Sari direct la conținut

Ziua cea mai lunga

Cotidianul

In timp ce liderii lumii sarbatoreau in Normandia Ziua Z, debarcarea aliatilor, momentul de cotitura in cel de-al doilea razboi mondial, in Romania se vota pentru desemnarea administratiilor locale. Poate din cauza evenimentului din Franta, gandul m-a dus, ieri, in timp ce orele treceau, dilatate, in asteptarea primelor rezultate la Ziua cea mai lunga.

Primul tur a trecut fara intamplari spectaculoase, chiar daca batalia intre PSD si Alianta PNL-PD a continuat, de data aceasta in sesizari privind nereguli comise de unii sau de ceilalti la urne, incidente care nu sunt, totusi, de natura sa influenteze rezultatul votului.

Satele au iesit, ca in toti ceilalti ani, disciplinate la vot. Locuitorii din mediul rural nu aleg insa, ei pun stampila din inertie pe sigla partidului conducator, PSD omniprezent.

Deplasarea populatiei din mediul urban spre mediul rural a produs schimbari in structura votului in orase, nu in sate, acolo unde inertia exprimata prin fraza „votez pentru cine am votat intotdeauna“ este suverana, in conditiile in care nici un partid nu a zdruncinat conservatorismul cu un program destinat taranilor, de care se ocupa doar Uniunea Europeana.

Temperatura democratiei va fi data insa de orase, unde optiunile sunt informate, dar si puternic politizate. PSD a reusit, printr-o campanie agresiva, sa-si securizeze si sa-si mobilizeze electoratul, dar a determinat si o „strangere a randurilor“ electoratului de opozitie, al Aliantei si al PRM.

Supramediatizarea PSD, prin televiziuni, presa scrisa si afisaj, a provocat o reactie de respingere in randul persoanelor care, in alte conditii, nu s-ar fi prezentat la vot, in semn de protest fata de prestatia clasei politice din ultimii patru ani sau din lipsa de incredere in oferta Opozitiei. Cazul „Traian Basescu“ este relevant pentru acest fenomen.

Acuzat de colaborare cu fosta Securitate, Traian Basescu va aduna probabil inclusiv voturile electoratului care acum cativa ani ar fi ezitat serios in fata unei asemenea suspiciuni, dar care, astazi, se solidarizeaza cu candidatul Aliantei impotriva arogantei PSD.

Cu siguranta, cei care au furnizat informatiile incriminatoare la adresa lui Basescu si cei care au pus la cale campania (de presuspus ca partidul de guvernamant) nu s-au asteptat la acest efect pervers.

PSD a reusit sa obtina o contrareactie si la populismul desantat practicat, in ultimele zile de campanie electorala, de candidatul la Primaria Capitalei Mircea Geoana, care a promis locuinte pentru tineri cu chirie de 200.000 de lei pe luna (!!!!) si ca va trimite medicii de familie in strada, pentru a le duce bolnavilor medicamente.

Aceste „gogosi electorale“ au atras simpatie pentru candidatii care nu au promis nimic. Nu in ultimul rand, campania negativa desfasurata tot de PSD impotriva candidatilor Aliantei a provocat revolta in randul acelor alegatori care se declarau nehotarati si au determinat electoratul Aliantei sa se prezinte, de asemenea, la vot.

Unele ziare centrale au publicat articole la limita calomniei, iar locuitorii sectorului 4 au descoperit in casutele postale mesaje de-a dreptul mizerabile la adresa candidatului Adrian Inimaroiu.

Ironia sortii face ca, indiferent cine este autorul real al anonimelor cu pricina, din cauza exceselor din campanie, vina sa cada tot pe PSD, partidul de guvernamant fiind inca o data victima propriei strategii electorale.

In aceste conditii, ziua de 6 iunie s-ar putea incheia cu un rezultat cu mult deasupra asteptarilor PSD, in favoarea Aliantei, care-si anunta cu ceva timp in urma „debarcarea“ in marile orase ale Romaniei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro