Sari direct la conținut

VIDEO Vladimir Putin, pus în încurcătură de un corespondent de război, la conferința-maraton. Liderul rus, din nou încrezător, promite victoria în Ucraina, cu 617.000 de soldați luptând pe front

HotNews.ro
Vladimir Putin în timpul conferinței-maraton, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia
Vladimir Putin în timpul conferinței-maraton, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Președintele Vladimir Putin și-a exprimat joi încrederea în ofensiva Rusiei în Ucraina, în timp ce a organizat o conferință de presă maraton de peste 4 ore la o săptămână după ce a anunțat că intenționează să rămână la Kremlin cel puțin până în 2030. Liderul de la Kremlin a declarat că economia Rusiei își revine după ce a fost lovită puternic de sancțiunile occidentale. De asemenea, Putin susține că forțele rusești își consolidează pozițiile pe aproape toate fronturile din Ucraina și că nu mai este nevoie de o mobilizarea suplimentară. Întrebat de un corespondent de război despre lipsa dronelor de pe câmpul de luptă, Putin a răspuns că Rusia are în prezent un total de 617.000 de soldați care luptă pe fronturile din țara invadată în 2022.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a participat joi la un eveniment 2 în 1, la prima sa conferinţă de presă importantă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, pe care o va combina cu faimoasa sa conferinţă-maraton la care va răspunde întrebărilor concetăţenilor săi, transmit EFE şi dpa.

Kremlinul a anunţat în ajun că Putin va petrece toată ziua de miercuri „pregătindu-se” pentru evenimentul care de obicei are loc anual, dar care a fost anulat în 2022, scrie Agerpres.

Vladimir Putin a deschis conferința cu cifrele referitoare la economia Rusiei, despre care a spus că nu numai că își revine, ba chiar crește după ce a fost lovită puternic de sancțiunile occidentale după invazia din Ucraina.

Cele mai importante declarații ale lui Vladimir Putin la conferința-maraton:

15:20Andrei Kolesnikov, de la cotidianul de afaceri Kommersant, a încheiat conferința-maraton care a durat peste 4 ore, întrebându-l pe Putin ce și-ar fi spus în anul 2000, când a venit la putere.

„Mergi pe drumul cel bun, tovarășe”, a răspuns Putin.

„Ceea ce m-aș avertiza pe mine însumi este excesul de naivitate și încredere față de așa-numiții noștri parteneri”, a continuat el.

„Cuvintele mele de despărțire: credeți în marele popor rus. Această credință conține cheia succesului, renașterii, formării și dezvoltării Rusiei”.

13:35Jurnalista Valerie Hopkins, de la New York Times, i-a mulțumit lui Putin pentru că le-a permis jurnaliștilor occidentali să participe la conferința de presă din acest an.

„Sunt o persoană cu valori democratice”, a răspuns Putin.

Hopkins l-a întrebat pe liderul rus cu privire la menținerea în detenție a reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gerschkovici, care a fost arestat la începutul acestui an sub acuzația de spionaj.

Putin a recunoscut că sunt discuții „dificile” cu Washingtonul despre un schimb de prizonieri care să îl implice pe Gerschkovici și pe fostul pușcaș marin încarcerat Paul Whelan.

Putin a precizat că acordurile cu SUA trebuie să fie reciproc acceptabile și că speră că problema va fi rezolvată.

13:29Putin a delcarat că flota aviatică civilă a Rusiei, lovită puternic de sancțiunile occidentale ca răspuns la invazia din Ucraina, este „supraîncărcată” cu avioane străine. El a dezvăluit că sectorul aviației civile intenționează să construiască peste 1.000 de avioane proprii până în 2030.

13:23Putin a răspuns la 23 de întrebări din partea jurnaliștilor și a cetățenilor în primele două ore ale conferinței sale anuale de presă, prima pe care o ține de la începutul războiului.

13:14Un pensionar din Novosibirsk i s-a plâns lui Putin că indexarea pensiei cu rata inflației nu va acoperi cheltuielile de întreținere care sunt mai mari.

Putin a început să facă niște calcule pe un caiet și i-a explicat bărbatului că pensiile au crescut de 5 ori în ultimul an și jumătate, iar cheltuielile de întreținere vor crește abia în iulie2024.

13:04Putin a primit o întrebare de la un rus din Sankt Petersburg, care se întreabă ce ar spune dacă cineva dintr-un sat german crede că Rusia face ce trebuie.

„Mulți oameni din Occident cred că Rusia face totul cum trebuie. Avem un număr mare de susținători pentru protecția valorilor noastre tradiționale”, a spus Putin, adăugând că „Rusia nu se teme să lupte pentru interesele sale fără a le încălca pe cele ale altora”.

12:51Putin a spus că înțelege raționamentul din spatele apelurilor președintelui nou ales al Argentinei de a adopta dolarul american ca monedă națională a țării, dar avertizează că acest lucru ar duce la „probleme sociale și economice dificile”.

În același timp, Putin dă asigurări că Rusia este capabilă să își îndeplinească obligațiile sociale, în ciuda creșterii cheltuielilor pentru apărare.

12:39Un mercenar i-a cerut lui Putin să îl ajute pe el și pe camarazii săi să obțină statutul de veteran de război.

Putin i-a răspuns că grupurile militare private sunt încă ilegale în conformitate cu legislația rusă.

Dar spune că copiii celor din „cercul său intim” au lucrat la companii militare private, dar nu îi identifică după nume.

12:31 Întrebat de un corespondent de război al presei de stat despre aprovizionarea „insuficientă” a soldaților ruși de pe front, Putin a spus: „Nu puteți spune că situația nu se îmbunătățește”.

Liderul de la Kremlin este de acord că există deficiențe în ceea ce privește aprovizionarea de-a lungul liniei frontului de 2.000 de kilometri, dar a laudat atât oficialii, cât și voluntarii pentru procurarea echipamentului militar necesar.

În răspunsul său la întrebarea despre aprovizionarea insuficientă cu drone, Putin a dezvăluit că numărul total de soldați ruși aflați în prezent în Ucraina este de 617.000.

12:12Un club de judo din Crimeea i-a cerut ajutorul lui Putin pentru a renova sala de sport unde se antrenează. A fost un motiv ca liderul rus să critice Comitetul Internațional Olimpic care a anunțat că va permite participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.După aceea, Putin le-a promis că se va adresa și problemei ridicate de copii privind condițiile în care se antreneaază.

11:55 Un jurnalist turc l-a întrebat pe Putin despre situația din Orientul Mijlociu și dacă Moscova plănuiește să facă pași spre pacea din Gaza.Liderul de la Kremlin spune că Erdogan se uită spre situația de acolo și că este foarte activ în această direcție, în timp ce recunoaște că este dramatic ce se întâmplă în enclava.

11:51Trupele rusești își îmbunătățesc pozițiile de-a lungul aproape întregii linii a frontului din Ucraina, a mai spus liderul rus.

11:49Forțele de elită ucrainene suferă pierderi pe malul estic al râului Nipru, este o prostie și o tragedie pentru ele, a spus Putin.

11:40 Rusia este pregătită să construiască relații cu SUA, a declarat Putin când a fost întrebat despre posibilitatea normalizării contactelor cu Occidentul la aproape doi ani de la invadarea Ucrainei.

Putin spune că SUA reprezintă o „țară importantă și necesară” în lume, dar a spus că „politica sa de imperialism” împiedică relațiile cu Moscova.

11:36Pacea în Ucraina va veni atunci când Rusia își va atinge obiectivele sale, inclusiv dezanificarea și demilitarizarea Ucrainei, a spus Putin.

În prezent, Kievul „primește totul gratis”, referindu-se la ajutorul militar furnizat de aliații occidentali ai Ucrainei. El a adăugat că conflictul s-ar putea încheia „și se pare că se termină”.

Putin a declarat că aproximativ 486.000 de persoane s-au înrolat până în prezent în mod voluntar ca soldați contractuali, pe lângă cele 300.000 de persoane chemate anul trecut, iar „fluxul nu se diminuează”.

11:29Putin susține că nu mai este nevoie de mobilizarea unor noi recruți și observă că ajutorul occidental pentru Ucraina s-a terminat.

11:20Inflația anuală s-ar putea apropia de 8% în Rusia în acest an, a declarat Putin, cu o zi înainte ca banca centrală să majoreze ratele dobânzilor la 16% pentru a ține în frâu creșterea prețurilor.

11:00 Putin a început conferința-maraton. Liderul de la Kremlin anunță că venitul minim va crește cu 18%.

La conferfință sunt prezenți reprezentanți ai presei federale și regionale ruse, precum și jurnaliști străini acreditați în Rusia, potrivit TASS. Discuția este moderată de Dmitri Peskov, secretarul de presă al șefului statului, precum și de Ekaterina Berezovskaia, prezentatoare a postului Channel One, și Pavel Zarubin, jurnalist al postului de televiziune Rossiya-1.

………………..

Potrivit televiziunii ruse, care va transmite în direct dublul eveniment, până acum au fost primite peste 1,5 milioane de întrebări, pe care ruşii le trimit prin internet sau prin telefon.

Se aşteaptă ca Putin să aleagă câteva dintre problemele ridicate de cetăţeni şi, de asemenea, să răspundă la întrebările unor reprezentanţi ai presei, care vor fi şi ei prezenţi în sală.

Preşedinţia rusă a subliniat anterior că anul acesta, în ciuda conflictului cu Occidentul, mai mulţi reprezentanţi ai presei occidentale acreditaţi în această ţară vor putea asista la conferinţa lui Putin.

Putin urmează să treacă în revistă situaţia de pe frontul ucrainean, unde trupele ruse au luat iniţiativa de câteva săptămâni, scrie EFE, care adaugă că tocmai lipsa unor succese ale Rusiei în campania sa militară a fost considerată anul trecut drept una dintre cauzele anulării – pentru prima dată în 10 ani – a intervenţiei de sfârşit de an a lui Putin.

Putin va vorbi și despre situația internațională

În afară de Ucraina, Putin va vorbi despre situaţia internaţională, confruntarea cu Occidentul şi problemele economice, inclusiv măsurile luate de guvernanţii ruşi pentru a face faţă sancţiunilor impuse Moscovei.

Şeful de la Kremlin ar putea vorbi şi despre campania sa electorală, în condiţiile în care şi-a anunţat recent candidatura pentru scrutinul prezidenţial din martie 2024.

Iniţial, era planificat ca Putin să-şi anunţe candidatura tocmai în cadrul conferinţei de presă de joi, aşa cum a făcut-o în 2004, atunci când candida pentru al doilea mandat. Totuşi, de această dată, Putin, aflat la putere din 2000, a profitat de o ceremonie de decorare a personalului militar rus pentru a face mult-aşteptatul anunţ.

Anul acesta, Kremlinul a decis să combine conferinţa de presă cu sesiunea de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, care obişnuiau să aibă loc în prima şi, respectiv, a doua jumătate a fiecărui an.

Ultima conferință, în 2021

În iunie 2021 au avut loc ultimele intervenţii de acest fel ale liderului rus, care a împlinit în octombrie 71 de ani.

Putin a reformat Constituţia în 2020 pentru a putea rămâne la Kremlin două mandate de peste şase ani fiecare, până în 2036, aminteşte EFE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că sesiunea de joi va începe la ora locală 10:00 (08:00 GMT) şi urmează să dureze circa trei ore. Cu toate acestea, Peskov a menţionat că nu există un termen-limită până la care se va desfăşura evenimentul, ştiut fiind faptul că astfel de conferinţe-maraton ale lui Putin pot dura până la patru ore.

Spre deosebire de conferinţele precedente de sfârşit de an, de această dată nu a existat o procedură oficială de acreditare, iar Kremlinul a trimis invitaţii doar anumitor jurnalişti aleşi pe sprânceană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro