Sari direct la conținut

Ziua Astronomiei, marcata sambata in Bucuresti si alte trei orase din tara

HotNews.ro

Ziua Astronomiei va fi marcata sambata in Bucuresti, Barlad, Targoviste si Timisoara, prilej cu care cei interesati pot lua parte la observatiile astronomice, informeaza Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, potrivit Mediafax. Ziua Astronomiei este una de promovare a astronomiei in locuri publice prin prezentari, observatii astronomice din mijlocul parcurilor, demonstratii si alte activitati.

Observatorul Astronomic sarbatoreste Ziua Astronomiei in fiecare an, printr-o seara in care intrarea in Observator este gratuita. De asemenea, orarul institutiei se prelungeste mult in noapte, iar membrii Astroclubului Bucuresti ies cu telescoapele in parc.

In acest an, sambata, de Ziua Astronomiei, membrii Astroclubului Bucuresti vor merge intre orele 17.00 – 22.00 pe esplanada Baneasa Shopping City, unde se vor desfasura o serie de activitati specifice acestui eveniment.

Pe de alta parte, si reprezentantii proiectului LaStele.ro vor organiza o serie de evenimente dedicate Zilei Astronomiei. Astfel, astronomii amatori din Bucuresti invita publicul in Parcul Herastrau (zona Foisor-Expo Flora) la o seara de observatii astronomice prin telescop. Incepand cu ora 20.00, astronomii asteapta publicul cu doua telescoape prin care pasionatii vor putea vedea Luna, planetele Jupiter si Marte, precum si alte obiecte cum ar fi stelele duble. Astronomii vor raspunde celor interesati la intrebari despre Univers.

Observatiile astronomice sunt gratuite si vor avea loc doar daca va fi cerul senin.

Pe de alta parte, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad asteapta publicul, sambata, de la ora 9.30, in fata teatrului pentru a observa Soarele. La 11.30 va fi organizata o conferinta la sediul muzeului, iar de la ora 21.00 vor avea loc observatii astronomice din zona parcului din Barlad.

La Targoviste, Societatea Astronomica Romana de Meteori va organiza observatii cu publicul in Piata Tricolorului, sambata, incepand cu ora 19.00.

Totodata, Astroclubul Antares organizeaza Ziua Astronomiei la Observatorul Astronomic din Timisoara, sambata, incepand cu ora 19.00 si pana la miezul noptii.

De asemenea, sambata, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) va lansa concursul online „Ziua Astronomiei”. Aflata la cea de-a cincea editie, competitia are ca scop promovarea acestei stiinte in randul tinerilor. Temele abordate sunt menite sa atraga elevii si studentii cu varste de pana la 26 de ani catre studiul astronomiei, iar premiile oferite an de an includ telescoape, laptopuri, enciclopedii, DVD-uri cu documentare si abonamente la reviste de stiinta.

Tema de anul acesta a concursului este „Astronomie – trecut, prezent si viitor”, iar pentru a participa concurentii trebuie sa inscrie pe site-ul www.ziua-astronomiei.ro un eseu de maximum trei pagini, care sa prezinte istoria astronomiei si sa cuprinda aspecte precum descoperirile importante si continuitatea lor, cele mai importante momente din istoria universului si succesiunea lor, cele mai importante figuri din astronomie si astrofizica, exemple de astronomie in spatiul cultural (filme/carti), oportunitati de viitor in domeniul astronomiei si detalii despre pasiunea personala pentru astronomie. Pasionatii de astronomie se pot inscrie la concurs in perioada 10 – 30 mai.

Incepand cu anul 1973, intr-o sambata senina din luna aprilie sau mai, cand Luna este in preajma fazei de Primul Patrar, astronomii din lumea intreaga sarbatoresc Ziua Astronomiei.

Miscarea a inceput in California (SUA) in 1973, cand astronomul amator Douge Berger (presedintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis ca decat sa invite oamenii sa vina la o seara de observatii astronomice intr-un loc indepartat de oras, mai bine ar fi ca intregul club sa coboare cu telescoapele in mijlocul orasului si sa arate obiectele ceresti publicului trecator.

La ora actuala, Ziua Astronomiei este sarbatorita de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii si alte institutii de profil din intreaga lume.

In Romania, Ziua Astronomiei a fost organizata pentru prima oara de Societatea Astronomica Romana de Meteori, primele manifestari datand cel mai probabil din anul 2003.

In prezent, Ziua Internationala a Astronomiei este coordonata de Astronomy League din SUA. Si, pentru ca Universul este grandios, din 2007 s-a decis ca in fiecare an vor exista doua Zile ale Astronomiei, una primavara, alta toamna.

De obicei, saptamana din care face parte Ziua Astronomiei poarta denumirea de Saptamana Astronomiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro