Sari direct la conținut

"Zeflemeaua" – un roman care vorbeste despre devenirea noastra, a tuturor, de-a lungul unei jumatati de secol

HotNews.ro
"Zeflemeaua" de Tudor Bratescu, Foto: Humanitas
"Zeflemeaua" de Tudor Bratescu, Foto: Humanitas

Joi, 14 aprilie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu are loc lansarea romanului „Zeflemeaua“ de Tudor Brătescu, recent apărut la Editura Humanitas. La eveniment vor participa, alături de autor, Radu Paraschivescu şi Vlad Russo.

Tudor Brătescu, fiul Taniei şi al lui Gheorghe Brătescu, s-a născut în 1952 la Bucureşti. A copilărit în lumea protipendadei vremii, din care recunoaşte, fără inutile complexe, că a făcut parte. Lumea adevărată a descoperit-o însă la Vălenii de Munte, în timpul vacanţelor petrecute în casa bunicii paterne. Dintr-o pasiune pentru istorie pe care o împărtăşeşte cu tatăl său, a încercat în două rânduri să intre la Facultatea de Istorie, fără succes însă. A refuzat să urmeze medicina, întrerupând tradiţia familiei şi urmând, în schimb, cursurile Facultăţii de Construcţii Civile din Bucureşti. Între 1979 şi 1983, şi-a pus priceperea de inginer constructor în slujba proiectelor urbanistice din Capitală. În 1984 s-a stabilit, împreună cu soţia şi fiul său, în Franţa, unde exercită aceeaşi profesie. Istoria însă nu i-a dat pace, iar cutiile de pantofi conţinând arhiva familiei au fost o neîncetată ispită. Le-a deschis şi a extras din ele tot ce a crezut că-l poate interesa pe cititorul de azi, transfigurând istoria familiei într-un roman care vorbeşte despre devenirea noastră, a tuturor, de-a lungul unei jumătăţi de secol.

„Dacă de obicei omul vine la judecata istoriei, iată că aici, în romanul lui Tudor Brătescu, vine istoria la judecata omului. De fapt, vin istoriile. Cea mare, în care planeta e aprinsă de două războaie mondiale. Şi cea mică, desfăşurată în interbelicul românesc al patimilor politice, al complicaţiilor de familie, al rosturilor şi prejudecăţilor obşteşti, al aspiraţiilor şi deziluziilor. “ – Radu Paraschivescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro