Sari direct la conținut

UDMR infiinteaza "Gardienii patrimoniului", program prin care scolile vor "infia" monumente istorice

HotNews.ro

UDMR va infiinta programul „Gardienii patrimoniului” in judetele Transilvaniei si Banatului in care maghiarii sunt minoritari, program prin care monumente istorice maghiare, in special cladiri, vor fi „infiate” de scoli si folosite pentru organizarea de activitati culturale de pastrare a traditiilor, relateaza Mediafax.

Secretarul general adjunct al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca „Gardienii patrimoniului” este inclus intr-un program mai mare al Uniunii, de sprijinire a zonelor unde maghiarii traiesc in minoritate absoluta si in care s-a constatat ca numarul acestora scade.

„UDMR lanseaza programul „Impreuna pentru diaspora interna maghiara” pentru noua judete – Maramures, Arad, Timis, Caras-Severin, Alba, Sibiu, Hunedoara, Brasov si Bistrita-Nasaud – unde maghiarii traiesc in minoritate absoluta si unde am constatat ca numarul maghiarilor scade. Rezultatele sunt dezvoltarea comunitatii maghiare si pastrarea identitatii culturale si nationale. Vom lansa si programul „Gardienii patrimoniului”, care va insemna ca mai multe monumente istorice care apartin minoritatii maghiare vor fi infiate de scoli si in aceste cladiri vor fi organizate activitati culturale”, a precizat Hegedus.

Potrivit acesteia, prin programul adresat maghiarilor din cele noua judete, UDMR doreste sa stimuleze activitatile culturale, astfel incat se va infiinta o retea culturala pe baza inventarierii patrimoniului cultural, „in vederea valorificarii valorilor culturale”.

„Dorim sa crestem oferta culturala, sa organizam mai multe evenimente si spectacole in aceasta zona. De asemenea, urmarim si intensificarea colaborarii intre regiunile in care maghiarii traiesc in majoritate si judetele in care sunt minoritari. Vrem ca aceste regiuni sa se cunoasca mai bine, sa cream schimburi culturale intre aceste regiuni. Prin aceste programe dorim sa crestem gradul de coeziune al diasporei maghiare si sa pastram identitatea culturala si nationala a maghiarilor din aceasta zona„, a subliniat secretarul general adjunct al UDMR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro