Welcome 2007, varianta oradeana
In pragul sarbatorilor de iarna, toti bihorenii s-au pregatit, mai mult sau mai putin, pentru a intampina nasterea Domnului Iisus Hristos si trecerea dintre ani. Au petrecut, cu mic cu mare, au mancat si au baut peste masura, sau nu, au cantat colinde, au dansat si si-au vizitat apropiatii, profitand din plin de mini vacanta.
In ultima noapte dinainte de a deveni cu adevarat europeni, mii de oradeni s-au incotosmanit bine in haine groase si au petrecut sarbatoarea in oras. Revelionul, ce a anuntat mult asteptata aderare la Uniunea Europeana, le-au oferit ocazia de a fi partasi la evenimente care au satisfacut toate gusturile.
Scenele colindelor
In data de 18 decembrie, Palatul Copiilor Oradea, in colaborare cu Cluburile Copiilor bihorene, a organizat cea de-a IX-a editie a Festivalului de Datini si Obiceiuri. Acest eveniment a reunit, pe scena Teatrului de Stat pentru Copii si Tineret “Arcadia”, peste 150 de juni interpreti de folclor.
Dintre acestia, ii amintim pe cei de la ansamblul folcloric “Florile Bihorului”, ansamblul folcloric “Lioara”, grupul folcloric “Florile dorului” si formatia “Craisorii de pe Crisul Repede”.
Pe aceeasi scena, in data de 21 decembrie, a avut loc cea de-a doua editie a Festivalului “Noi umblam a colinda”, organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Bihor, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bihor, Primaria Oradea si Episcopia Ortodoxa a Bihorului, Oradiei si Salajului.
In cadrul Festivalului, au fost implicate peste 11 grupuri de colindatori de la scoli din judetul Bihor.
Fanii muzicii jazz au participat, in data de 22 decembrie, la festivalul “Jazz de Craciun”, sustinut de Jazz Today (Romania), Eldad Tarmu (Israel) si Gerend?s & Friends (Ungaria), pe scena Teatrul de Stat Oradea.Cu ocazia Sfintei Sarbatori a Craciunului, cel mai important punct de umblat a colinda a fost scena amplasata pe Republicii, langa terasa Irish Pub.
Aici si-au facut prezenta, sub privirile a zeci de oradeni, atat grupuri de copii cat si artisti de talie nationala. Colindele au rasunat, de dimineata pana seara tarziu, din glasurile parca fermecate ale colindatorilor ce slaveau nasterea Pruncului Iisus. Pe aceasta scena, au urcat, in data de 20 decembrie 2006, Fuego, iar, in 25 decembrie, Narcisa Suciu.
Revelionul bucuriei
Sfarsitul de an a culminat in Oradea cu manifestarile ce au marcat intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana. Municipalitatea oradeana si-a respectat o parte dintre promisiunile facute in conferintele de presa, organizate inainte de Craciun. In ultima zi a lui 2006, in holul Primariei Oradea, au fost oferite, simbolic, buletine de cetatean european si ceai cald.
Primarul Petru Filip nu a reusit, insa, sa se tina de promisiunea de a organiza un lant uman lung din Oradea pana peste granita cu Ungaria. Probabil ca petrecaretii ce s-au adunat in centrul orasului de pe Crisul Repede nu au putut fi dezlipiti de langa scenele de concerte sustinute, timp de sapte ore, de formatii din cinci tari.
Primul spectacol a inceput la ora 19:00, in data de 31 decembrie, iar ultimul s-a incheiat pe la ora 2:00, in prima zi din acest an. Pe scena amplasata in Piata Independentei au cantat Danger, Sylver (Belgia), Vivere, Compact, Ricky Dandel (Germania), Goombay Dance Band (Germania), Republic (Ungaria) si No Mercy (SUA). Show-ul focurilor de artificii a fost special dedicat Revelionului european.
Cu toate acestea, municipalitatea oradeana a facut economie cand a investit in efectele pirotehnice pentru ca au fost mai ieftine decat cele care au umplut cerul, in noaptea sarbatoririi zilei Oradiei, respectiv 100 de milioane de lei vechi, fata de 180 de milioane de lei vechi.
Superbul spectacol de lasere a umplut cerul Oradiei de raze ce pareau sa strapunga zidurile nevazute ce ne desparteau pana mai ieri de ceilalti europeni. Totul a culminat cu clipa zero a anului 2007, cand pe cladirea Primariei laserele “au curs” inscriptia “Oradea – Europa – 2007”.
Oficial, europeni
La putin timp dupa ce s-a dat startul la concerte, in jurul orei 19:30 a inceput ceremonialul arborarii stea?gurilor european si romanesc pe fatada cladirii Primariei. Evenimentul a avut loc sub privirile oficialitatilor bihorene, dar si a miilor de oameni de rand.
Primul cuvant a fost rezervat prefectului Ilie Bolojan, care a tinut sa sublinieze faptul ca aderarea reprezinta o culme a devenirii neamului. Mai succint, primarul Petru Filip a privit aderarea ca pe o oportunitate, citand un vechi proverb: “Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in sac”.
Mai spre miezul noptii, personalitatile locale s-au pierdut prin multimea de petrecareti adunati in Piata Independentei. Au salutat si au urat An Nou fericit celor in slujba carora muncesc si pentru care si-au dat silinta ca noaptea trecerii dintre ani sa-i prinda cu zambetul pe buze.