Sari direct la conținut

​Vot final in Parlament: A fost adoptata Legea privind interzicerea exporturilor de gaze, chiar daca autoritatile de la Bruxelles cer deblocarea lor

HotNews.ro
Prin conducta Arad-Szeged ar putea fi exportate si gaze rusesti, Foto: Hotnews
Prin conducta Arad-Szeged ar putea fi exportate si gaze rusesti, Foto: Hotnews

​Proiectul de lege care prevede interzicerea exporturilor de gaze a fost adoptata astazi, 15 decembrie, de Camera Deputatilor (n.red. camera decizionala) cu un numar covarsitor de voturi: 256 pentru, 1 impotriva si 3 abtineri. Dupa cum declara si Iulian Iancu (PSD), initiatorul proiectului si presedintele comisiei pentru industrii si servicii, toate partidele au sustinut interzicerea exporturilor. Paradoxal, legea a primit votul final chiar in ziua care reprezenta termenul limita impus Romaniei pentru eliminarea barierelor legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

Eliminarea acestor obstacole legislative este o conditie cuprinsa in memorandumul de intelegere intre UE si Romania. Potrivit memorandumului, Guvernul trebuia sa prezinte pana pe 15 decembrie 2011 un plan pentru fluxurile de export si import de gaze la granita cu Ungaria.

Insa, in loc de adoptarea unor masuri care sa permita exporturile de gaze, a fost votata o lege care le interzice.

Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis la presedintie pentru promulgare, dupa care va fi publicat in Monitorul Oficial.

Contactat de HotNews.ro, Iulian Iancu, a afirmat ca in conditiile actuale de piata, se impun „masuri fara precedent”. Iancu mai spune ca atat Guvernul, cat si Presedintia, considera ca trebuie luate aceste masuri fara precedent pe o perioada determinata, 3-5 ani.

  • Intrebat daca mai are vreun rost ca autoritatile romane sa grabeasca punerea in functiune a conductelor de interconectare pe sensul de export, Iulian Iancu a raspuns: Bineinteles ca da, este un angajament al Romaniei in fata Comisiei Europene!

Contrar sustinerii proiectului de catre partidele aflate la putere, Guvernul nu a sustinut pana acum propunerea, aducand in acest sens mai multe argumente. In primul rand, nu respecta Directiva europeana 73/2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si nici Regulamentul UE 994/2010 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze.

Proiectul are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004. „Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv”, se arata in initiativa deputatului.

HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, in memorandumul de intelegere intre UE si Romania se arata catrebuie eliminatepana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

De asemenea, in conditiile in care zacamintele interne de gaze sunt pe cale de epuizare, „propunerea legislativa echivaleaza, practic, cu instituirea unei prevederi care sa interzica exportul de gaze”, mai precizeaza Guvernul.

Potrivit Executivului, nu se tine cont de impedimentele de natura tehnica ce pot aparea ca urmare a opririi unor sonde de productie a gazelor naturale, ca urmare a consumului redus de gaze si a imposibilitatii de a mai inmagazina pe fondul lipsei de capacitati de inmagazinare.

  • Vezi aici punctul de vedere integral al Guvernului.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro