Sari direct la conținut

Ziua Votului: Romanii isi aleg primarii si sefii de consilii judetene

HotNews.ro

Astazi au loc alegerile locale in Romania, desfasurate pentru prima oara intr-un singur tur, dupa principiul „locul 1 ia totul”. Dupa o campanie letargica, lipsita de miza in multe localitati unde castigatorul parea cunoscut dinainte, estimarile privind prezenta la vot nu sunt cele mai optimiste. Cu atat mai mult cu cat numarul celor care vor vota nu se va raporta la populatia reala a Romaniei, asa cum a aratat-o ultimul recensamant, ci la un total mult mai mare, conform recensamantului din 2001.

20.40: Transmisia LIVE TEXT a zilei de vot se incheie aici. Urmariti articolul nou pentru a vedea cele 4 sondaje prezentate de televiziunile de stiri

18:50 Marian Oprisan, la spital dupa ce s-a simtit rau din cauza caldurii si a oboselii

18:40Au fost inregistrate 688 incidente electorale, dintre care 229 confirmate

Ultimele date prezentate de purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, arata ca de la deschiderea urnelor, la ora 7.00 si pana la ora 16.00 au fost semnalate 688 de incidente electorale, dintre care doar 229 au fost confirmate, aplicandu-se 78 de sanctiuni contraventionale cu o valoare a amenzilor de 51.600 de lei. De asemenea, au fost reclamate 83 de incidente de natura penala, dintre care 10 cu autori necunoscuti si 73 cu autori cunoscuti, fiind cercetate in prezent 92 de persoane.

18:30Victor Ponta: Nu ma mai bucur la exit poll-uri, avem noi o experienta

17:50 Traian Basescu, turul televiziunilor de stiri: In Romania nu se va intampla ce s-a intamplat in Grecia si in Spania. „Previziunea mea e ca in Romania nu se va intampla ce s-a intamplat in Grecia si Spania. Romania a avut in 2009, 2010 si 2011 oameni politici care si-au asumat raspunderea sa corecteze dezechilibrele macroeconomice. Veti mai vedea si alte tari care nu au avut curajul sa facem ce am facut noi la timp, cu sacrificii”, a spus seful statului, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

17:00 Mircea Geoana: Se candideaza sub sigla USL, dar se numara separat, bob PSD, bob PNL, bob PC. Mircea Geoana, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, a venit la sectia de vot de la liceul Jean Monnet alaturi de sotia sa Mihaela si a declarat ca „este prima oara cand PSD candideaza sub o sigla combinata”. „Cred ca agregat este un avantaj pentru a crea majoritati cat mai confortabile in cat mai multe locuri din tara, dar, fara indoiala, la sfarsitul zilei se numara bob separat, bob PSD, bob PNL, bob PC, asa cum este firesc pana la urma, fiecare ramane cu zestrea proprie”, a declarat Geoana, citat de Mediafax.

15:30 Prezenta la vot pana la ora 14,00 a fost de 27,69%. La alegerile locale din 2008, prezenta la vot la ora 14 a fost de 23,26% din populatie.

15:00 Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a votat la Liceul Jean Monnet din Capitala unde a declarat ca „important e sa fie o prezenta buna la vot si cetatenii sa voteze asa cum simt ei mai bine”, transmite Mediafax. Potrivit agentiei citate, Iliescu s-a intalnit pe holul liceului Jean Monnet cu Mircea Geoana si sotia acestuia, Mihaela Geoana. Ion Iliescu si Mircea Geoana si-au dat mana. In acest an, Ion Iliescu a venit singur la sectia de votare. „Sotia are ceva treburi, vine mai pe seara, prefera mai pe seara”, a explicat presedintele de onoare al PSD.

Foto: Agerpres

14:40 MAI anunta ca peste 500 de incidente au fost sesizate de la deschiderea sectiilor de votare

534 de incidente au fost sesizate, duminica, de la inceperea procesului electoral si pana la ora 13:00, fiind confirmate 163 dintre acestea, dintre care 66 de contraventii, fiind aplicate amenzi in valoare de 43.800 de lei, si 56 de infractiuni, a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru.

12:20 Laszlo Borbely: Ar trebui sa depasim aceasta faza in care se voteaza etnic

12:05 VIDEOPNL cere anularea alegerilor din Navodari, acuzandu-l pe viceprimarul Florin Chelaru (PSD) ca „a mituit toti membrii sectiilor de votare”

11:30 Prezenta la vot pana la ora 10:00: 8,99%

11:15 Traian Basescu, aplaudat la sectia de vot: Vom vedea daca populatia a inteles ca nimeni nu a vrut sa taie nici salarii, nici sa impuna masuri de austeritate

Foto: Agerpres

10:50 Nicusor Dan: Ii indemn pe sustinatorii mei sa iasa la vot, pentru ca putem sa facem un miracol azi

10:05 Emil Boc: „Am votat cu cei care au facut multe lucruri bune pentru Cluj si vor sti in continuare sa faca lucruri bune pentru clujeni. Am votat pentru ca orasul Cluj sa devina cel mai placut loc din Romania in care sa traiesti, sa muncesti, sa studiezi si sa te distrezi. Stiu cine poate face acest lucru. Am asistat din nefericire poate la cea mai negativa si agresiva campanie electorala locala din ultimii 20 de ani, dar sper ca ziua de azi sa fie o sarbatoare a democratiei locale”.

Emil Boc a votat impreuna cu sotia sa / Foto: Agerpres

09:40 Crin Antonescu: Sper ca astazi foarte multi romani sa le trimita nota de plata celor care le-au stricat viata in ultimii ani

09:35 Incidente la alegeri: O femeie a primit mai multe buletine de vot intr-o sectie de votare din Vrancea. Votul a fost suspendat o ora la o sectie din Navodari

09:25Victor Ponta: Oamenii voteaza pentru a ii sanctiona pe cei care i-au suparat in ultimii 4 ani

Foto: Agerpres

09:05 Crin Antonescu: Sunt increzator si optimist.

09:00 Primarul General Sorin Oprescu a declarat ca voteaza „cu aceleasi ganduri bune pe care le-am avut intotdeauna. E clar ca e un vot sentimental pentru Bucuresti”. EL a precizat ca are emotii, insa este „mai linistit ca acum 4 ani”. „Cuvintele de ordine sunt mandrie, dezvoltare si ii invit pe toti sa vina la vot, care sa aiba orasul pe care si l-au dorit.”

Foto: Agerpres

08:50Dan Diaconescu: „Cum se spunea mai demult in tara noastra – a sosit, in sfarsit, ziua dreptatii, sfanta zi a libertatii. Eu sper sa fie inceputul si sper ca diseara, la ora 21.00, sa se proclame abolirea sclaviei in Romania. Sper ca poporul meu sa devina un popor de stapani, de proprietari si sa nu mai fie sclavi. Sper ca romanii sa se intoarca de acolo de unde au fost deportati de actuala clasa politica, sau de unde au plecat ei in pribegie – de la cules de capsuni sau spalat funduri de italieni bogati. Sper sa revina acasa, sa reapara locurile de munca disparute de ceva vreme, sa se redeschida fabricile si uzinele, cele 1.300 de intreprinderi distruse in ultimii 22 de ani si mai ales sa recuperam petrolul de la austrieci, aurul de la canadieni, telefoanele de la greci si bancile de la celelalte state straine care le-au cumparat pe nimic”, a spus fondatorul PP-DD la sectia 1.148 organizata in Scoala generala nr. 156, in Sectorul 6.

Foto: Agerpres

08:40 Vasile Blaga: „I-am urat mult succes domnului primar general, sper sa avem un primar general si mai bun din noaptea asta, ca sa zic asa, si un primar bun de sector. Eu zic ca este foarte important votul pentru fiecare pentru ca este usor sa nu te implici si sa stai deoparte, asa macar stii ca ti-ai facut-o cu mana ta, ca sa spun asa. Prea ne-am obisnuit doar sa vrem si sa nu ne implicam”. Presedintele Senatului a votat duminica dimineata, la Colegiul National ‘I.L. Caragiale’.

Vasile Blaga a votat impreuna cu sotia sa / Foto: Agerpres

„Avem oameni foarte seriosi, gospodari, buni, care au confirmat in cei patru ani, multi, foarte seriosi care vin din urma. Dupa alegeri dorim sa confirmam scorul bun pe care l-am propus”.

08:30 Candidatul PDL la Primaria Generala a Capitalei, Silviu Prigoana, a votat, duminica, impreuna cu sotia sa, la o sectie de votare din sectorul 3, imediat dupa deschiderea urnelor. „Nu am dormit azi-noapte, am mai lucrat la program sa curat Bucurestiul de caini”, a spus Prigoana, citat de Agerpres.

Foto: Agerpres

La randul ei, sotia lui Prigoana, realizatoarea TV Adriana Bahmuteanu, a evocat un alt punct principal al programului electoral al sotului ei. „Eu vreau sa ma plimb gratuit cu autobuzul, cu tramvaiul, poftim!”, a spus aceasta.

Silviu Prigoana s-a declarat dezavantajat de scrutinul intr-un singur tur introdus in premiera la alegerile pentru primari, anul acesta, insa a apreciat faptul ca noul sistem va duce la polarizarea clasei politice. „Din punctul meu de vedere, ma dezavantajeaza, pentru ca primarul in functie are oricum sansa numarul 1, are la indemana aparatul din Primarie pe care il poate folosi in ziua votului, dar trebuie, la un moment dat, sa se polarizeze clasa politica si asta e un inceput”, a spus candidatul democrat-liberal.

De asemenea, Irinel Columbeanu, candidat al PPPS la functia de primar al Capitalei, a votat duminica la Scoala 17 Pia Bratianu declarand ca isi doreste schimbarea si salvarea Bucurestiului ”din ghearele partidelor”. „Am votat pentru ceva ce astazi nu avem, ma refer ca nu avem ploaie dar impotriva ploii avem umbrela. Pentru schimbare, pentru salvare si pentru salvarea, mai ales a Bucurestiului din ghiarele partidelor”, a spus Columbeanu la iesirea de la vot.

Foto: Agerpres

Biroul Electoral Central va face prima informare privind prezenta la ora 11.30, datele fiind valabile pentru ora 10.00. Urmatoarea informare va fi facuta la ora 15.30 pentru ora 14.00, la 18.30, pentru ora 17.00, si 22.30 pentru ora 21.00.

Informatiile sunt obtinute dintr-un esantion de sectii de votare reprezentativ atat la nivel national, cat si judetean. Birourile electorale ale sectiilor de votare cuprinse in esantion au obligatia sa transmita informatii privind prezenta la urne pana la orele 11.00, 15.00, 18.00 si 22.00.

Potrivit BEC, birourile electorale judetene, al municipiului Bucuresti sau ale sectoarelor vor furniza zilnic rezultate partiale incepand cu ora 10.00, din data de 11 iunie, pana la stabilirea rezultatelor finale. Informari privind rezultatele alegerilor se vor mai face la ora 14.00, 18.00, 22.00.

Ministrul delegat al Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, a anuntat joi cape listele electorale permanente pentru alegerile locale din 10 iunie sunt inscrise 18.315.880 de persoane. Datele preliminare ale Recensamantului din 2011 arata insa ca Romania mai are in total 19.042.936 locuitori, mai putin cu 2,6 milioane fata de recensamantul din 2002. In aceste conditii, este aproape imposibil ca numarul real al romanilor cu drept de vot sa fie de 18,3 milioane.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro