Votul uninominal si reducerea numarului de parlamentari, abandonate in an electoral. Kelemen Hunor: Sunt prioritati pentru un nou mandat parlamentar
Apelul facut miercuri de presedintele Traian Basescu in Parlament privind reluarea dezbaterilor pe introducerea votului uninominal si reducerea numarului de mandate este din nou refuzat de reprezentantii puterii. Liderii UDMR au declarat dupa discursul sefului statului ca prioritatile presedintelui nu se pot realiza anul acesta, iar Uniunea nu a fost niciodata de acord cu votul uninominal si reducerea numarului de mandate. In plin an electoral si cu o scadere drastica in sondaje, nici democrat-liberalii nu sunt prea doritori sa sustina cele doua teme, desi in 2011 le-au prezentat ca prioritati ale partidului.
„Este o obligatie morala a majoritatii ca, impreuna cu minoritatea din Parlament, sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa ca oameni de pe locul trei sa ajunga parlamentari si primii din colegiu sa ramana acasa (…) Cetatenii au cerut parlament unicameral si 300 de parlamentari.
Stiu ca trebuiesc doua treimi, ca trebuie facut un efort de a se discuta cu opozitia, dar tineti cont ca a fost un vot cu peste 80% pentru parlament unicameral. Acum, e evident ca o singura camera legifereaza, cea decizionala. Practic, Parlamentul functioneza ca unul unicameral. E foarte greu sa justificati necesitatea a doua camere cand singurul suveran e votul popular”, a declarat presedintele Traian Basescu in Parlament.
Discursul presedintelui a fost primit cu aplauze, insa temele privind introducerea votului uninominal si reducerea numarului de parlamentari nu sunt in 2012 pe agenda de lucru a parlamentarilor Puterii.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat ca prioritatile trasate de Traian Basescu „sunt prioritati pentru un nou mandat parlamentar”. „Noi nu suntem in stare sa punem in aplicare o lege Colitia, Guvernul. Nu cred ca putem discuta despre proiecte asa mari, uriase”, a precizat liderul UDMR.
Laszlo Borbely, vicepresedintele UDMR: „Noi niciodata nu am fost de acord cu uninominal pur.(…) Noi am propus ca un anumit procent sa fie pe lista, dar nu s-a putut pentru ca nu am cazut de acord cu PDL, de aceea am ramas acum cu acest sistem de vot, care are anumite carente. (…) Acum nu mai avem timp sa facem alta varianta, toata lumea stie deja ca am intrat pe ultima suta de metri”.
In plin an electoral modificarea legislatiei prin introducerea votului uninominal pur si reducerea numarului de parlamentari ar da peste cap toate calculele politice ale liderilor UDMR. Cu partidul lui Lazlo Tokes ca principal adversar in campania electorala, UDMR nu-si permite sa-si diminueze sansele de a obtine aceleasi numar de mandate si reprezentarea in Parlament.
Prin introducerea votului uninominal mixt udemeristii ar obtine mandate de parlamentari doar in zonele cu populatie majoritara maghiara.
De altfel, la negocierile din 2011 cu PDL pe modificarea legii electorale, UDMR a pledat pe un sistem de compensare mixt, pe liste – modelul german. Listele le permitea cuantificarea si valorificarea la nivel national a voturilor astfel incat sa nu piarda voturile necastigatoare ale etnicilor maghiari din zonele cu populatie majoritara romaneasca.
De partea cealalta, democrat liberalii nu sunt prea incantati sa modifice sistemul de vot in an electoral si evita sa faca declaratii in acest sens. Potrivit surselor HotNews.ro, democrat liberalii au dezbatut in interiorul partidului avantajele si dezavantajele introducerii unui sistem uninominal pur.
In cadrul discutiilor s-au conturat doua pozitii. O parte din democrat liberali, la presiunea liderilor din teritoriu, pledeaza pentru mentinerea actualului sistem electoral pentru ca, la fel ca si partenerii de guvernare-UDMR considera ca isi reduc sansele semnificativ.
Sursele citate sustin ca cea de-a doua pozitie discutata si sustinuta de o parte din democrat liberali ar fi reluarea celor doua teme la nivel public si folosirea acestora ca principal mesaj in campania electorala, fapt care le-ar putea readuce simpatia electoratului.
De altfel, fara sustinerea UDMR, modificarea legislatiei electorale nu se poate face, legea avand nevoie de jumatate plus unu din voturile parlamentarilor, voturi pe care PDL nu le detine decat impreuna cu partenerii de Coalitie.
La negocierile din 2011, PDL-UDMR-UNPR au cazut de acord asupra reducerii numarului de parlamentari de la 471 la 388 si schimbarea sistemului electoral intr-unul mixt jumatate uninominal, jumatate pe liste.
La vremea respectiva, presedintele Traian Basescu a criticat dur varianta convenita de PDL si UDMR pe modificarea legii electorale si le-a cerut liderilor PDL sa-si respecte angajamentele luate in fata electoratului: revizuirea Constitutiei, Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300.
In decembrie, democrat liberalii au anuntat sistarea negocierilor privind modificarea sistemului de vot si reducerea numarului de parlamentari cu promisiunea ca temele vor fi reluate in primavara anului 2012.