Sari direct la conținut

Croatii isi aleg duminica al treilea presedinte de la declararea independentei tarii

HotNews.ro

Croatii au inceput sa voteze duminica dimineata pentru a-si alege cel de-al treilea presedinte de la declararea independentei tarii, in 1991, al carui principal mandat va fi integrarea fostei republici Iugoslave in Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Birourile de vot s-au deschis la ora 7,00 (6,00 GMT) si urmeaza sa se inchida la ora 19,00 (18,00 GMT). Primele rezultate sunte asteptate in cursul acestei tari.

Peste 4,4 milioane de alegatori, dintre care 400.000 se afla in diaspora, in special in Bosnia vecina, au de ales intre 12 candidati la primul tur al prezidentialelor.

Daca niciun candidat nu obtine majoritatea absoluta, un al doilea tur va fi organizat in 10 ianuarie.

Actualul presedinte, Stipe Mesici, care conduce Croatia din 2000 si a integrat tara in NATO in 2009 nu are dreptul sa candideze pentru un nou mandat, in conditiile in care Constitutia limiteaza la doua mandatele de cate cinci ani ale unui sef de stat.

Favorit este considerat Ivo Josipovic, in varsta de 52 de ani, candidatului Partidului Socialist Democrat, de opozitiei, creditat cu circa 30% din intentiile de vot.

Omul de afaceri Nadan Vidosevici si primarul Zagrebului, Milan Bandici, doi independenti, se afla umar la umar in cursa pentru locul doi, in timp ce candidatul Partidului Conservator, aflat la putere, nu este cotat decat cu 7% din intentiile de vot.

Relansarea economica si eradicarea coruptiei la inalt nivel au fost principalele subiecte ale unei campanii electorale mai degraba plictisitoare, noteaza AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro