Zile decisive in procesul Romania-Ucraina: Au inceput pledoariile Romaniei impotriva Ucrainei privind impartirea platoului continental
Faza orala a procesului intentat de Romania Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie privind impartirea platoului continental a inceput la ora 10:00 (ora 11:00 la Bucuresti) in sala din Palatul Pacii din Haga. Presedinta CIJ, Rosalyn Higgins, a facut o scurta trecere in revista a procedurilor, iar cei doi judecatori ad-hoc – Jean-Pierre Cot, desemnat de Romania, si Bernard Oxman, desemnat de Ucraina – depun juramantul. Urmeaza deschiderea pledoariilor facuta de agentul Romaniei, Bogdan Aurescu.
Citeste si:
* Interviul cu „avocatul” Romaniei in procesul cu Ucraina
* Analiza privind miza procesului cu Ucraina
La ora 10:30, intreaga delegatie a Romaniei era in sala de proces, in timp ce din partea Ucrainei nu aparuse inca nimeni. Primul reprezentant al delegatiei Kievului a aparut cu zece minute inainte de inceperea pledoariilor.
Compozitia CIJ consta din 15 judecatori, alesi de catre Adunarea Generala ONU, pentru un mandat de noua ani. O treime din numarul de 15 judecatori se reinnoieste o data la trei ani. Mandatul unei treimi din actuala compozitie a CIJ se reinnoieste la data de 6 februarie 2009.
Rosalyn Higgins, presedinta a CIJ (unicul judecator femeie din componenta actuala a CIJ, Marea Britanie), Awn Shawkat Al-Khasawneh (vice-presedinte al CIJ, Iordania), Raymond Ranjeva (Madagascar), Shi Jiuyong (China), Abdul Koroma (Sierra Leone), Gonzalo Parra-Aranguren (Venezuela), Thomas Buergenthal (SUA), Hisashi Owada (Japonia), Bruno Simma (Germania), Peter Tomka (Slovacia), Ronny Abraham (Franta), Kenneth Keith (Noua Zeelanda), Bernardo Sepulveda-Amor (Mexic), Mohamed Bennouna (Maroc) si Leonid Skotnikov (Federatia Rusa).
Actualii judecatori ai CIJ
CIJ nu poate include in compozitia sa doi judecatori de aceeasi cetatenie. Curtea trebuie sa reflecte in compozitia sa principalele forme de civilizatie ale lumii si principalele sisteme juridice de pe glob (trei membri din Africa, trei din Asia, doi din America Latina, cinci din Europa de Vest plus Canada, SUA, Australia, Noua Zeelanda, doi din Europa de Est).
Aceasta compozitie corespunde compozitiei Consiliului de Securitate ONU, incluzand ca regula judecatori ai celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate (SUA, Marea Britanie, Franta, China, Rusia), ceea ce faciliteaza cooperarea cu acest organ principal politic al ONU.
Cei doi judecatori ad-hoc au fost alesi intrucat partile implicate in proces nu au reprezentant permanent in compozitia CIJ. Judecatorul ad-hoc poate ajuta CIJ sa inteleaga mai bine pozitia partii care l-a desemnat, desi el nu este asimilat unui avocat sau reprezentant al partii respective.
Judecatorul ad-hoc desemnat de Romania este profesorul francez Jean-Pierre Cot, un renumit si apreciat specialist in drept international. Jean-Pierre Cot este in prezent presedinte al Societatii Franceze de Drept International si judecator la Tribunalul International pentru Dreptul Marii de la Hamburg. Judecatorul Cot este doctor in drept si profesor emerit.
Judecatorul ad-hoc desemnat de Ucraina este Bernard Oxman, de cetatenie americana, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Miami, fost judecator ad-hoc la Tribunalul International pentru Dreptul Marii; in prezent este vicepresedinte al Societatii Americane de Drept International, co-redactor al American Journal for International Law si membru al Institutului de Drept American.
HotNews.ro va tine la curent cu desfasurarea pledoariilor la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.