Sari direct la conținut

Cat beau politicienii rusi?

HotNews.ro

Reprezentatii puterii ruse nu sunt, inca, pregatiti sa-si interzica placerea de a gusta un paharel de tarie. Traditia de a „uda” fiecare reusita – de la victoria in alegeri la adoptarea proiectului de lege potrivit, precum si obiceiul de a marca toate sarbatorilor din calendar are radacini mult prea adanci. Cotidianul Noviie Izvestia a calculat cat beau politicienii rusi.

Potrivit veteranilor Dumei de stat, birourile multor deputati devin, periodic, adevarate sali de banchet. In magazinele din incinta camerei inferioare a parlamentului rus se vand bauturi alcoolice pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele.

Potrivit datelor statistice pentru piata alcoolului, in Rusia s-a redus considerabil consumul de bauturi tari in favoarea celor mai slabe – bere, vin. In plus, tot mai mult rusi opteaza in favoarea bauturilor rafinate si costisitoare.

O tendinta sustinuta inclusiv de elita politica, dar nu pentru ca functionarii si deputatii castiga mai bine. Pur si simplu, scrie ziarul citat, la putere a venit o noua generatie. Tinerii ministri si deputati au inceput, dupa exemplul dat de oamenii de afaceri, sa frecventeze mai des bazinele de inot si salile de intretinere fizica, sunt mai prezenti pe partiile de schi si pe terenurile de tenis.

Un model la cel mai inalt nivel exista. Cum se stie, Vladimir Putin practic nu bea, doar rareori cate o halba de bere, cu care s-a obisnuit de pe vremea cat a lucrat in Germania. Traditia pare ca o va urma si succesorul lui Putin. Surse din anturajul apropiat afirma ca viitorul presedinte prefera apa minerala, desi poate bea si un pahar de vin alb.

Directorul centrului pentru informatii politice, Aleksei Muhin, spune ca, dintre bauturile preferate de locatarii Dumei de stat, la loc de cinste se afla whisky-ul, iar in ministere – coniacul. Doamnele scenei politice, fara sa iasa in mod deosebit in evidenta la acest capitol, prefera vinul si sampania. Vodca si berea nu sunt pe gustul politicienilor – sunt prea ieftine si prea simple.

Expertii spun ca vodca este preferata de politicienii in varsta, din generatia liderului comunist, Ghennadi Ziuganov, care nu depaseste insa „trei paharute”. Din aceeasi categorie face parte si fostul presedinte al Dumei, Ghennadi Selezniov. „Whisky nu beau din principiu, iar daca vreau ceva, atunci sa fie vodca”, spune acesta.

Irina Hakamada prefera vinul alb, vicepresedintele Dumei, Liubov Sliska – sampania, iar seful RAO EES, Anatoli Ciubais – berea blonda. Grigori Iavlinski imbina patriotismul cu orientarea lui prooccidentala – dintre bauturile spirtoase prefera vodca Stolicinaia si whisky-ul Johnnie Walker.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro