Sari direct la conținut

UE, un jucator tot mai important in Moldova si Transnistria

HotNews.ro

Ministrul suedez de externe, Carl Bild, soseste vineri in Moldova in fruntea unei delegatii a troicii UE. Scopul deplasarii – prima intalnire cu noua conducere a tarii, care a facut din integrarea europeana una dintre principalele ei prioritati. Se va discuta, de asemenea, despre procesul de reglementare a crizei transnistrene si despre ultima initiativa a Bruxellesului, care intentioneaza sa finanteze proiecte comune pentru cele doua maluri ale Nistrului, scrie Nezavisimaia gazeta.

Concret, reprezentantii UE vor sa afle cat costa o misiune europeana de mentinere a pacii. Oricum, Bruxelles va debloca sprijinul financiar promis numai daca la proiectele propuse vor participa ambele parti – moldoveneasca si transnistreana, conditie catalogata de experti drept un moment pozitiv.

Mai ales daca se tine seama de faptul ca pana acum ajutorul european, ca de altfel si cel rusesc, a mers pe cai paralele – in Moldova si in Transnistria. Niciodata mijloacele alocate nu au adunat laolalta malurile Nistrului intr-o actiune comuna. Directorul Institutului pentru politici sociale, Arcadie Barbarosie, crede ca, dupa toate probabilitatile, este vorba despre infrastructura si ecologie.

Zilele trecute primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a vorbit despre sansele construirii de noi sosele in Moldova. In opinia lui Barbarosie, Moldova a incercat sa realizeze proiecte cu implicarea ambelor maluri, dar ele vizau restructurarea societatii civile. In virtutea orientarii lor sociale, actualele proiecte UE ar putea sa intereseze inclusiv Transnistria.

Aflat saptamana trecuta la Chisinau, emisarul special al Rusiei, Valeri Nesteruskin, a evocat ulterior memoradumu Kozac, planul rusesc de reglementare a crizei transnistrene respins de Moldova si care propune federalizarea tarii, cu mentinerea prezentei militare a Rusiei pe teritoriul autoproclamatei republici.

La cateva zile dupa ce candidatul AIE pentru functia de sef al statului, Mihai Lupu, caracteriza documentul drept “un batran muribund”, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declara ca documentul este inca viabil. Barbarosie este de parere ca, vorbind despre respectivul memorandum, Lupu se joaca: el nu ar vrea sa se certe cu Moscova mai ales in ajunul alegerilor, mizand pe sprijinul ei, dar in acelasi timp nu este de acord cu acele conditii ridicate de Kremlin prin planul Kozak.

In acelasi timp, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a declarat ca memorandumul trebuie dat uitarii – el nu mai corespunde noilor realitati. Prin urmare, Rusia trebuie sa gandeasca alt scenariu pentru iesirea din conflict. Pana una-alta, scrie NG, UE isi vede de treaba, luand-o inaintea Moscovei. “Occidentul este gata sa joace in aceasta regiune de la egal la egal cu Moscova si va investi in proiectul sau multi bani”, sustine expertul german Alexander Rarh.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro