Sari direct la conținut

Viorel Hrebenciuc a fost eliberat condiţionat după ce a executat mai puţin de o treime din pedepsă

HotNews.ro
Viorel Hrebenciuc, Foto: Agerpres
Viorel Hrebenciuc, Foto: Agerpres

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc va fi eliberat condiţionat din închisoare, a decis miercuri Tribunalul Ilfov, transmite Agerpres. Fostul parlamentar a executat la Penitenciarul Jilava doar 10 luni din pedeapsa de 3 ani închisoare, primită anul trecut în dosarul Giga TV.

Iniţial, Hrebenciuc primise o decizie nefavorabilă la Judecătoria Sectorului 4, însă Tribunalul Ilfov a dispus eliberarea lui mai devreme din penitenciar.

De menţionat că cei doi judecători din completul de la Tribunalul Ilfov au avut opinii divergente cu privire la cazul lui Hrebenciuc, astfel încât în complet a intrat un al treilea magistrat, care a înclinat balanţa în favoarea eliberării fostului deputat.

Decizia tribunalui:

  • „Cu majoritate: În baza art. 425 ind.1 alin.7 pct. 2 lit. a din Cpp, raportat la art. 587 din Cpp, admite contestaţia declarată de condamnatul Hrebenciuc Viorel, împotriva sentinţei penale nr. 941 din 29.04.2022, pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. 9304/4/2022. Desfiinţează sentinţa penală contestată şi rejudecând cauza: În baza art.587 din Cpp, raportat la art.60 alin.2 Codul penal vechi, admite propunerea privind pe petentul condamnat Hrebenciuc Viorel, aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat Hrebenciuc Viorel, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.78/2022 emis de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în baza sentinţei penale nr. 64/2022, prin care i s-a aplicat pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Hrebenciuc Viorel, dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă.”

Pentru a îndeplini condiţiile eliberării condiţionate, Viorel Hrebenciuc a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti şi a obţinut contopirea pedepselor primite în dosarul Giga TV (3 ani) şi cel privind retrocedările ilegale de păduri (2 ani), astfel încât la cele 8 luni executate în primul dosar s-au adăugat alte 10 luni din al doilea dosar.

Pe 14 septembrie 2021, fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV.

În acelaşi dosar, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a primit 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului Laura Georgescu a fost condamnată la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, iar Narcisa Iorga, fost membru CNA, a primit 3 ani închisoare cu suspendare.

Potrivit DNA, în data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan.

Dosarul Giga TV

Pe 14 septembrie 2021, fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV.

În acelaşi dosar, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a primit 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului Laura Georgescu a fost condamnată la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, iar Narcisa Iorga, fost membru CNA, a primit 3 ani închisoare cu suspendare.

Potrivit DNA, în data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan.

În consecinţă, a fost emisă Decizia 483/2013, în care, după o elaborată expunere de motive şi consideraţii de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post tv a încălcat dispoziţiile art. 57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr. 504/ 2002 a audiovizualului, în sensul că a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.

  • „Ulterior, Narcisa Iorga l-a îndrumat pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul respectiv intenţiona să o formuleze. În acest context, Narcisa Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. Printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga s-a numărat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.
  • Ca urmare a indicaţiilor primite, Ştefan i-a solicitat sprijin lui Hrebenciuc, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din CNA ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv”, susţineau procurorii.

Conform DNA, în urma solicitării făcute de reprezentantul postului tv, Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conducea să revină asupra deciziei.

  • „Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămâni, la 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr. 514/ 2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.
  • Prin acţiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa”, explicau procurorii.
ARHIVĂ COMENTARII
Constantin454 • 2022-07-06 16:36:03
pai cum era să stea mai mult acolo tovarășul... că doar nu e prost. întrebarea e pe cine a supărat de a ajuns de la început la închisoare.
1 5
gmb72 • 2022-07-06 17:39:59
șPaamentarii care fac legi (proaste) si justiția,sa mulțumească Politiei ca a fost incapabila sa prindă atentatorul care a aruncat în aer omul de afaceri în Arad, anul trecut.Dacă Doamne ferește îl prindeau,justiția ar fi decis judecarea in stare de libertate,în baza legilor imblanzite permanent de infractorii care le fac. Și astfel si-ar fi ridicat populația în cap,ceea ce, din fericire,nu mai e cazul. Înainte de a injura justiția,ganditi-va ca ăștia au o justificare legala sa-l elibereze,devenita posibila după ce legile justiției au fost făcute harcea-parcea de echipa Dragnea-Tudorel,pe motiv ca tinerea în arest a unui inculpat necondamnat îi încalcă drepturile si aglomerează pușcăriile.
1 5
imi_pasa_de_romania • 2022-07-06 18:02:42
Mai tineti minte cand ne intrebam de ce n-a ezitat Iohannis s-o demita pe Kovesi, pe cand la Lazar facuse circ si Toader renuntase sa ii mai ceara demiterea? Multi dintre noi naivi, printre care si eu, ne gandeam ca uite CCR il obliga, nu vrea sa fie suspendat, el mai lupta cu PSD blah blah. Eh, apoi cand a candidat LCK la postul de procuror general al UE nu a primit nicio sustinere din partea lui Iohannis si iar ne intrebam unii de ce. Chiar si CTP comentase asta. Parca, parca, acum incepe sa prinda contur treaba si vedem ca in realitate, Iohannis nu lupta cu PSD, ci cu Dragnea. Dragnea voia PSD pe persoana fizica, nu voia un nou USL. Acum, fara LCK si DNA, revine garda veche linistita.
0 6
DomnuTrandafir • 2022-07-06 19:21:47
Asa-i in tenis! A furat de a rupt! A facut 10 luni puscatie! Va fi liber! Si averea facuta prin furt si trafic de influenta neatinsa! Traaiasca mascaradele din justitia Predoiului!
1 4
INTERVIURILE HotNews.ro