Sari direct la conținut

Vladimir Spidla: Preturile locuintelor au scazut, IMM-urile nu au suferit un soc

HotNews.ro

Inainte de aderarea la Uniunea Europeana, preturile locuintelor in Cehia au crescut, insa dupa aderare au scazut iar acum pe piata imobiliara sunt fluctuatii, a declarat vineri, Vladimir Spidla, Comisarul european responsabil cu Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Sanse Egale.

In privinta IMM-urilor, Spidla a explicat ca nu au existat socuri si ca tendinta nu a fost ca acestea sa se inchida. Fost prim-ministru al Republicii Cehe si actual comisar european, Spidla a spus ca va duce la Bruxelles mesajul ca “desi in Romania mai sunt probleme, lucrurile incep sa se schimbe pozitiv”.

Aflat in vizita oficiala in Romania, Vladimir Spidla, Comisarul european responsabil cu Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Sanse Egale a prezentat vineri in cadrul unei conferinte de presa concluziile discutiilor cu autoritatile romane pe domeniul de care acesta este responsabil.

Vladimir Spidla a apreciat eforturile vizibile facute de autoritatile de la Bucuresti, dar a mentionat ca mai sunt inca multe probleme de rezolvat.

“Situatia minoritatilor, in special a celei rrome, a persoanelor cu dizabilitati, problemele referitoare la dreptul muncii, la dialogul social si la incluziunea sociala sunt teme majore pe care le-am discutat cu autoritatile romane si la care trebuie in mod cert sa se mai lucreze.

O alta problema este aceea a capacitatii administrative si manageriale, pentru ca Romania va primi fonduri europene care vor fi distribuite prin Fondul Social European. Este nevoie de o mai buna implementare”, a precizat Spidla.

Comisarul european a nuantat faptul ca in Romania rata angajarii este sub media europeana si ca guvernul are o politica sociala pasiva.

“In Romania, rata angajarii este de 63,7%, in timp ce media europeana este de 71,3%. De asemenea, rata somajului este de 7,9% in timp ce rata medie a somajului in Uniunea Europeana este de 7,5%.

Cifrele medii nu sunt neaparat cele mai bune, dar trebuie evidentiat ca in tarile care stau cel mai bine la acest capitol rata angajarii este de 65% iar ratele cele mai scazute in Uniunea Europeana sunt de 55-56%. In Romania rata somajului nu este prea ridicata, dar este de lunga durata”, a precizat Spidla.

Dupa aderare, in Cehia preturile la locuinte au scazut, IMM-urile nu au avut socuri

Vladimir Spidla a atentionat ca Guvernul Romaniei ar trebui sa aiba o politica sociala mai activa, orientata spre educatie si pe sprijin accentuat acordat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri).

Intrebat de situatia IMM-urilor din Cehia dupa aderare, Comisarul european a spus ca nu au fost probleme majore in acest domeniu.

“Nu au avut nici o problema majora. Tendinta dupa aderarea la Uniunea Europeana nu a fost ca intreprinderile mici si mijlocii sa se inchida, sa dispara de pe piata. Unele poate s-au inchis dar au aparut altele, insa nu a existat nici un soc la nivelul IMM-urilor.

Aderarea aduce in mod cert o anumita crestere economica in tara respectiva si este normal ca aceasta sa se reflecte si la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii”, a spus Vladimir Spidla.

Comisarul european nu a ezitat sa se pronunte nici in privinta evolutiilor de pe piata imobiliara dupa aderarea tarii sale la Uniunea Europeana.

“Inainte de aderare preturile la locuinte au crescut, dar dupa aderare au scazut. In momentul de fata pe piata imobiliara sunt fluctuatii de pret”, a dezvaluit Vladimir Spidla, care in perioada 2002 – 2004 a fost prim ministru al Republicii Cehe.

Saptamana aceasta, nu mai putin de trei companii de consultanta imobiliara, respectiv Eurisko, Regatta si Richard Ellis au anuntat ca preturile la locuinte vor continua sa creasca in urmatorii ani, inclusiv la apartamentele vechi.

In privinta mesajului pe care urmeaza sa-l transmita la Bruxelles in urma acestei vizite, Spidla a spus:

“Mesajul meu va fi acesta: desi mai sunt lucruri de facut si nivelul progresului asteptat nu s-a atins, sunt semne clare ca Romania ia lucrurile in serios”, a declarat Comisarul european.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro