Sari direct la conținut

VIDEO Traian Basescu: Exista niste sensibilitati politice in Guvern. Premierul trebuie sa rezolve si problema legata de MCV, trebuie sa aiba grija si sa nu creeze un moment de instabilitate politica ce ne va costa infinit mai mult

HotNews.ro
VIDEO Traian Basescu: Exista niste sensibilitati politice in Guvern. Premierul trebuie sa rezolve si problema legata de MCV, trebuie sa aiba grija si sa nu creeze un moment de instabilitate politica ce ne va costa infinit mai mult

Presedintele Traian Basescu considera ca exista „niste sensibilitati politice” legate de componenta actualului cabinet. Seful statului a declarat duminica dimineata, in emisiunea „Dupa 20 de ani” difuzata de Pro TV, ca se pare ca liberalii „tin foarte mult la prezenta dl Fenechiu in Guvern”. In aceste conditii, premierul Victor Ponta trebuie sa rezolve atat solicitarile Comisiei Europene prezentate in cel mai recent raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie, printre care si punctul care vizeaza ministrii cu dosar penal in instanta, insa trebuie sa aiba grija „sa nu creeze un moment de instabilitate politica ce ne va costa infinit mai mult”.

In emisiunea de duminica, presedintele a mai aratat ca, in opinia sa, privatizarea CFR Marfa „nu este o solutie rea” insa considera incorect faptul ca datoriile societatii au fost convertite in actiuni dupa inceperea procedurii de privatizare, sefului statului aratand ca aceastaconversie trebuia realizata inainte de lansarea procedurii.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

  • Despre referendumul pentru Parlament unicameral

(referendumul din 2009 – n.red.) Este un raspuns validat pe care actulala majoritate parlamentara nu il ia in considerare.

Principalul obiectiv al oricarui politician responsabil este sa arate ca nu se poate trece peste un referendum validat.

Aici nu discutam chestiunea functionarii mai bine sau mai rau a unui Parlament, va functiona in regulile stabilite, problema este de viziune. Nu putem sa nu ne uitam in lume, si mai ales in UE, ce vedem? Cheltuieli foarte mari, inclusiv cu functionarea statelor greoaie. Cred ca vor castiga in viitor acele tari care vor face unele lucruri, cum ar fi simplificarea statului. Al doilea lucru este reusita acelor tari care vor avea un sistem de educatie puternic si un sistem de sanatate bun, si, in al treilea rand, energie ieftina. Deci: stat cu costuri minime, nu zic cu atributii scazute, energie ieftina, cat mai ieftina cu putinta, educatie si sanatate.

Daca oamenii vor respinge referendumul va fi un esec al meu, pe care mi-l asum. Daca Constitutia nu va reflecta referendumul din 2009, eu il voi declansa.

(Despre introducerea problemei gazelor de sist in referendum- n.red.) Aici e ca si cu problema taxelor. Daca ai organiza un referendum in care ai intreba de taxe, lumea ar spune nu. Aceeasi problema si cu gazele de sist. Este o chestiune de asumarea a guvernelor. Va pot spune, fara retinere, ca sustin proiectul gazelor de sist.

Mi-e greu sa spun care ar fi raspunsul populatiei daca punem aceasta intrebare. Aici, intrebarea poate manipula poporul, pe cand la Constitutie nu se poate.

Unii spun ca am folosit Constitutia in alegerile din 2009. Practic romanii au separat foarte clar referendumul de alegeri

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/39413311725bb3f6730d50d124f39113/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

  • Despre revizuirea Constitutiei

Deocamdata protestez public pentru un lucru deja cunoscut de toata lumea, si anume introducerea stemei pe tricolor.

Moderator: S-a renuntat.

Basescu: Nu stiam.

Nicio prevedere a noii Constitutiei nu imi este aplicabila. Eu voi functiona pana la terminarea mandatului pe vechea Constitutie. In ceea ce priveste situatia statului, va trebui sa avem niste dispozitii tranzitorii. Nu poti sa treci la noua Constitutie peste noapte.

Dupa ce va trece prin Parlament voi fi pregatit sa am o discutie.

Eu am modificat 3 categorii de lucruri:

1. am pus in aplicare rezultatul referendumului cu Parlament unicameral;

2. introducerea prevederilor tratatului fiscal pe care Romania l-a semnat si care a fost ratificat;

3. articolele neclare din Constitutie in baza deciziilor CCR.

Vreau sa fac urmatoarea precizare. Romania are o Constitutie buna, moderna. Ce am propus eu, iar romanii au fost de acord, a fost simplificarea uneia din institutiile statului: Parlamentul.

Intrebare: Sunteti de acord cu casatoriile intre persoane de acelasi sex?

Basescu: Sunt de acord cu libertatea fiecarui om sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv aceasta libertate. Ce facem fiecare intre peretii casei noastre este problema noastra. A intra in aceasta zona, a o reglementa cu interdictii prin Constitutie este o mare greseala. Avem un Cod Civil care spune ce inseamna familia, reglementeaza relatiile si nu se stie ce evolutii vor fi. Nu treci in Constitutie ceva ce maine s-ar putea sa fie modificat. Daca vor sa se casatoreasca barbat cu barbat si femeie cu femeie este problema lor. Eu sunt crestin ortodox si respect perceptele crestinismului. Altii poate au alte perceptii, este problema lor.

  • Despre regionalizare

Numarul de regiuni este mai putin important. Din punctul meu de vedere, se putea face o regionalizare cu 8, 9, 12, 16 regiuni.

Totul este sa respectam criteriile care dau dreptul regiunilor sa se adreseze Bruxelles-lului pentru finantarea proiectelor regionale.

Regionalizarea, asa cum este dezbatuta, nu va face decat sa mai introduca un etaj intermediar intre Guvern si administratiile locale, si anume etajul regional. In viziunea mea, regionalizarea ar fi trebuit sa simplifice administratia statului. Toata administratia ar fi trebui sa se mute la nivel regional. Acest lucru nu se va putea face asa cum se face acum (regionalizarea – n.red.).

Trebuie avuta mare grija cu aceste regiuni. Sa plecam de la definitia statului roman: stat unitar. Daca ei se gandesc ca vor face parlamente regionale, presedinti regionali cu atonomie larga, statul se transforma in stat federal. Mare grija, domnilor politicieni, la ce faceti cu regionalizarea pentru ca Romania este stat unitar.

Atentie cu regionalizarea, o spun public – Romania este stat unitar.

Ce as fi facut eu… Dl Dragnea vrea sa numeasca presedinti regionali. Le recomand sa nu o faca pana nu fac cateva lucruri. Trebuiau sa analizeze comunele. Pentru asta nu e nevoie de revizuirea Constitutiei.

Voiam sa vad ca incep sa construiasca infrastructura de comunicatie. La centrul regiunilor vor trebui sa fie bagate in calculatoare toate arhivele judetelor.

Covasna si Harghita au ramas in urma din punct de vedere al dezvoltarii pentru ca au acceptat doar firme unguresti sa faca investitii, care n-au facut nimic. Din cauza abordarii administratiilor locale si al strigarii nationalismului local investitorii au fost reticent.

Discutiile mele cu premierul sunt destul de deschise pe problemele pe care doreste sa discutam. Am un acord de coabitare si o relatie foarte buna cu Victor Ponta. Vorbim destul de des, de doua-trei ori pe saptamana, ne intalnim o data pe saptamana, o data la doua saptamani.

Intrebare:Sunteti multumit de activitatea premierului?

Basescu: Nu premierul este cel care acopera activitatea tuturor. Ce va pot spune, sunt aici lumini si umbre. Eu nu sunt atat de pesimist cu privire la evolutia economiei romanesti. In timpul Guvernului Boc s-au dat ajutoare pentru 24 de firme straine care sa investeasca in Romania. Parerea mea este ca aceste investitii intra in vigoare anul acesta si de la anul. In timpul Guvernului Ponta s-au dat ajutoare de stat pentru alte 24 de firme care fac investitii.

Cred ca in Romania nu va creste somajul, ceea ce este un prim pas bun. Absorbtia fondurilor europene ar da un plus de forta de munca.

  • Despre acordul cu FMI

Moderator: Exista discutii pentru incheierea unui nou acord cu FMI? Exista conditii?

Basescu: Cred ca board-ul FMI va valida incheierea celui de-al doilea acord, cel care e in desfasurare.

(Conditiile – n.red.) Le intuim cu totii. Nu austeritate. Romania nu mai e in austeritate. Faptul ca nu cresc salariile si pensiile nu inseamna ca Romania e in austeritate. Eu as spune ca Romania a trecut la faza la care dramuieste mai bine banul.

Liderii PNL au agreat un acord in timpul Guvernului Tariceanu si a fost un dezastru. E un argument pentru care liderii PNL sa nu se bage.

Moderator: Cum vedeti salariile uriase acordate unor oameni care sunt angajati ai statului?

Basescu:Aceste salarii nu se reflecta in bugetul de stat, dar este o chestiune de moralitate, care vine din Legea 31, legea societatilor comerciale si regiilor autonome. Boc a incercat sa o rezolve si a plafonat salariul directorului la nivel de secretar de stat.

A incercat, cred ca mai neinspirat, acum dl premier, cu acea impozitare, pentru ca a incalcat cota unica. Este prima bresa.

Chestiunea cu domnii de la asigurari se putea rezolva foarte bine, cred, amiabil.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/009882cb202ab0d84dbce8944bf6f368/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Rezolvarea problemei de fond este ca in legea lor de functionare sa introducem articol in care stabilim salarizarea la nivel de bugetari.

Toti directorii de la asigurari au fost clienti politici. Nu poti tu, partid, care l-ai sustinut sa castige zeci de mii de euro pe luna, ca il chemi sa ii zici: „Stop”? Sa nu incaseze banii ca sa nu oblige Guvernul sa se puna intr-o pozitie delicata.

Solutia este clar in lege. Daca tot te-am numit, dl Rusanu, printr-o hotarare a Parlamentului, te chem in Parlament prin care dam un vot prin care spunem ca nu mai iei un salariu asa de mare. Iar daca nu iti convine, dam un vot sa pleci.

Numirile pe criteriile politice sunt la toate regiile. Si PDL a facut asta, si USL face asta, si UDMR face asta cand poate.

Trebuie gasita solutia care nu ne afecteaza credibilitatea si sustin eforturile domnului Ponta de a gasi o solutie.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/8ef9a9d4f947d2418ca3acada5d6ffc8/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Situatia la Posta Romana este un dezastru.

Din punct de vedere al CFR Marfa, privatizarea nu este o solutie rea, insa mare problema este legata de cine va castiga licitatie. CSAT a vrut sa evite o privatizare de genul Oltchim.

Mi se pare incorect ca datoriile au fost convertite in actiuni dupa inceperea procedurii de privatizare. Trebuia realizata conversia inainte.

  • Despre fluctuatiile mondei nationale

Urmaresc cursul valutar pentru ca stiu impactul cursului pentru romanii care au credite la banca. Cand cursul se depreciaza iese la declaratii Vasilescu, cand cursul se apreciaza iese Isarescu, deci in functie de cine iese la televizor trebuie sa intelegem ca e bine sau rau.

Intrebare: Va temeti de scaparea de sub control a cursului valutar?

Basescu: Nu. Dupa parerea mea a fost o iesire de capital destul de puternica din Romania si nu numai din Romania si din Polonia, Ungaria, Cehia. E de vazut. Cred ca lucrurile vor reveni.

Eu m-as uita la nivelul de credite neperformante al bancilor si faptul ca au un volum destul de ridicat de credite neperformante le face foarte prudente. Probabil in timp o sa isi dea drumul pentru ca o banca traieste din banii pe care ii imprumuta. Dar acum sunt intr-o cursa teribila sa recupereze bani care i-au dat in 2007 – 2008 cu buletinul.

Intrebare: Ati lua acum un credit de la banca?

Basescu: Daca o banca mi-ar da bani sa cumpar teren agricol, as lua, pentru altceva nu.

Am dat un exemplu generic. Mi-ar place ca dupa ce termin – dincolo de faptul ca ma voi ocupa de Miscarea Populara, voi sustine eficient si partidul Miscarea Populara, pentru ca acum nu pot – mi-ar placea sa am o ferma cu vreo 250 de hectare, pe vreo 50 de ha sa fac livada.

Intrebare: Dumneavoastra cum stati in sondaje?

Basescu: Haideti sa vedem. Daca voi spune eu, veti spune ca ma laud. Pe masura ce oamenii incep sa inteleaga ca am fost nevoiti sa luam acele masuri, incep sa isi recapete increderea.

  • Despre coruptie

Nu putem spune ca statul roman a ramas indiferent la coruptie si ca institutiile statului nu lucreaza. Fostul ministru al Agriculturii, Muresan, e in inchisoare, Remes e in inchisoare, Adrian Nastase a fost in inchisoare.

In ceea ce priveste angajarile, sunt de acord ca partidele au stricat criteriile de meritocratie.

Tinerii nu au nicio sansa cand vin in contact cu interesele partidelor de a-si rasplati lipitorii de afise.

Solutiile sunt numai in mana partidelor. Daca ne facem iluzii ca angajarile vor sta doar in mana parchetelor… Partidele nu realizeaza ca pierd daca pun oameni neperformanti in posturi importante. Cred ca acest tip de coruptie afecteaza cel mai mult.

  • Despre raportul MCV si intrarea in Schengen

Intrebare: Credeti ca Romania va intra in Schengen in 2014?

Basescu: Eu cred ca da. Cred ca in decembrie vom obtine un rezultat bun daca Guvernul ia toate punctele care ii revin si le rezolva, inclusiv cel care vizeaza ministrii cu dosar penal in instanta, care trebuie sa plece din Guvern inainte de analiza noului raport. Sigur, aici si Parlamentul are sarcinile lui si eu cred ca Parlamentul este aproape pe punctul de a si le indeplini daca dupa analiza statutului parlamentarilor la Curtea Constitutionala va tine cont de recomandari.

Intrebare: Ati avut discutii cu premierul despre acest punct legat de ministri?

Basescu: Da. Am avut.

Intrebare: Ce v-a raspuns?

Basescu: Categoric da. Ca se vor rezolva lucrurile, sa speram.

Nu stiu ce va face. Am trimis scrisori prim-ministrului si Parlamentului extragand cele 8 puncte din raport.

Am vorbit cu premierul despre acest lucru acum vreo 3 saptamani si raspunsul a fost pozitiv.

Hai sa fim cinstiti. Eu nu sunt aici aparatorul lui Victor Ponta dar este clar ca exista niste sensibilitati politice. Se pare ca liberalii tin foarte mult la prezenta dl Fenechiu in Guvern. In conditiile astea premierul trebuie sa rezolve si problema legata de MCV, trebuie sa aiba grija si sa nu creeze un moment de instabilitatea politica ce ne va costa infinit mai mult. Pot sa il inteleg.

Intrebare: Coalitia PSD – PNL rezista?

Basescu: Da, eu nu vad niciun motiv sa nu reziste.

Moderator: Pactul de coabitare a creat atatea probleme….

Basescu: Cu ce incurca acest pact? El se refera doar la relatia Presedinte – Executiv. Eu nu am un pact de coabitare cu USL, nu am un pact de coabitare cu Parlamentul, dar cele doua ramuri ale Executivului, Presedintele si Guvernul trebuie sa coopereze pentru ca altfel aruncam tara in aer.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/2c0a6e22f16fcada1dd8b63a6c5262cd/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

  • Despre programul PRISM si scandalul interceptarilor din SUA

De regula, intr-un asemenea mediu trebuia sa stii ca nu mai discuti de confidentialitatea absoluta. Tipam de structurile de securitate ca ar avea acces la corespondenta dar nu ne deranjeaza furnizorul de servicii care are calculatoarele principale, care distribuie si care oricand poate sa priveasca in corespondenta noastra. Aici suntem putin demagogi. Eu ma las pe mana Google, a functionarilor, inginerilor de la Google, dar daca aflu cumva ca Serviciile de Securitate isi permit sa aiba acces la 10%, cum e in cazul SUA, s-a acreditat cifra de 10 mil de adrese supravegheate…

Nu am niciun dubiu ca statele trebuie sa-si asigure un nivel de capacitati de a supraveghea siguranta care sa fie in pas cu cei care atenteaza la siguranta cetatenilor din statele democratice. Aaca al Qaeda transmite pe mail mesajul pentru oamenii lui din SUA, serviciile de securitate ce sa faca sa zica, „nu ne bagam”?

Intrebare: Dar SRI poate monitoriza corespondenta oricarui roman?

Basescu: Daca are mandat, da.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro