Sari direct la conținut

​VIDEO Un cantec romanesc din 1820

HotNews.ro
formatia Trei Parale, Foto: HotNews.ro
formatia Trei Parale, Foto: HotNews.ro

​Cand toca la Radu Voda este o melodie ce dezvaluie lirica erotica de secol XIX, o piesa despre care Nicolae Filimon spune ca au scornit-o lautarii romani pe la 1820. Cantecul a intrat in repertoriul formatiei de muzica veche romaneasca Trei Parale, dar a mai fost interpretat de-a lungul vremii de artisti precum Maria Tanase si Alexandru Cercel.

Trei Parale si-a inceput existenta in anul 2003. Cei patru componenti ai formatiei (Florin si Beatrice Iordan, Daniel Pop, Dinu Petrescu), tineri oraseni atrasi de muzica traditionala specifica spatiului carpatic, incearca sa alature muzicile romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc in acest loc. Ei doresc astfel continuarea unor traditii locale libere de mostenirea folclorismului comunist. In acest scop, instrumentele pe care le folosesc sunt vechile instrumente ale satului: fluierul, cavalul, tilinca (un fluier arhaic fara gauri), cobza, dramba, simple percutii etc.

La sfarsitul lui 2008, membrii Trei Parale si-au lansat primul album, intitulat Bazar, prin care incearca sa recupereze „o parte din muzicile care se cantau in secolul al XIX-lea, in Regat, in Valahia si in Moldova, in orasele, in targuri, in mahalale, in lumea urbana. Cu multe influente fantoma care in general veneau de la Istanbul, era o lume postfanariota. Modele importate de la Paris sau Istanbul faceau ca „incalceala culturala” sa se suprapuna pe „incalceala etnica”, orasele romanesti cuprinzand importante mahalale tiganesti sau evreiesti, mai ales in Moldova. In urma unei sinteze locale, a rezultat o muzica in care putem sa ne regasim”.

Melodia Cand toca la Radu Voda a fost interpretata de formatia Trei Parale zilele trecute, in cadrul unui concert sustinut in fata Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR).

Cand toca la Radu Voda

„Of, of, foaie verde loboda

Of, of, cand toca la Radu Voda

Of, of, sedeam cu mandra de vorba

Of, of, sedeam cu mandra de vorba

Of, of, si sedea pe paziste

Of, of, si vorbeam de dragoste

Of, of, o tineam de cingatoare

Of, of, o-ntrebam pe cati mai are

Of, of, se jura pe sfantul soare

Of, of, ca pe altul nu mai are

Of, of, cand aseara, la fantana

Of, of, o prinsei cu trei de mana

Of, of, unu-i tinea cobilita

Of, of, unu-i saruta gurita

Of, of, s-unu-i ridica rochita

Of, of, s-unu-i ridica rochita”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro