VIDEO Vladimir Putin a inspectat personal podul Crimeii la volanul unui Mercedes Benz
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat luni personal podul Crimeii după ce acesta a fost redeschis traficului rutier, anunță agenția Reuters care citează agențiile rusești de presă.
O înregistrare video distribuită de Kremlin Pool, o pagină oficială folosită de jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin, arată că președintele rus a vizitat Podul Crimeii, cunoscut și sub denumirea de podul Kerci, la volanul unui autoturism Mercedes Benz.
Автомобильную часть Крымского моста Путин протестировал на „Мерседесе”. Учел критику и пристегнулся pic.twitter.com/OHAcpAxyUv
— Кремлевский пул РИА (@Kremlinpool_RIA) December 5, 2022
Agenția TASS notează că Putin a fost însoțit de vicepremierul Marat Khusnullin care i-a dat raportul cu privire la lucrările de reparație. Khusnullin este vicepremierul rus responsabil de Lucrările Publice și Dezvoltarea Regională.
„Conducem pe partea dreaptă. Partea stângă a podului, după cum am înțeles, este în stare funcțională, dar totuși trebuie finalizată. Ea a suferit puțin mai mult, trebuie să o aducem într-o stare ideală”, a comentat Putin despre călătorie într-un fragment difuzat pe postul de televiziune Rossiya-24 și citat de Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia.
De altfel, știrea cu liderul de la Kremlin în vizită la podul Crimeii este știrea principală pe toate site-urile de presă din Rusia.
Interfax, o altă agenție de presă a statului rus, îl citează pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care afirmă că Vladimir Putin a avut de asemenea „o scurtă conversație cu muncitorii care lucrează la pod”.
„Putin a subliniat importanța căii terestre care leagă Crimeea de restul Rusiei”, a spus Peskov cu referire la teritoriul anexat ilegal de Moscova în 2014.
Rusia a anunțat redeschiderea podului Crimeii
Vizita lui Putin vine după ce luni dimineața autoritățile ruse au anunțat că porțiunea reabilitată a Podului Crimeii a fost redeschisă traficului rutier după ce acesta a fost scos din uz pe 8 octombire de o explozie puternică pe care Rusia o atribuie Ucrainei.
Explozia a perturbat logistica rusească pentru Crimeea și sudul Ucrainei, reducând capacitatea Rusiei de a transporta echipamente militare și trupe în zonă pe calea ferată sau pe șosea.
Este așteptat însă ca lucrările de reparare a podului masiv să nu fie finalizate până în toamna sau iarna anului viitor.
La două zile după explozia care a avariat podul Kerci, Rusia a lansat un val de atacuri masive cu rachete împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene, acuzând Ucraina că este responsabilă de avarierea podului.
Președintele rus Vladimir Putin a denunțat personal ceea ce a descris drept un „atac terorist” împotriva Rusiei și a promis un răspuns dur la acesta.
Podul Kerci este un proiect de suflet al lui Vladimir Putin
Ulterior, forțele Moscovei și-au continuat campania de atacuri cu rachete și drone kamikaze împotriva unor ținte civile din Ucraina, vizând în special infrastructura energetică a țării.
Podul Kerci este un pod construit de Rusia după anexarea ilegală a Crimeii în urmă cu 8 ani, acesta conectând peninsula care nu are surse proprii de apă potabilă de Rusia prin strâmtoarea cu același nume care leagă Marea Neagră de Marea Azov.
Putin a inaugurat în persoană podul în primăvara lui 2018, acesta afirmând la momentul respectiv că „în mai multe momente ale istoriei, chiar și sub țari, oamenii au visat ca acest pod să fie construit. Au încercat din nou în anii 1930, 1940, 1950 și, în sfârșit, grație muncii și talentului vostru, acest miracol are loc!”.
După declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie Kievul a acuzat Moscova că folosește podul pentru a transfera militari și echipamente în Crimeea, și de acolo în sudul Ucrainei.
Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO