Sari direct la conținut

Zeci de percheziții într-un dosar de delapidare la fondul privat de pensii al BRD. Sunt vizați angajați, între care un director / Prejudiciul depășește 4 milioane de euro

HotNews.ro
Politia, Foto: Politia Romana
Politia, Foto: Politia Romana

Anchetatorii fac joi 48 de percheziții în București și în 12 județe și Capitală, într-un dosar de delapidare din fondul de pensii al BRD, doi angajați ai băncii fiind suspectați că și-ar fi însușit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii. Conform unor surse judiciare, printre cei vizați ar fi directorul general al BRD Pensii Private Alina Andreescu, suspendată în luna mai de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Poliția Capitalei a anunțat că polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, sub supravegherea Parchetului Tribunalului București, pune în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj. Dosarul vizează infracțiunea de delapidare.

Conform Poliției Capitalei, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei. Astfel, ar fi fost făăcute peste 700 de retrageri din conturile clienților.

Ancheta vizează infracțiuni de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte de care sunt suspectate 15 persoane fizice, dintre care doi angajați ai unității bancare și mai multe persoane juridice.

Potrivit sursei citate, în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a șapte persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii.

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive, spune Poliția Capitalei.

Conform unor surse judiciare, printre cei vizați ar fi directorul general al BRD Pensii Private Alina Andreescu, suspendată în luna mai de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Atunci, directorul general și membrii conducerii BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii private au fost sancționați cu amenzi cumulate de peste 270.000 de lei pe motiv că au încălcat regulile de guvernanță corporativă și cele privind evidența situațiilor contabile ale administratorului, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În plus, acestora li s-au retras aprobările pentru funcțiile deținute.

Ce sancțiuni a aplicat ASF la BRD pensii private și de ce

ASF a anunțat în luna mai că a identificat următoarele nereguli:

„În sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

În sarcina membrilor Consiliului de Administrație al societății s-au reținut fapte contravenționale, din care rezultă că aceștia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.

Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis următoarele sancțiuni:

  • 1. Sancționarea Alinei Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 100.000 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
  • 2. Sancționarea lui Laurent Simon Doubrovine, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
  • 3. Sancționarea dnei Raluca Ioana Moise, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
  • 4. Sancționarea lui Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 55.500 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere sancțiunile menționate mai sus, A.S.F. a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificările și completările ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale căror autorizații erau în vigoare la data de 11.05.2022. În urma finalizării procesului de reevaluare, Consiliul A.S.F. a hotărât:

  • 1. Retragerea aprobării acordate doamnei Alina Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
  • 2. Retragerea aprobării acordate doamnei Raluca Ioana Moise, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
  • 3. Retragerea aprobării acordate domnului Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Sancțiunile aplicate nu au vizat activitatea desfășurată de societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. în legătură cu administrarea fondurile de pensii private. Interesele participanților și activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate.”

Reacția BRD

„Recent au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). Deținerile participanților la fondurile de pensii administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la băncile depozitare și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

  • Au fost luate imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv implementarea unor controale suplimentare și declanșarea unei investigații interne. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător. Atribuțiile persoanelor potențial responsabile au fost suspendate.
  • Membrii Consiliului de Administrație au decis să demisioneze pentru a evita orice potențial conflict de interese în timpul investigației. Noi administratori sunt în curs de numire, sub rezerva validării Autorității de Supraveghere Financiară, în cadrul planurilor de succesiune ale companiei.
  • Cu întreg sprijinul acționarilor, activitatea BRD SAFPP se desfășoară în mod normal, sub conducerea dlui Director executiv Floria Hanțilă.”, au precizat atunci, la solicitarea HotNews.ro, oficialii BRD Pensii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro