VIDEO Un cantec romanesc revolutionar din secolul XIX
Inclus in opera lui Anton Pann, Mugur, mugurel era un cantec revolutionar, al claselor de jos, al taranimii. Pentru ca celebrul compozitor se invartea destul de des printre cei care detineau puterea in acele vremuri, a schimbat versurile, transformandu-le intr-un cantec de dragoste, „unde amorul zboara si ii sageteaza pe tinerii indragostiti”. Asculta melodia interpretata de formatia de muzica veche Anton Pann la BCU, in varianta cu versurile anonime (care au circulat in varianta revolutionara): „Bate-i, Doamne, pe ciocoi / Cum ne bat si ei pe noi”.
- Citeste si despre cum au imprumutat turcii hora romaneasca.
Constantin Raileanu, doctorand al Universitatii de Muzica din Bucuresti, liderul trupei Anton Pann: „Melodia, asa cum o cantam noi, este cea din manuscrisul lui Anton Pann, doar ca versurile nu sunt aceleasi. Anton Pann era in gratiile boierilor in vremea respectiva, in timp ce Mugur, mugurel era un cantec revolutionar, in general al claselor de jos, al taranimii.
Si pentru ca Anton Pann se invartea destul de des in societatea celor de la putere, a schimbat versurile, transformandu-le intr-un cantec de dragoste, unde amorul zboara si ii sageteaza pe tinerii indragostiti. Noi am preferat sa punem versurile anonime care au circulat in varianta revolutionara, pastrand interpretarea lui Anton Pann, deoarece credem ca este cea mai veche varianta pastrata”.
Mugur, mugurel (versuri anonime)
„Mugur, mugur, mugurel
Fa-te pur, maricel
Infrunzeste frumusel
Mugur, mugur, mugurel
Ca tu daca inverzesti
Mugur, mugur, mugurel
Pe toate le-nveselesti
Mugur, mugur, mugurel
Ca ne-am saturat de iarna
Mugur, mugur, mugurel
Si de rautate-n tara
Mugur, mugur, mugurel
Bate-i, Doamne, pe ciocoi
Mugur, mugur, mugurel
Cum ne bat si ei pe noi
Mugur, mugur, mugurel
Mugur, mugur, mugurel
Fa-te pur, maricel
Infrunzeste frumusel
Mugur, mugur, mugurel”
Despre formatia Anton Pann
Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann a luat fiinta in toamna anului 2004, la initiativa catorva studenti ai Universitatii Nationale de Muzica si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.
Au pornit cu piesele muzicale din culegerea lui Anton Pann, au continuat cu cele din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, Codexuri: Maldavae, Valahae, Caioni, Anonimus si Dimitrie Cantemir – din care au prelucrat cateva melodii. Asa a inceput munca de cercetare a vechilor scrieri muzicale romanesti.
Repertoriul propus de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentat de parfumul balcanic si impregnat de folclorul si spiritul autohton.
Instrumentele folosite provin din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, cobza, nai, fluiere, clarinet etc.) Aranjamentele orchestrale si conceptul sonor sunt realizate de Constantin Raileanu.
Mai multe despre formatia de muzica veche Anton Pann gasiti pe site-ul trupei.