Sari direct la conținut

Forte speciale pazesc bratarile dacice

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Cele cinci bratari dacice, recuperate de Statul Roman din Franta si SUA, vor fi prezentate astazi, de procurori, drept probe in dosarul in care 12 persoane sunt judecate la Tribunalul Deva pentru mai multe infractiuni de furt din siturile arheologice din Muntii Orastiei.

Podoabele au fost aduse inca de miercuri la Alba Iulia, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, de unde joi au fost depuse la Muzeul National al Unirii.

Autoritatile implicate in aceste proceduri au angrenat importante forte speciale de paza. Dupa proces, bratarile vor fi readuse la muzeul din Alba Iulia, pentru a fi expuse, intre 10 si 18 februarie, pentru publicul larg.

Obiectele de patrimoniu vor putea fi admirate, alaturi de alte obiecte arheologice sustrase din Muntii Orastiei si recuperate de autoritatile romane, in cadrul expozitiei temporare “Comori pradate – Comori recuperate”.

Printre exponate se numara opt tezaure cuprinzand aproximativ 10.000 de monede de tipuri diferite, unele dintre ele cu o vechime de cel putin 2000 de ani, printre care se regasesc si 12 monede de aur de tip koson.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean, prin Muzeul National al Unirii, in colaborare cu Parchetul de pe langa Curtea de Apel, Inspectoratul Judetean de Politie si Primaria municipiului Alba Iulia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro