Sari direct la conținut

De ce Europa și NATO sunt atât de alarmate de prestația lui Joe Biden la dezbaterea cu Trump

HotNews.ro
De ce Europa și NATO sunt atât de alarmate de prestația lui Joe Biden la dezbaterea cu Trump
Președintele SUA Joe Biden Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Prestația lui Joe Biden la dezbaterea prezidențială cu Donald Trump a provocat îngrijorări printre aliații Statelor Unite, în special în Europa și în interiorul NATO, scrie CNN.

Preocupările nu sunt legate de capacitatea lui Joe Biden de a lua sau nu decizii. UE și NATO nu sunt îngrijorate că va implementa politici periculoase sau că va lua decizii dramatice pe plan internațional, întotdeauna un factor important atunci când vorbim despre o persoană care conduce cea mai puternică armată a lumii, un arsenal nuclear și cea mai mare economie, arată o analiză a CNN.

Victoria lui Trump, un scenariu luat demult în calcul

Opinia comună printre aliații SUA este că Biden este un om rațional care s-a înconjurat de oameni raționali și care, orice s-ar întâmpla, vor continua să ia decizii raționale.

Nu există nici măcar grija că prestația sa poticnită, uneori chiar de neînțeles, i-ar asigura lui Trump un al doilea mandat. Perspectiva întoarcerii lui Trump este o îngrijorare, dar era deja luată în calcul de către aliați. Europa, în special, nu a depășit momentul Trump 1.0 și crede încă din 2016 că, dacă s-a întâmplat o dată, se poate întâmpla din nou. Gândirea strategică europeană este deja centrată pe această idee.

Îngrijorarea majoră pe care au aliații Amercii este că cea mai puternică țară a lumii nu poate furniza lucrul de care au cea mai mare nevoie: stabilitatea.

Diplomații se tem că îndepărtarea unui candidat atât de târziu în ciclul electoral ar putea submina întregul proces. Le-ar permite adversarilor precum China și Rusia să critice sistemul democratic al SUA, făcându-l să arate slab în comparație cu aceste autocrații în care oameni forte mențin puterea cu strictețe.

Deși pare trivial, diplomația la acest nivel este considerată deseori în termeni de sumă nulă: ce este rău sau jenant pentru Occident, îndeosebi pentru SUA, este bine pentru inamicii săi.

Aceste manifestări ale unei presupuse slăbiciuni creează oportunități pentru adversari să-și disemineze propaganda, să creeze diviziuni în SUA și în Occidentu prin dezinformare.

Riscurile celui de-al doilea mandat al lui Biden

Aceste riscuri sunt suficient de serioase dacă este îndepărtat un candidat, dar și mai rău ar fi dacă Biden obține un al doilea mandat. Speculațiile constante legate de capacitatea sa de a guverna pot fi considerate nefondate la nivelul înalt al politicii, dar ar crea fără îndoieală divizare, neîncredere și panică pe durata celui de-al doilea mandat.

Ar fi capabil Biden să convingă Congresul să aprobe ajutoarele pentru Ucraina? Ar avea capitalul politic necesar pentru a lua măsuri nepopulare în Orientul Mijlociu sau Indo-Pacific dacă aceste regiuni devin și mai instabile? Dubiile legate de puterea Casei Albe ar putea încuraja adversarii globali ai Americii să acționeze mai agresiv în regiunile lor? Reacția la aceste provocări cere stabilitate.

Joi noapte, la dezbaterea dintre Biden și Trump, lumea a văzut un bătrân chinuindu-se să vorbească limpede sau coerent. Indiferent dacă ești susținător sau adversar, prestația ridică întrebări legitime dacă nu cumva este prea bătrân pentru postul pe care vrea să-l păstreze încă patru ani, notează CNN.

Stabilitatea înseamnă mai mult decât stabilitate politică sau continuitate. Dacă vâlva și întrebările legate de capacitatea lui Biden de a guverna continuă, aliații se tem că vor fi incapabili să ofere stabilitatea de care Occidentul are nevoie disperată în vremuri nesigure.

Dezbaterea care a generat îngrijorările

Președintele american Joe Biden a provocat mari semne de îngrijorare în timpul dezbaterii prezidențiale de joi, devenind la un moment dat incoerent în timp ce încerca să apere rezultatele mandatului său, moment taxat imediat de Donald Trump.

Momentul a avut loc în prima parte a dezbaterii, când Biden a încercat să apere rezultatele sale privind economia, un subiect despre care sondaj după sondaj au arătat că îi nemulțumește pe americani. Președintele democrat în vârstă de 81 de ani și-a pierdut însă șirul ideilor, devenind incoerent, tocmai pe acest subiect important:

„Am reușit să ne asigurăm că toate acele lucruri pe care trebuie să le facem, îngrijirea copiilor, îngrijirea vârstnicilor, să ne asigurăm că continuăm să consolidăm sistemul nostru de sănătate, să ne asigurăm că fiecare persoană în parte este eligibilă pentru ceea ce am reușit să fac cu COVID, să ne ocupăm de tot ce avem de făcut cu…”, a spus el, înainte de a uita aparent ideea pe care voia să o transmită.

„Uite… dacă… Am învins în sfârșit Medicare”, a revenit el cu o remarcă bizară după câteva secunde de confuzie.

Medicare este sistemul federal de asigurări de sănătate din SUA pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau cele mai tinere care suferă de dizabilități sau alte probleme de sănătate.

Democrații care l-ar putea înlocui pe Biden

Convenția democrată pentru nominalizarea candidatului la președinție este programată să aibă loc pe 19-22 august, iar unii comentatori și strategi democrați se întreabă acum dacă Biden mai poate rămâne omul capabil să lupte cu Trump în noiembrie.

„Mai mulți lideri democrați se gândesc să ceară retragerea lui Joe Biden”, a fost prima replică a jurnalistului CNN care a moderat discuția post dezbatere.

Diverși strategi democrați au fost citați spunând că prestația lui Biden a fost un dezastru, iar sondajul CNN de după confruntare a arătat că aceasta a fost câștigată clar de Trump – 67% – 33%.

La jumătatea dezbaterii, un strateg democrat care a lucrat pentru campania lui Biden din 2020 a admis pentru Reuters că prestația președintelui a fost „un dezastru”.

Vorbind cu publicația de la Washington DC „The Hill”, un alt democrat, dintr-un stat cheie, a spus același lucru „A fost un dezastru”, a spus el, și a plusat: „Echipa lui Biden trebuie să îl convingă să se retragă și să aibă o convenție deschisă”.

Presa americană a făcut și o listă cu posibili înlocuitori ai lui Joe Biden în cursa prezidențială. Guvernatorul Californiei Gavin Newsom este omul de care republicanii se tem cel mai mult că are șanse să-l învingă pe Donald Trump în lupta pentru Casa Albă, în cazul în care l-ar înlocui pe Joe Biden, înaintea alegerilor. Este o mărturisire pe care mai mulți republicani au făcut-o pentru jurnaliștii ziarului The Hill.

Printre democrații cu șanse mari la succesiunea lui Joe Biden (81 de ani) au fost nominalizați Kamala Harris, actuala vicepreședintă a SUA, guvernatoarea Gretchen Whitmer din Michigan sau senatoarea Amy Klobuchar.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro