Sari direct la conținut

Virgil Popescu: Romgaz are o capacitate de finanțare poate chiar mai mare decât a Petrom

HotNews.ro
Sediul Romgaz, Foto: Romgaz
Sediul Romgaz, Foto: Romgaz

Romgaz este suficient de solvabilă pentru a achiziționa participația deținută de americanii de la Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, consideră ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu. Acesta a spus miercuri, într-o conferință de presă, că Romgaz are o capacitate de finanțare poate chiar mai mare decât a OMV Petrom. În opinia ministrului, Romgaz se poate implica în mai multe investiții și nu va renunța la unele dintre cele deja anunțate.

„Romgaz este o companie cu capacitate de finanțare poate chiar mai mare decat a Petrom”, a spus ministrul, întrebat cum poate compania să se implice în mai multe investiții. Recent, Romgaz a anunțat că va participa alături de GSP Power la construcţia unei noi centrale pe gaze cu o putere instalată de 150 de MW şi a unui parc fotovoltaic de 50 de MW, pe terenul actualei centrale de la Halânga, Mehedinţi, ce nu mai funcţionează. Pe lângă aceasta, Romgaz mai vrea să construiască o centrală nouă pe gaze la Mintia. La Galați, vrea să dezvolte o centrală pe baza de gaze naturale, alături de Liberty Galați. Mai vrea să investească și într-o fabrică nouă de metanol.

Mai mult, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, a anunțat, recent, că Romgaz și Petrom doresc, printr-o acțiune comună, să înființeze prima fermă de producție a hidrogenului din surse eoliene, în zona Dobrogea.

Toate acestea pe lângă o posibilă achiziție a participației deținută de Exxon în Marea Neagră.

„În acest moment Romgaz este interesat şi discută să achiziţioneze întregul pachet pe care Exxon îl deţine în explorarea gazelor din Marea Neagră. Romgaz este o companie puternică şi care poate să exploateze cu Petrom în condiţii de egalitate gazele din Marea Neagră”, a spus Virgil Popescu. Practic, Romgaz ar putea prelua întreaga participație deținută de Exxon la Neptun Deep, adică 50% din proiect, celalată jumătate fiind deținută de OMV Petrom.

În 2019, Romgaz a avut o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de lei și un profit net de 1,4 miliarde lei. Acționarul majoritar este statul român prin Ministerul Economiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro