Zelenski şi Sunak au semnat un acord de securitate „fără precedent” între Ucraina și Marea Britanie. „Constituie baza pentru lucrul cu alţi parteneri”
- Redactia Hotnews
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri la Kiev un acord de securitate între cele două ţări, relatează Reuters și Agerpres.
Este un „acord de securitate fără precedent”, care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO, a declarat preşedintele ucrainean.
Acesta s-a declarat totodată „bucuros de încheierea primului acord cu Regatul Unit” ce constituie „baza pentru lucrul cu alţi parteneri”.
Kievul şi Londra vor putea încheia ulterior acorduri suplimentare, pentru anumite sectoare, dacă va fi necesar, a mai spus Zelenski.
În timpul vizitei sale la Kiev, premierul britanic a anunţat în ce-l priveşte o majorare a ajutorului militar pentru Ucraina şi livrarea fără precedent a mii de drone.
Ajutorul militar britanic pentru 2024/2025 se va ridica astfel la 2,5 miliarde de lire sterline, în creştere cu 200 de milioane faţă de cei doi ani precedenţi, suma totală a ajutorului britanic pentru Ucraina ajungând astfel la aproape 12 miliarde de lire (14 miliarde de euro).
Mesajul lui Medvedev către „inamicii noştri eterni, aroganţii britanici”
În răspuns la anunţul premierului britanic la Kiev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, important aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a avertizat vineri că Moscova va privi orice mişcare a Marii Britanii în sensul desfăşurării unui contingent militar în Ucraina ca fiind o declaraţie de război împotriva Rusiei, a mai consemnat Reuters.
„Sper că inamicii noştri eterni – aroganţii britanici – înţeleg că desfăşurarea unui contingent militar oficial în Ucraina ar fi o declaraţie de război împotriva ţării noastre”, a scris Medvedev pe Telegram.
Acesta a mai întrebat cum s-ar simţi publicul occidental dacă delegaţia lui Sunak ar ajunge sub tiruri cu muniţie cu dispersie în centrul Kievului, notând că aşa li s-a întâmplat recent civililor ruşi din oraşul Belgorod.
El s-a referit la incidentul din 30 decembrie din oraşul din apropierea graniţei cu Ucraina şi în care Rusia afirmă că au fost ucişi cel puţin 20 de oameni, între care doi copii, alţi 111 fiind răniţi într-un raid ucrainean ce ar fi fost efectuat cu bombe cu dispersie.
Agenţia RBC-Ucraina a relatat, citând surse anonime, că forţele ucrainene au vizat ţinte militare din Belgorod în răspuns la un bombardament rus masiv asupra unor localităţi ucrainene în ziua precedentă, aminteşte Reuters.
____