Sari direct la conținut

Vladimir Putin sustine o inghetare a productiei de petrol

HotNews.ro
Sonda, Foto: Flickr
Sonda, Foto: Flickr

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri ca un acord intre tarile exportatoare de petrol pentru inghetarea productiei, cu scopul de a sustine preturile, ar fi o „decizia buna”, si a facut apel la un „compromis” de cel putin o luna in cadrul reuniunii informale de la Alger, scrie AFP.

„O sa va repet pozitia noastra: consideram ca ar fi o decizie buna pentru sectorul energetic mondial”, a declarat Putin, intr-un interviu acordat pentru Bloomberg si publicat pe site-ul Kremlinului.

Reuniti in aprilie la Doha, membrii Organizatiei tarilor exportatoare de petrol si Rusia nu au reusit sa ajunga la un acord pentru o inghetare concertata a productiei, in special din cauza divergentelor din cadrul cartelului.

Arabia Saudita a cerut ca si Iranul sa participe la aceasta inghetare a productiei dar Teheranul a cerut ca mai intai sa revina la nivelul productiei dinainte de sanctiunile legate de dosarul nuclear.

„Din punct de vedere al pertinentei economice si al logicii, ar fi bine sa se gaseasca un compromis si sunt sigur ca toata lumea intelege. Problema nu este atat economica cat politica. Sper ca toti actorii pietei, care au un interes in mentinerea preturilor la un nivel just si stabil, sa ajunga la o decizie necesara”, a spus Putin.

Cele 14 tari membre ale OPEC, din care Rusia nu face parte, au anuntat o reuniune informala in marja unui forum energetic la Alger, in perioada 26 – 28 septembrie.

„Daca o astfel de intalnire are loc, desigur ca vom participa”, a afirmat vineri ministrul rus al energiei, Alexandr Novak.

Ministrul a apreciat recent o inghetare a preturilor drept inutila, la nivelul actual al preturilor.

Un acord de inghetare a preturilor ar viza sa convinga piata ca marile tari producatoare au incetat lupta pentru cote de piata prin majorarea volumelor de extractie.

Abundenta ofertei a antrenat o prabusire a preturilor, care si-au revenit insa usor in acest an, desi raman de doua ori mai mici decat in urma cu doi ani, afectand dur economiile tarilor producatoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro