Sari direct la conținut

VIDEO Victor Ponta: Posta belgiana si-a manifestat in mod special interesul de a veni cu o participare de 20% la Posta Romana

HotNews.ro
Posta Romana, Foto: Hotnews
Posta Romana, Foto: Hotnews

Posta belgiana si-a manifestat in mod special interesul de a veni cu o participare de 20% (n.a in actionariatul Postei Romane), implicit insa avand si un cuvant serios de spus in partea de management, a declarat marti premierul Victor Ponta cu privire la intalnirea avuta cu o zi in urma la Bruxelles cu premierul belgian. „Am discutat cu primul ministru (n.a al Belgiei) si va avea loc o intalnire dupa 2 ani si ceva intre conducerea Postei din Belgia si cea din Romania pentru a identifica implicarea acestora, prezenta unui investitor important, un nou tip de management si salvarea locurilor de munca”, a mai spus Ponta.

Premierul nu a spus cand anume va avea loc aceasta intalnire si a lasat de inteles ca nu doar Posta din Belgia este interesata de privatizarea prin majorare de capital a Postei Romane.

  • „Strategia de privatizare prevede participarea de pana la 20% a unui investitor strategic. Posta Belgiana si-a manifestat interesul, si nu doar cea belgiana, dar cea belgiana in mod special si-a manifestat interesul de a veni cu o participare de 20%, implicit insa avand si un cuvant serios de spus in partea de management. Daca va fi vorba la un moment dat sa schimbam strategia o sa va anuntam. Problema este ca din 2010 pana s-a instalat noul Guvern totul a fost blocat din niste interese pe care DNA-ul le cerceteaza acum – de ce nu s-a dorit sa mai vina cineva, ci s-a dorit ca sutele de directori de la Ploiesti sa conduca Posta spre faliment din pacate”, a precizat Victor Ponta.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/00ed6b9398bd4d06ab8b9afb3a30e413/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Interesul Postei din Belgia a fost anuntat din luna noiembrie 2011, in mandatul ministrului Valerian Vreme

De altfel interesul Postei din Belgia pentru privatizarea Postei Romane nu este nou. Acesta a fost anuntat inca din luna noiembrie 2011, cand Ministerul Comunicatiilor era condus de Valerian Vreme (PDL). La acel moment, ministerul comunica faptul ca „pana in prezent, reprezentanti ai companiilor postale din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie si Suedia si-au manifestat interesul pentru Compania Nationala Posta Romana”.

Interesul Postei din Belgia pentru privatizarea Posta Romana a fost mentionat ulterior si de urmatorul ministru al Comunicatiilor, Razvan Mustea (tot propunere a PDL) in aprilie 2012:

  • „Consultantul pentru privatizare va fi ales in maxim o luna. Uzantele arata ca intr-o perioada de 5-8 luni de la alegerea acestui consultant se poate incheia acest proces de privatizare. Inca mai sper ca pana la sfarsitul acestui an vom avea acest proces incheiat. Posta din Belgia si-a aratat interesul pentru acest proces, dar deocamdata nu suntem in faza de negociere ci doar si-au exprimat intentia”, declara in luna aprilie din acest an Razvan Mustea.

In contextul discutiilor cu Fondul Monetar International, Guvernul a decis, prin Hotararea Guvernului nr. 761/31.07.2012 de aprobare a strategiei de privatizare a C.N. Posta Romana S.A., sa lanseze procesul de privatizare a CNPR prin majorarea capitalului social al Companiei, care sa conduca la atragerea unui investitor strategic in actionariat, cu minim 20% din actiuni.

Saptamana trecuta, Ministerul Comunicatiilor, condus acum de Dan Nica (PSD), a anuntat ca „Pricewaterhouse Coopers (PwC) si KPMG sunt cele doua companii care au depus oferte pentru a oferi consultanta Ministerului Comunicatiilor pentru pregatirea si derularea procesului de privatizare a Companiei Nationale ‘Posta Romana’. Comisia de Selectie va evalua ofertele si va stabili cine va fi consultantul. Ulterior, consultantul va stabili, impreuna cu Ministerul Comunicatiilor, procedura pentru identificarea celor mai buni investitori strategici care vor veni la privatizarea Postei Romane. Speram ca procesul sa se incheie la finele lunii decembrie”.

Contactati marti, 18 septembrie, oficialii MCSI au precizat pentru HotNews.ro ca „inca se lucreaza la analiza celei mai bune oferte de consultanta pentru pregatirea si derularea procesului de privatizare a Companiei Nationale ‘Posta Romana'”.

Rolul consultantului in cadrul procesului de privatizare a Postei Romane este de a asigura derularea intregii proceduri de identificare si selectare a investitorului strategic, in conformitate cu legislatia privatizarii din Romania.

Despre Posta Romana

Posta Romana, companie de stat cu cea mai mare retea fizica de distributie de servicii postale din tara, este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor – 75% din actiuni si de Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni.

Anul trecut, Posta Romana a inregistrat o pierdere neta de peste 43,1 milioane euro (182,9 milioane lei), in crestere cu 50,1%, conform datelor de la Ministerul de Finante. Compania nu a mai inregistrat profit net la sfarsit de an din 2008, cand a obtinut un rezultat net de 32.793 de lei la afaceri de peste 1,4 miliarde de lei.

In 2011, Posta Romana a raportat o cifra de afaceri de 298,4 milioane euro (1,26 miliarde lei), in scadere cu 8,7% fata de anul 2010, mai arata datele de la Ministerul de Finante. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de peste 131,4 milioane euro (556,9 milioane lei) in crestere cu 4,3%. Numarul mediu de salariati s-a ridicat la 32.124 de persoane in 2011 (in 2010, acest numar a fost de 34.731 salariati).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro