Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Parlament: Presedintele poate fi demis cu jumatate plus unu din voturile valabil exprimate la referendum. 8 deputati PDL au votat in favoarea legii

HotNews.ro

Deputatii au dat unda verde pentru simplificarea procedurii de demitere a presedintelui Romaniei modificand legea referendumului. Cu 187 de voturi pentru 56 impotriva a fost adoptata initiativa USL care prevede ca referendumul pentru suspendarea presedintelui sa fie validat in urma votulu majoritatii cetatenilor prezenti la urne. Pana la intrarea in vigoare a noilor modificari, legea referendumului prevede ca pentru demiterea presedintelui sa se exprime jumatate plus unul din cetatenii cu drept de vot. Camera Deputatilor este forul decizional in acest caz iar legea merge la promulgare. UPDATE 2 Deputatii PDL Gheorghe Albu si Lucian Bode au declarat pentru Hotnews.ro ca votul in favoarea modificarii legii referendumului a fost o eroare tehnica

UPDATE 8 deputati PDL au votat in favoarea legii

Noua deputati PDL au votat modificarea Legii referendumului, potrivit votului electronic de pe site-ul Camerei Deputatilor. Iata numele deputatilor PDL care au votat alaturi de USL modificarile la legea referendumului:

Constantin Chirila, Mihai Doru Opriscan, Lucian Bode, Adrian Radulescu, Mihaela Sandru, Toader Stroian, Carmen Axenie, Gheorghe Albu.

Informatia a aparut prima oara pe contul de Facebook al jurnalistului Dan Tapalaga.

UPDATE 2 Deputatii PDL Gheorghe Albu si Lucian Bode au declarat pentru Hotnews.ro ca votul in favoarea modificarii legii referendumului a fost o eroare tehnica.

Lucian Bode, deputat PDL:” Nu sustin modificarea propusa de USL. Am votat din greseala in favoarea proeictului de lege. Cand s-a dat votul vorbeam la telefon cu un presedinte de organizatie. Se fac nominalizari pentru Consiliul Judetean si Consiliul Local si eram pe telefon cu liderii din teritoriu. A fost o greseala tehnica, pentru a-mi rascumpara greseala am semnat pentru contestatia la Curtea Constitutionala”

Gheorghe Albu: „Am votat din greseala. M-am incurcat in taste, apasa tasta doi, tasta patru, le-am incurcat. Nu sustin modificarea legii referendumului si am semnat pentru contestatia la CCR”

Mihaela Sandru: „Am votat in cunostiinta de cauza pentru ca sustin principiul. Mi se pare normal ca presedintele sa poata fi demis cu acelasi numar de voturi echivalente cu voturile de investire. E o chestiune de principiu, asta nu inseamna ca sunt de acord cu suspendarea presedintelui”

Proiectul de lege initiat de senatorul PSD Georgica Severin si senatorul PNL Cornel Pieptea modifica in Legea referendumului conditia care trebuie indeplinita pentru ca seful statului sa poata fi demis prin referendum. Initiativa a fost adoptata, luni, pe articole de catre plenul Camerei Deputatilor.

„In opinia noastra, aceasta forma diferita de stabilire a rezultatului referendumului in cazul demiterii presedintelui nu isi gaseste justificarea in prevederile Constitutiei, in legea fundamentala nefacandu-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului national.

In acest context propunem reformularea art 10 in sensul aprobarii demiterii presedintelui Romaniei daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum”, explica initiatorii demersului in expunerea de motive a proiectului de lege.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/d97ae3b2a4d5868d02c1ef1f14f886e4/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

In urma cu o saptamana senatorii au adoptat modificarile propuse de USL la legea referendumului cu 75 voturi pentru, opt impotriva si trei abtineri.

In aprilie 2012 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Legea prevedea, printre altele, ca demiterea sefului statului trebuie aprobata in referendum de majoritatea cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Dupa respingerea OUG 103/2009 in Parlament, presedintele Basescu a transmis Legislativului, in noiembrie 2009, o cerere de reexaminare, in care solicita aprobarea ordonantei.

„Potrivit ‘Liniilor directoare pentru organizarea referendumului’ adoptate de Consiliul pentru Alegeri Democratice cu ocazia celei de-a 18-a reuniuni si de Comisia de la Venetia in cea de-a 68-a sesiune plenara, se prevede ca, atunci cand Parlamentul trebuie sa-si dea avizul consultativ asupra textului supus referendumului, trebuie sa fie fixat un termen inauntrul caruia Parlamentul sa se pronunte, iar in cazul in care acest termen este nerespectat, textul referendumului este supus votului fara avizul Parlamentului.

Astfel ca, prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 s-a dorit preintampinarea situatiei in care Parlamentul ar putea sa obstructioneze atributia constitutionala a Presedintelui, prin amanarea pronuntarii avizului consultativ”, se arata in cererea de reexaminare.

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins cererea de reexaminare a sefului statului. Actul normativ a fost transmis insa Camerei Deputatilor, iar Comisia juridica a adoptat un raport de admitere, in 7 martie. Comisia a adoptat si un amendament al deputatilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda si Gabriel Andronache, potrivit caruia demiterea presedintelui tarii este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

In 27 martie, plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la OUG 103/2009, in forma aprobata de Comisia juridica.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro