Sari direct la conținut

Falimentul „Dexi” SRL Alba Iulia – sentinte contradictorii si cercetari nefinalizate

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Sapte ani de procese, o firma care nu mai are activitate din 1998, o banca care si-a schimbat de doua ori numele si patronii, documente care nu mai pot fi gasite in arhive, o cercetare penala nefinalizata, sentinte judecatoresti contradictorii – acesta este scenariul unui faliment care pare imposibil de deslusit de catre judecatorii din Alba.

Societatea comerciala “Dexi” SRL Alba Iulia, avand drept asociat si administrator pe Gheorghe Deaconescu, este in procedura de li-chidare judiciara si faliment inca din anul 2000.

Declansarea procedurii a fost obtinuta, la vremea respectiva, de fosta Banca “Dacia Felix” ca urmare a neachitarii de catre firma a unor credite in valoare de 450 milioane lei vechi.

In cauza a fost implicata si societatea “Agrirom” SRL Saliste, apartinand omului de afaceri italian Gianfranco Fracarollo, care a ipotecat doua active ale firmei ca garantie pentru creditele contractate de “Dexi” SRL.

Imediat dupa declansarea procedurii falimentului, reprezentantii bancii au organizat cateva licitatii pentru vanzarea bunurilor. Procesele-verbale de valorificare a bunurilor scoase la licitatie nu mai pot fi gasite acum in arhiva bancii, ceea ce reprezinta un motiv de taraganare a dosarului in conditiile in care instanta nu poate stabili exact creanta bancii comerciale.

Interesele Bancii “Dacia Felix” au fost continuate, ulterior, de “Eurom Bank”, iar din 2006 de “Leumi Bank”, institutii financiare care au preluat patrimoniul defunctei institutii bancare.

De mentionat ca in urma cu cativa ani a existat chiar si o cercetare penala declansata de politisti si procurori in legatura cu unele activitati economice ale “Dexi” SRL, insa acestea s-au finalizat fara nici un rezultat.

In prezent, banca ar trebui sa recupereze de la societatea respectiva ceva mai mult de 1,2 miliarde lei vechi, reprezentand valoarea creditelor, actualizata cu dobanzi si penalitati.

Totalul datoriilor firmei “Dexi” se ridica la mai mult de 2 miliarde lei vechi, al doilea creditor important fiind Directia de Finante Publice Alba.

La sfarsitul anului 2005, Tribunalul a hotarat inchiderea procedurii falimentului, in conditiile in care firma nu mai avea bunuri care sa poata fi valorificate, si a respins cererea bancii si a Finantelor de a angaja raspunderea fostului administrator.

Tot atunci, Tribunalul a decis si radierea societatii de la Oficiul Registrul Comertului. Sentinta a fost, insa, anulata de Curtea de Apel, astfel incat si la ora actuala dosarul se afla inca pe rolul instantelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro