Sari direct la conținut

VIDEO ​Ursula von der Leyen a anunțat lista comisarilor și portofoliile ce le revin. Rovana Plumb, propusă pentru Transporturi, s-ar putea confrunta cu opoziția Parlamentului European

HotNews.ro
VIDEO ​Ursula von der Leyen a anunțat lista comisarilor și portofoliile ce le revin. Rovana Plumb, propusă pentru Transporturi, s-ar putea confrunta cu opoziția Parlamentului European

Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, a anunțat marți distribuirea portofoliilor pentru comisarii europeni, după ce luni a făcut publică lista comisarilor europeni acceptați, iar printre aceștia apare și Rovana Plumb, contestată de opoziție. Plumb ar urma să se ocupe de Transporturi. Propunerile prezentate de Ursula von der Leyen trebuie să fie însă acceptate de Parlamentul European, după ce candidații vor fi audiați în comisiile de resort. Astfel, este posibil ca procedura să fie reluată în cazul unor portofolii, dacă un candidat este respins de eurodeputați. Liderii Opoziției au cerut retragerea lui Plumb pentru a nu face România de râs și spun că aaceasta are toate șansele să primească vot negativ în forul european.

UPDATE 14:53 Dincolo de opoziția din Parlamentul European, Rovana Plumb nu ar avea nici susținerea Ursulei von der Leyen, au declarat pentru HotNews.ro surse europene. De altfel, potrivit acestora, noua șefă a Comisiei Europene ar fi invocat în întâlnirea de la Bruxelles pe care a avut-o cu Viorica Dăncilă posibilitatea retragerii nominalizării Rovanei Plumb, mesaj reiterat anterior.

UPDATE 14.35: Rovana Plumb ar putea se se confrunte cu opoziție din partea Parlamentului European, notează politico.eu.

Plumb va trebui să se ocupe de negocierile aflate în derulare legate de pachetul de mobilitate și drepturile transportatorilor. Politico mai notează că, până acum, au existat mari controverse în ceea ce privește acest pachet, iar România s-a opus reformelor propuse, astfel încât Rovana Plumba va avea probleme în a-i convinge pe eurodeputați că poate fi un arbitru neutru în aceste negocieri.

Dacă Plumb va fi acceptată de Parlament, ea va trebui să se ocupe de Transporturi, care va fi un sector extrem de important și în ceea ce privește politica privind schimbările climatice și va fi în centrul acordului european privind mediul.

Ca atare, Rovana Plumba va trebui să gestioneze câteva subiecte extrem de sensibile, inclusiv extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, ceea ce înseamnă includerea sectorului maritim, eliminarea alocațiilor gratuite pentru companiile aeriene și revizuirea directivei privind taxarea în domeniul energiei pentru a pune capăt subvențiilor pentru combustibil, se arată în documentele prezentate de von der Leyen odată cu lista comisariilor.

UPDARE 13.51: Întrebată dacă a discutat cu Juncker despre ce este de făcut în cazul Brexitului și dacă este deschisă unei prelungiri, Ursula von der Leyen a spus că își va începe efectiv mandatul de la 1 noiembrie și discută frecvent cu președintele în exercițiu, Jean Claude Juncker, dar nu va comenta asupra evoluției de la Londra. ”Nu vreau să comentez asupra deciziei și pașilor pe care Marea Britanie îi va lua”.

UPDATE 13.43: Întrebată de ce nu a refuzat anumite propuneri controversate de candidați care sunt în vizorul OLAF, Ursula von der Leyen a răspuns: ”OLAF este o instituție independentă, există întotdeauna prezumția de nevinovăție. Lista pe care am prezentat-o are acceptul Consiliului. Cred că lista este excelentă”.

UPDATE 13.37: Legat de Brexit, Ursula von der Leyen a spus că suntem în plin proces dificil. ”Nu ne-am dorit un Brexit, dar respectăm decizia britanicilor”, a spus președintele ales al CE.

În context, ea a a mai comentat, răspunzând unei întrebări, că alegerea de a acorda portofoliul comerțului irlandezului Phil Hogan este una ”excelentă”, având în vedere experiența acestuia și faptul că este un foarte bun negociator.

”Cred că este foarte important să avem un acord privind liberul comerț în viitor. Brexitul nu înseamnă sfârșitul ci începutul unei noi relații cu Marea Britanie și vreau să fie una bună”.

De altfel, decizia de a-i acorda Irlandei portofoliul comerțului, unul dintre principalele puncte vulnerabile din perspectiva Brexitului, a fost salutată și de premierul irlandez, care a reacționat pe twitter.

UPDATE 13.21: Rovana Plumb a fost anunțată pentru portofoliul Transporturilor.

UPDATE 13.14: Statul de drept va rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, a mai spus Ursula von der Leyen. Astfel, de acest domeniu se vor ocupa comisarii Didier Reynders (Justiție) și Vera Jourova (Valori și transparență).

De domeniul industriei se va ocupa Sylvie Goulard (Franța), iar Virginijus Sinkevičiu pentru mediu.

UPDATE 13.09: Ursula von der Leyen a spus că așa cum arată componența propusă ea asigură un echilibru în rândul statelor europene. ”Vicepreședinții vin din est și din vest din nordul și sudul Europei. Le-am acordat vicepreședinților mei o dublă funcție, vor fi vicepreședinți și comisari în același timp, vor avea propriul domeniu de activitate.

Frans Timmermans va fi vicepreședinte și se va ocupa de politica de mediu și schimbări climatice și va lucra cu cei din domeniul agriculturii, iar Margrethe Vestager va fi vicepreședinte și comisar în domeniul concurenței.

Anunțul este făcut într-o conferință de presă susținută de președintele ales Ursula von der Leyen.

Premierul a refuzat să facă o altă propunere, deși chiar președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut acest lucru, iar opoziția spune că Rovana Plumb „are toate șansele” să fie respinsă la vot în Parlamentul European.

Politico notează că principala problemă pe care Ursula von der Leyen a trebuit să o rezolve în alocarea funcțiilor de top a fost acela de a asigura un echilbru între statele din Europa de Vest și cele din fostul bloc comunist din est. Statele este europene ar fi marii perdanți, având în vedere că atât funcția de președinte al Comisiei Europene, cât și cea de președinte al Parlamentului și de înalt reprezentant pentru Afaceri Externe sau de președinte al Consiliului Europeanrevin statelor din vest.

Lista lui von der Leyen

  • Austria: Johannes Hahn
  • Belgia: Didier Reynders
  • Bulgaria: Mariya Gabriel
  • Croatia: Dubravka Šuica
  • Cipru: Stella Kyriakides
  • Cehia: Věra Jourová
  • Danemarca: Margrethe Vestager
  • Estonia: Kadri Simson
  • Finlanda: Jutta Urpilainen
  • Franța: Sylvie Goulard
  • Grecia: Margaritis Schinas
  • Ungaria: László Trócsányi
  • Irlanda: Phil Hogan
  • Italia: Paolo Gentiloni
  • Letonia: Valdis Dombrovskis
  • Lituania: Virginijus Sinkevičius
  • Luxemburg: Nicolas Schmit
  • Malta: Helena Dalli
  • Olanda: Frans Timmermans
  • Polonia: Janusz Wojciechowski
  • Portugalia: Elisa Ferreira
  • România: Rovana Plumb
  • Slovacia: Maroš Šefčovič
  • Slovenia: Janez Lenarčič
  • Suedia : Ylva Johansson

Nominalizarea, audierile şi învestitura comisarilor (procedură)

Membrii Comisiei sunt aleşi printr-un sistem de rotaţie stabilit de către Consiliul European, conform căruia statele membre sunt tratate în mod absolut egal în ceea ce priveşte stabilirea ordinii de rotaţie şi a duratei prezenţei reprezentanţilor lor în cadrul Comisiei.

Un alt criteriu care trebuie respectat este cel al diversităţii demografice şi geografice a statelor membre, potrivit articolului nr. 244 din Tratatul privind Funcţionarea UE (versiunea consolidată). Potrivit Tratatului UE (art. 17), preşedintele ales al Comisiei Europene trimite scrisori oficiale către şefii statelor membre, invitându-i să propună candidaţi pentru posturile de comisari. Fiecare dintre cei 28 (27 fără Regatul Unit) de comisari – câte unul din fiecare stat membru – primeşte responsabilitatea unui domeniu politic specific din partea preşedintelui Comisiei. Urmează audierile în cadrul comisiilor de specialitate din PE.

Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputaţii europeni şi o audiere de trei ore, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări. Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să îşi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii. Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE.

În cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, Conferinţa Preşedinţilor din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privinţa unui candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia. Preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a Parlamentului European. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani.

După ce au primit aprobarea Parlamentului, preşedintele şi comisarii sunt numiţi în mod oficial de Consiliul UE, care hotărăşte cu majoritate calificată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro