Sari direct la conținut

VIDEO Un mort, zeci de case carbonizate și o zonă uriașă devastată lângă Atena de cel mai mare incendiu de vegetație de anul acesta

HotNews.ro
VIDEO Un mort, zeci de case carbonizate și o zonă uriașă devastată lângă Atena de cel mai mare incendiu de vegetație de anul acesta
Incendiu de vegetație lângă Atena. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Incendiul de vegetație izbucnit duminică la nord-est de capitala Greciei continua să ardă marți la periferia Atenei, deși vântul mai slab și eforturile pompierilor locali și ale celor străini, inclusiv din România, au contribuit la reducerea intensității acestuia, au declarat autoritățile citate de Reuters și AFP.

Grecia continua marți, pentru a treia zi consecutiv, să lupte împotriva unui incendiu care afecta suburbiile din nord-estul Atenei, într-un moment în care guvernul a devenit ținta unor critici dure din partea presei.

Marți dimineață, cadavrul unei femei a fost găsit într-o fabrică incendiată din Patima Halandriou, o comună ai cărei 70.000 de locuitori au fost parțial evacuați luni – primul deces cunoscut legat de acest incendiu.

Potrivit autorităților citate de AFP, 66 de persoane au fost tratate pentru răni, printre acestea numărându-se și câțiva pompieri.

Alimentat de vânturi puternice, cel mai grav incendiu de pădure din Grecia din acest an s-a răspândit rapid prin vegetația uscată, forțând mii de oameni să își părăsească locuințele și făcând ravagii la periferia capitalei.

Mii de persoane au fost evacuate din localitățile de lângă Atena. FOTO: Angelos TZORTZINIS / AFP / Profimedia

Marți, autoritățile erau ceva mai optimiste, deși precaute.

„A existat o îmbunătățire pe toate fronturile”, a declarat dimineață Costas Tsigkas, șeful Asociației pompierilor greci, pentru postul public de televiziune ERT.

„Dar condițiile vor fi în continuare dificile. Vor fi vânturi începând de la prânz„ și „fiecare oră care trece va fi mai dificilă”, a adăugat el.

O zonă mare devastată de incendiu

Marți, la Atena erau așteptate temperaturi de aproximativ 38 de grade Celsius, cu vânturi de 39 km/h, potrivit Observatorului național grec, al cărui sediu este la rândul său amenințat de incendiu și care anunțase luni că cel puțin 10.000 de hectare au fost devastate de foc.

În capitală, locuitorii purtau măști pentru a se proteja de fumul sufocant și își stropeau casele cu apă.

În ciuda eforturilor pompierilor, incendiul a progresat pe Muntele Pentelikon, care domină capitala, și s-a extins la suburbiile unde locuiesc zeci de mii de locuitori.

Zeci de ordine de evacuare au fost emise și mii de persoane au fugit în timp ce incendiul distrugea case, întreprinderi și mașini în suburbiile Nea Penteli, Palaia Penteli, Patima Halandriou și Vrilissia.

Incendiul a lăsat în urma sa case abandonate, mașini arse și câmpuri carbonizate. Ziarul local Proto Thema a scris că devastarea acoperă o suprafață de 100 de kilometri pătrați – 100 de case fiind incendiate.

Noi pompieri din România li se vor alătura celor deja prezenți în Grecia

Aproximativ 700 de pompieri, însoțiți de 200 de vehicule și nouă aeronave, potrivit departamentului lor, erau implicați în eforturile pentru stingerea incendiului care a izbucnit duminică după-amiază în orașul Varnavas, la aproximativ 35 de kilometri nord-est de Atena.

Pompierii români aflaţi în misiune în Grecia au intervenit luni pentru protejarea locuinţelor şi stingerea incendiilor în apropierea localităţii Kapandriti.

Templul Parthenon, învăluit în fumul generat de incendiul de pădure de lângă Atena. FOTO: Angelos TZORTZINIS / AFP / Profimedia

Intervenţia a fost extrem de dificilă din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens şi a vântului puternic. IGSU a precizat că un pompier a suferit răni superficiale la faţă, dar nu a avut nevoie de tratament. De altfel, niciunul dintre salvatorii români nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, a arătat sursa citată de News.ro.

Aproape 300 de pompieri suplimentari, precum și alte elicoptere, mașini de pompieri și cisterne, sunt așteptați marți din șase țări (Franța, Italia, Republica Cehă, România, Serbia, Turcia), după ce autoritățile elene au făcut apel la ajutor, inclusiv la activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

O aeronavă C-130 Hercules și o aeronavă C-27 J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni către Elefsis, având la bord 40 de pompieri și două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Premierul, îndemnat să-și evacueze biroul

Guvernul conservator, scrie AFP, a fost atacat în presa de marți.

„Ajunge!” a scris cotidianul centrist Ta Nea, în timp ce ziarul liberal Kathimerini a observat că incendiul a fost „scăpat de sub control” și a lăsat în urmă „distrugeri imense și întrebări care încă așteaptă răspunsuri”.

Multe alte publicații, inclusiv ziarul proguvernamental Eleftheros Typos, au catalogat incendiul drept un „coșmar”, în timp ce cotidianul de stânga Efsyn l-a îndemnat pe prim-ministru să își evacueze biroul.

Șeful guvernului, Kyriakos Mitsotakis, și-a întrerupt vacanța pentru a reveni duminică în capitală. Luni, el a fost văzut Ministerul Protecției Civile, dar nu a vorbit încă public.

Incendiul, scrie AFP, a readus aminte grecilor de catastrofa de la Mati, zona de coastă de lângă Marathon, unde 104 persoane au murit în iulie 2018, într-o tragedie atribuită întârzierilor și erorilor de evacuare.

Grecia este deosebit de vulnerabilă la incendiile forestiere după o iarnă foarte uscată. Iunie și iulie au fost cele mai calde luni de la începutul înregistrărilor în 1960.

Și alte părți ale Europei se confruntă în prezent cu valuri de căldură, inclusiv Franța și Italia. Oamenii de știință avertizează că emisiile de combustibili fosili agravează durata, frecvența și intensitatea valurilor de căldură la nivel mondial.

INTERVIURILE HotNews.ro