturi să nu le plătească şi să ceară furnizorului recalcularea, iar în caz contrar să se adreseze Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit News.ro.

  • „Da, furnizorii au greşit şi au greşit că au emis facturi către oameni, unii dintre ei, să zicem, fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor până astăzi a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia astăzi şi probabil în urma controlului declanşat de către Autoritatea de Protecţia Consumatorului, solicitat de mine săptămâna trecută, pentru a verifica la absolut toţi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale dacă aplică legea (…) şi eu am primit factură de la acel furnizor necompensată şi neplafonată, abia în urma acestui control care a pornit şi avansează au început să emită facturi.
  • Toţi au dat, să zicem aşa, în ghilimele, vina pe faptul că a trebuit să-şi adapteze programele informatice. Atât de greu să fie să-ţi adaptezi un program informatic pentru a face nişte scăderi, înmulţiri, împărţiri? Până la urmă lucrurile sunt simple”, a afirmat ministrul Energiei la Realitatea Plus.

El a făcut un apel către furnizori „să-şi revină şi să dea drumul la facturile recorectate”, susţinând că există încă furnizori mici, care lucrează mai ales în mediul rural, care nu aplică plafonul şi compensarea.

Noi măsuri de compensare a prețurilor la energie, anunțate marți de premier. Ciucă vrea validarea în Coaliție

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți noi măsuri pentru protejarea cetățenilor si firmelor împotriva creșterii facturilor la energie.

  • „Pentru garantarea eficientei măsurilor de protecție a cetățenilor consumatori casnici urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități.
  • De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA redus la 5% precum si compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.
  • Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi.
  • Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.”, a declarat marți premierul Ciucă.

Premierul a spus că în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, măsurile de sprijin vor fi lansate la 1 februarie și vor fi menținute active până la data de 1 iulie.

  • „Analizăm totodată la nivelul Guvernului introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie. Vom prezenta toate aceste măsuri în următoarea ședință a Coaliției.”, a mai precizat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a făcut aceste declarații la capătul unei ședințe cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și cu președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și firmelor de efectele creșterii prețurilor la energie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro