Sari direct la conținut

Ziua Culturii Nationale sarbatorita prin muzica si poezie

HotNews.ro

Incepand din anul 2010 ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale. Este ziua nasterii poetului national Mihai Eminescu si un prilej de evidentiere a valorilor culturii și literaturii române. Filialele din strainatate ale Institutului Cultural Roman dedica acestui eveniment o serie de actiuni culturale: concerte, expozitii, spectacole-lectura.

Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau organizeaza un concert extraordinar de muzica clasica cu prilejul Zilei Culturii Nationale. Evenimentul va avea loc pe data de 15 ianuarie 2016, ora 18.00, la Sala cu orga şi va fi susţinut de: Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, Corul Naţional de Cameră condus de Ilona Stepan şi de soliştii: Alexandru Şura (ţambal), Ştefan Negură (nai) şi Veronica Ungureanu (voce).

Programul concertului va include creaţii de Gavriil Musicescu, Ciprian Porumbescu, Sabin Păutza, Camille Saint-Saëns, Boris Dubosarschi şi Constantin Arvinte, informeaza ICR Chisinau.

Ca în fiecare an, si la Istanbul Ziua Culturii Naționale va fi marcata printr-o serie de acțiuni organizate de ICR ”Dimitrie Cantemir”:

– în perioada 11-16 ianuarie 2016, va publica pe site-ul propriu și pe pagina de facebook a Institutului câteva poeme eminesciene, în variantă bilingvă română / turcă;

– în data de 15 ianuarie 2016, începând cu ora 18.00, va organiza o lectură de poezie eminesciană în interpretarea poetului, traducătorului și publicistului Mesut Șenol și a lectorului universitar Mihaela Ünal de la Universitatea Maltepe, Istanbul;

– începând cu ora 19.00, în aceeași zi, va prelua în direct transmisiunea concertului de la Ateneul Român organizat de Institutul Cultural Român cu titlul „La porțile ceriului”, un spectacol de muzică și poezie cu Grigore Leșe și invitații săi.

La Viena, de Ziua Culturii Române va fi organizat în data de 15 ianuarie 2016, un concert susţinut de „Camerata Regală“ şi Rebekka Hartmann (vioară) în Sala Mozart a Wiener Konzerthaus (Lothringerstraße 20, 1030 Viena). Ansamblul prezintă sub bagheta lui Constantin Grigore un repertoriu ce cuprinde compoziţii de Jean Sibelius, Camille Saint-Saëns, Pablo de Sarasate, Constantin Silvestri şi Paul Constantinescu.

Ansamblul Imago Mundi va trece oceanul si va sustine un spectacol pe 15 ianuarie, de la ora 19.00, la ICR New York, intitulat „Isvor. De la Cantemir la Enescu“. Concertul va cuprinde lucrari traditionale, compozitii de Dimitrie Cantemir si George Enescu, precum si auditia unor poeme de Mihai Eminescu, in interpretari istorice din Arhivele Radio Romania si in traducerea lui Adrian G. Sahlean. O expozitie de carte (din fondul Bibliotecii ICRNY) si de reproduceri fotografice va intregi evenimentul dedicat Zilei Culturii Nationale.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles celebrează Ziua Culturii Naţionale şi spaţiul cultural comun România-Republica Moldova printr-un recital eminescian susţinut de actorul Nicolae Jelescu, directorul artistic al Teatrului poetic „Alexei Mateevici” din Chişinău. Evenimentul va avea loc la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei, în 15 ianuarie, ora 18:30.

Cultura românească de patrimoniu va fi pusă în lumină atât prin operele lui Mihai Eminescu, cât şi prin folclor autentic românesc. Iubitorii de poezie vor descoperi în recital texte eminesciene, precum şi poeme închinate de Grigore Vieru lui Eminescu. Melomanii vor asculta cântece străvechi din noul album „La gurile raiului” al interpretului de muzică tradiţională românească Grigore Leşe.

Cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850) în seara zilei de vineri, 15 ianuarie a.c., începând cu orele 18.00, în Biblioteca, Accademia di Romania in Roma va invita la conferinta Eminescu in Romania, ieri e oggi e la ricezione di Eminescu in Italia, sustinuta de Prof. Gheorghe Carageani (Universita degli Studi di Napoli “L’Orientale”, Universita di Roma “La Sapienza”).

În cadrul evenimentului se vor proiecta fragmente din DVD-ul „La portile ceriului” realizat de apreciatul artist roman Grigore Lese.

Si la Venetia se serbatoreste Ziua Culturii Romane. In data de 15 ianuarie 2016, de la orele 17.00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte, în sala Marian Papahagi, un eveniment dedicat deopotriva Zilei Culturii Naţionale 2016 şi poetului Mihai Eminescu, la 166 ani de la naştere.

Evenimentul, cuprinde conferinţa Un nou Eminescu? de Ioana Bot, profesor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, o lectură bilingvă de poezie de Mihai Eminescu, coordonată de actriţa Margherita Stevanato şi realizată în colaborare cu studenţii Lectoratului de limba, cultura şi literatura română al Departamentului de Studii Lingvistice şi Culturale Comparate de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia şi proiecţia unor fragmente din documentarul La Porţile ceriului de Grigore Leşe.

Budapesta va celebra Ziua Culturii Naţionale, printr-o expoziţie de carte veche şi rară din patrimoniul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, prezentată publicului de doamnele Ligia Mirişan, director şi Tavaszi Hajnal, director adjunct al bibliotecii. Vernisajul va avea loc vineri 15 ianuarie la sediul ICR Budapesta si va fi urmat de o proiectie de fragmente din documentarul „La porţile ceriului”, produs de Grigore Leşe pentru TVR. Documentarul este realizat în limba română, cu subtitrare în limba engleză.

În acest an, Institutul Cultural Român din Londra sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de evenimente dedicate diversităţii culturale, etnice şi lingvistice a României, văzută ca o sursă a creativităţii naţionale și ca fundament al europenității noastre. Programul, ai cărui invitaţi sunt actorii Levente Molnár și Cristina Catalina, precum și cineaştii Anda Teglaş şi Dragoş Teglaş, grupează evenimente din mai multe domenii artistice: film, poezie și arte vizuale.

Publicul va putea urmări, în transmisiune directă de la Ateneul Român din Bucureşti, spectacolul de muzică tradițională și poezie “La porțile ceriului”, avându-i ca protagoniști pe Grigore Leșe și pe invitații săi.

Cristinei Catalina, actriță și producătoare stabilită în Marea Britanie, și a actorului clujean Levente Molnár, unul dintre protagoniștii filmului “Son of Saul”, producție premiată atât la Festivalul de la Cannes, cât și, de curând, la Globurile de Aur vor sustine un moment de poezie din opera lui Mihai Eminescu, Nikolaus Lenau și Ady Endre.

Seara va culmina cu premiera britanică a documentarului „13 nuanţe de român”, o privire echilibrată și realistă asupra comunității românești din Marea Britanie, realizat de cineaștii români Anda și Dragoș Teglaş împreună cu jurnalistul britanic Richard Green și produs de compania This Is Insomnia.

Cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, la sediul institutului, în 15 ianuarie 2016, o serie de evenimente menite să marcheze această dată specială.

Seara va fi deschisă cu un concert de nai susţinut de muziciana de origine română Dana Dragomir, care va interpreta piese de inspirație folclorică. Va urma un recital din lirica eminesciană. Poemele lui Mihai Eminescu vor fi prezentate în limba suedeză în lectura actorului Christian Fex, traducerea acestora aparţinând lui Inger Johansson.

De la ora 19.00 ICR Stockholm va transmite în direct de la Ateneul Român spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“ şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din Sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira). Demonstrațiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susținute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu. Spectacolul va fi prezentat de Cătălin Sava (TVR).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro