Sari direct la conținut

Vineri s-ar putea ca operatorii sa nu mai calce pragul ANCOM pentru cea mai mare licitatie de telefonie mobila din istorie

HotNews.ro
Ioan Bendei, RCS&RDS intrand in sediul ANCOM, Foto: Hotnews
Ioan Bendei, RCS&RDS intrand in sediul ANCOM, Foto: Hotnews

Pentru cine nu a parcurs cele 134 de pagini din caietul de sarcini al celei mai mari licitatii de telefonie mobila din istorie care se desfasoara in prezent este greu sa inteleaga ce inseamna anuntul de marti al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), scrie jurnalistul Adrian Vasilache pe blogul sau. Este un esec pentru stat ca s-a incheiat faza rundelor primare (doar trei) in conditiile in care „cererea nu mai depaseste oferta in niciuna dintre benzile disponibile”? Ce inseamna ca vineri, 14 septembrie, se organizeaza una din cele maxim doua runde suplimentare posibile, „intrucat exista blocuri de frecvente neadjudecate”? De ce nu s-au adjudecat pana acum?

Cum ramane si cu declaratia de marti a ministrului Nica, bine observata de ZF, care isi exprima speranta ca vom avea o saptamana ocupata?

Am ascultat inregistrarea cu declaratia facuta marti de ministrul Nica la evenimentul de lansare a centrului de cercetare Ceragon, intrebat de redactorul ZF daca este un esec licitatia 4G pentru ca nu a venit nici un nou jucator international si ii avem doar pe cei existenti.

Declaratia integrala a ministrului Nica:

  • „Nu. Faptul ca astazi este a doua runda si speram sa avem o saptamana ocupata… Eu saptamana trecuta am fost si m-am intalnit cu toata lumea pentru a verifica daca licitatia este pregatita pentru a se desfasura in conditii de totala transparenta conform regulilor europene si in conditii nediscriminatorii si am fost foarte bucuros sa constat ca toti cei 5 ofertanti au spus ca sunt extrem de multumiti si ca licitatia se desfasoara in conditii de transparenta, nediscriminare si ca singurul criteriu ca sa-ti adjudeci ceva este acela de a da cei mai multi bani cum e si normal (…)
  • Faptul ca se desfasoara runde..va aduc aminte ca fiecare runda inseamna o crestere a pretului deci este un succes”.

Intr-adevar, acest moment al licitatiei este si cel mai important, operatorii fiind obligati sa dea din ce in ce mai mult daca isi doresc cu adevarat anumite frecvente. In prima runda primara, pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi de frecvente (800, 900, 1800 si 2600 MHz) este egal cu preţul de pornire (cu taxa minimă de licenţă stabilita pentru fiecare categorie) si dacă într-o rundă cererea de blocuri din respectiva categorie depăşeşte oferta, preţul pentru respectiva categorie este majorat în runda următoare. Cu 5%. Pana cand cererea de blocuri nu mai depaseste numarul de blocuri de frecvente disponibile, pentru toate categoriile de blocuri.

  • Cat de grav este ca in licitatie au fost doar trei runde primare?

In acest moment al licitatiei ne aflam acum. Licitatia s-a oprit la doar trei runde primare dar continua cu runde suplimentare (maxim doua) in care se incearca vanzarea blocurilor de frecvente neadjudecate inca.

Cat de grav este ca nu s-a mers mai departe? Greu de precizat, in conditiile in care nu se stie exact ce frecvente si-au adjudecat pana acum cei cinci operatori si orice informatie din partea lor sau ANCOM este strict interzisa pe perioada desfasurarii licitatiei.

Totusi datele din caietul de sarcini arata ca incepand din a doua runda, „pretul putea creste cu 5% pana in runda in care pretul ar fi fost egal sau ar fi depasit 125% din pretul de pornire„.

Pe de alta parte, preturile de pornire sunt foarte mari si au existat deja trei runde primare.

Preturi de pornire

Preturi de pornire

Foto: ANCOM

Importanta acestei licitatii este data de faptul ca se realoca practic spectrul deja utilizat in prezent de Orange, Vodafone si Cosmote in benzile 900Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN), care sunt asteptate pentru servicii 4G.

Mai mult, RCS&RDS a anuntat deja ca doreste sa liciteze pentru o parte din spectrul de 900 MHz, avertizand ca a fost vaduvita pana acum de o reglementare UE prin care cei trei operatori de mai sus au primit dreptul de a utiliza spectrul de 900 MHz pentru 3G (in 2010).

Fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz are un pret minim de 35 de milioane de euro, iar cel din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro si vorbim de zeci de blocuri.

  • Ce s-ar putea intampla vineri, 14 septembrie

Dar licitatia nu s-a terminat – vineri este programata sa se desfasoare o runda suplimentara.

ANCOM a anuntat ca „la rundele suplimentare pot participa toti ofertantii, indiferent daca au obtinut sau nu blocuri de frecvente in urma rundelor primare, fiind insa aplicabile limitarile privind dobandirea drepturilor de utilizare a spectrului. In fiecare dintre aceste runde, oricare ofertant va putea prezenta o oferta in care va indica unul sau mai multe pachete formate din unul sau mai multe blocuri neadjudecate, precum si suma pe care este dispus sa o achite pentru achizitionarea unui asemenea pachet”.

In plus, in caietul de sarcini se precizeaza urmatoarele:

  • „în prima rundă suplimentară, preţul ofertei nu va putea fi mai mic decât preţurile minime pentru blocurile incluse în ofertă, care reprezintă:
  • a) preţurile aplicabile în ultima rundă primară în care cererea pentru categoriile din care acestea fac parte a fost excedentară, în cazul categoriilor pentru care s-a înregistrat cerere excedentară pe parcursul rundelor primare; şi
  • b) preţurile de pornire (taxa minimă de licenţă), în cazul categoriilor în care nu a existat cerere pentru toate blocurile disponibile, în cursul niciunei runde primare”.

Cu alte cuvinte, nu mai exista posibilitatea ca pretul sa creasca. Cel mult, daca un operator nu si-a adjudecat in rundele primare o frecventa care l-a interesat, o poate face acum dar la un pret ce nu poate fi mai mic decat cel aplicabil in ultima runda primara.

Logic ar fi ca cei 5 ofertanti sa se fi luptat sa-si adjudece deja spectrul de care aveau nevoie, in prima faza a licitatiei, si este putin probabil sa fie o batalie acerba pentru spectru suplimentar.

Altfel spus, vineri este posibil ca la sediul ANCOM sa nu se mai prezinte nici un ofertant pentru a licita pentru frecventele neadjudecate inca. Teoretic, exista aceasta posibilitate.

Ramane de vazut daca asta va insemna un esec sau nu si daca statul va reusi sa obtina minim 700 de milioane de euro din vanzarea acestei resurse limitate care este spectrul radio.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro