Sari direct la conținut

VIDEO Sonda japoneză Hayabusa2 încearcă să facă un crater pe un asteroid situat la 340 milioane de kilometri de Terra

HotNews.ro
Imagine capturata dupa aterizarea pe asteroid, Foto: JAXA
Imagine capturata dupa aterizarea pe asteroid, Foto: JAXA

Sonda japoneză Hayabusa2 a provocat vineri o explozie deasupra asteroidului Ryugu, în încercarea de a crea un crater și de a recupera mostre de sol, permițând astfel analizarea subsolului unui corp stelar îndepărtat. Sonda a aterizat cu succes pe 22 februarie pe asteroidul situat la 340 de milioane de km de Terra și va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții.

Asteroidul Ryugu pe care a aterizat sonda de explorare a fost denumit după un palat submarin din basmele populare japoneze. Asteroidul are aproximativ 900 de metri în diametru și este localizat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Sonda a pornit în lunga sa călătorie la 3 decembrie 2014 și a parcurs 3,2 miliarde km pentru a ajunge la asteroid, fiindcă nu avea cum parcurge distanța în linie dreaptă.

Oamenii de știință cred că asteroidul conține o cantitate substanțială de materie organică și apă din perioada în care s-a născut sistemul nostru solar, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Materialele colectate de sub suprafața asteroidului ar putea răspunde multor întrebări legate de originea vieții și despre sistemul solar.

Dispozitivul exploziv – impactor cum îi spun cercetătorii – este un container conic de 14 kg care ar trebui să facă, după impact, o gaură de 10 metri lățime în asteroid. Operațiunea durează cam 40 de minute.

Impactorul de cupru a lovit asteroidul în această dimineață, însă cei de la Agenția Japoneză Europeană nu au confirmat până la această oră că în urma impactului a fost realizat cu succes și craterul.

Planul este ca Hayabusa să revină peste două săptămâni la asteroid și să intre în crater pentru a preleva probele de sol din acest corp interstelar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro