VIDEO Televiziunile rusești se laudă cu libertatea de exprimare pe care o au: „Slavă Domnului!”
La televiziunile rusești se susține că în Rusia există libertate de exprimare deplină pentru toată lumea, spre deosebire de Occident.
„Ei bine, avansăm. Avansăm și mergem înainte. Ne putem certa cu privire la metodele noastre, despre viteza avansării noastre, despre tacticile folosite. Dar nu putem nega evidentul, că avansăm”, afirmă prezentatorul emisiunii după ce l-a întrerupt pe unul dintre invitații care a încercat să intervină.
„Bineînțeles, asta ar fi fără rost și incorect. Oamenilor s-ar putea să nu le placă anumite lucruri, toată lumea are propria perspectivă. Asta este normal. Slavă domnului că suntem în Rusia unde ne putem exprima cu toții liber opinia și nu în Occident unde poți fi eliminat pentru disidență”, intervine în cele din urmă invitatul.
„Thank god we’re in Russia where we can freely express our opinions,” says Yuri Kot
Yes, that’s the same country where you can get jailed for 15 years for publicly opposing the war pic.twitter.com/vhQTVwy1Nb
— Francis Scarr (@francis_scarr) July 20, 2022
„Libertatea” de exprimare a presei în Rusia
Dozhd, ultimul post TV independent din Rusia, a fost închis de autoritățile de la Moscova pe 1 martie, la doar o săptămână după ce președintele Vladimir Putin a declanșat „operațiunea militară specială” din Ucraina, singurul termen cu care posturile TV din țară au voie să se refere la războiul de agresiune împotriva țării vecine.
Dozhd, cunoscut și sub denumirea de RainTV, a fost închis simultan cu postul de radio „Ecoul Moscovei”, unul dintre cele mai vechi și cunoscute pe plan internațional.
Novaia Gazeta, ultimul ziar independent cu tiraj național în Rusia, a anunțat pe 28 martie că își suspendă activitatea până la încheierea războiului după ce a primit avertismente repetate din partea autorităților că ar încălca legea privind „agenții străini”.
Numeroase alte publicații și canale mass-media care nu s-au conformat directivelor Kremlinului au fost interzise, alături de mass-media internațională prestigioasă precum Deutsche Welle și BBC.
Zeci de jurnaliști ruși au fost de asemenea declarați „agenți ai străinătății”, la fel ca disidentul Garry Kasparov.