Vâlcov, la Antena 3: Ar fi o greșeală ca OUG să nu se dea. Scăderile de pe bursă sunt trecătoare
Consilierul premierului Darius Vâlcov a declarat miercuri seară, la Antena 3, că scăderile înregistrate pe bursă, după anunțul legat de măsurile fiscale, sunt trecătoare și ar fi o greșeală ca ordonanța de urgență ce prevede aceste schimbări să nu se dea, potrivit Mediafax.
„Sunt fluctuații la bursa de la București în urma anunțului domnului ministru al Finanțelor. Ar fi o greșeală ca OUG să nu se dea. Aceste scăderi sunt trecătoare. Să vă așteptați că aceste căderi să fie recuperate în două-trei săptămâni. Probabil o reacție emoțională – Atenție se prăbușește bursa. Nu se prăbușește. Își va reveni. Fluctuația e normală”, a declarat Darius Vîlcov, la Antena 3.
Întrebat dacă se ajunge la un blocaj în piață, Vâlcov a afirmată că: „În acel moment sunt deciși să facem investiții astfel în cât să ajutăm capitalul. Formele prin care dorim să facem acest lucru sunt aceste scheme de ajutor de stat și sunt foarte mulți interesați și la Prima Casă și la Investește în tine. Nu e vorba de creștere a ratelor bancare ci e vorba de o scădere a ratelor bancare. Pentru că președintele a spus vin scumpirile. Tocmai am demonstrat că vor veni scăderile”.
Indicele BET al celor mai lichide societăți de la Bursa de valori București a terminat ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile și companiile din energie fiind cele mai afectate acțiuni, a după anunțurile de marți ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019.
Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%.
Valoarea tranzacțiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), față de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).
Cei 7,2 milioane de cetățeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.
Pentru titlurile Băncii Transilvania și ale BRD bursa a setat limita de variație a prețului la 25%, față de 15%.
Analiștii spun că piața locală de capital are șanse să închidă anul pe minus, dacă sentimentele negative și panica vor continua.
Guvernul a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale, controlul prețurilor pe piața de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacționat negativ la anunț, potrivit Mediafax.
Vâlcov, despre bănci: Nu o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie
„Creditarea e oricum blocată în România. Este măsura aplicată de la 1 ianuarie de către BNR care a considerat că e bine să crească dobânda de politică monetară și să scadă gradul de creditare la populație. De aceea a fost nevoie ca Guvernul să vină cu programul <>. Numai în momentul când va exista cerere oferta nu trebuie să vină de la actorii care sunt în piață. E exclus (să plece băncile din România – n.r.). Nu o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie. Așa este și în sistemul bancar și în altele”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.
Guvernul a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale, controlul prețurilor pe piața de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacționat negativ la anunț.