Vlad Mixich: În stadiul de acum, intrați pe o pantă descendentă a numărului de cazuri, strategia inteligentă nu este să restricționezi la grămadă activitățile
În stadiul în care se află România astăzi, intrată pe o pantă descendentă a numărului de cazuri de coronavirus, „strategia inteligentă nu este să restricționezi alandala (sau la grămadă) activitățile”, afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate. Vlad Mixich subliniază însă că, deși numărul de cazuri noi a scăzut în acest moment, România rămâne într-o zonă de atenție – cu excepția Estoniei, continuăm să fim țara central și est europeană cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 la suta de mii de locuitori.
Vlad Mixich a făcut și un clasament al categoriilor care sunt cele mai afectate negativ de măsurile de restricție (în ordinea priorității):
- 1. Bolnavii cronici al căror acces la servicii medicale a fost puternic restricționat în ultimele luni. Asta creează atât probleme serioase de sănătate, cât și economice pentru că o boală netratată la timp devine mult mai scumpă.
- la fel cum în ultimele luni au fost prioritizate cazurile (suspecte) de COVID, în perioada în care suntem acum trebuie obligatoriu prioritizate cazurile cronice subtratate în ultimele luni.
- 2. Toți oamenii care fac parte din forța de muncă activă care au făcut sacrificii financiare stând acasă. I-am protejat pe cei mai vulnerabili dintre noi, acum trebuie să-i protejăm pe cei care s-au sacrificat economic cel mai mult.
- e simplu ca Guvern să ajuți marile companii care au și lobby-uri politice puternice, dar cea mai mare nevoie de ajutor acum au firmele mici și mijlocii din domeniile cele mai lovite.
- 3. Tinerii. Li s-a cerut să se sacrifice pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili. Cu câteva excepții, în general au făcut-o. Dar paradoxal e că și ei sunt afectați de măsurile de restricție. Imaginați-vă cum e să intri pe piața muncii acum sau ca acesta să fie anul tău de absolvire.
- complicat de recompensat, dar asta nu înseamnă că nu trebuie.
„E dificil de atins acel punct-dulce în care există un echilibru și beneficiile de sănătate publică date de restricții nu sunt depășite de efectele lor adverse asupra economiei și asupra unor categorii de populație”, este de părere Vlad Mixich.
Concluzia lui Vlad Mixich este că „Dacă în urmă cu 2 luni spuneam că e cazul ca politicienii să tacă și să-i lase pe epidemiologi și pe specialiștii în sănătate publică să-și facă treaba, acum spun că e cazul ca politicienii să reînceapă să fie activi. Nu știu dacă sunt capabili și de altceva decât de demagogie ieftină sau de cuvinte din rumeguș, dar să încercăm să sperăm. Pentru că soluțiile la problemele de mai sus sunt toate politice (unde politica = actul guvernării). Perioada de relaxare prin care trecem acum este timpul în care trebuie sprijiniți chiar cei care s-au sacrificat în perioada de restricție. Și da, așa e mai greu. Dar așa e corect! Și așa e inteligent!”
Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică și președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Observatorul Român de Sănătate s-a implicat pro bono într-o campanie de informare desfășurată alături de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență, de la debutul epidemiei de coronavirus în România.